• Economia
  • L'Estat llança una oferta de 20.000 places de funcionari

L'Estat llança una oferta de 20.000 places de funcionari

Es preveuen 10.318 places per AGE i Justícia, 5.350 places de promoció interna i una oferta extraordinària de 4.285 noves places

La reunió del Ministeri d'Hisenda
La reunió del Ministeri d'Hisenda
Europa Press
Madrid
07 de Juliol de 2017
Act. 07 de Juliol de 2017

El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres una oferta d'ocupació pública de gairebé 20.000 places, distribuïdes en una oferta ordinària de 10.318 places de lliure ingrés en l'Administració General de l'Estat i l'Administració de Justícia per 2017, i altres 5.350 places de promoció interna, així com una altra oferta d'ocupació pública extraordinària de 4.285 places de nova creació per 2017 i 2018 en l'Agència Tributària, Seguretat Social, inspecció laboral, oficines de DNI i DGT.

En concret, el Consell de Ministres aprovarà un decret amb una oferta d'ocupació pública ordinària per 2017 de 10.318 places de lliure ingrés, de les quals més de 7.000 seran de reposició per a l'Administració General de l'Estat (AGE), la major oferta des de 2008, i més de 3.000 per a l'Administració de Justícia (unes 2.600 places per consolidar ocupació i 760 per a reposició), segons les últimes xifres consensuades entre els sindicats (CSIF, CC.OO. i UGT) amb Hisenda al final de la reunió celebrada ahir entre tots dos en el marc de la Taula General de Negociació de la AGE.

En tots els casos són places d'ingrés lliure, segons ha indicat el vicepresident de CSIF, Francisco Iglesias. També s'aprovaran al voltant de 5.350 places de promoció interna, que en la major part anirien incloses en l'oferta d'ocupació pública ordinària, i que suposarà un increment d'entre el 25% i el 40%.

Així mateix, el Consell de Ministres donarà llum verda a un Reial decret Llei amb una altra oferta d'ocupació pública extraordinària de 4.285 places de nova creació per 2017 i 2018, que haurà de ser convalidat dimarts que ve de forma urgent al Congrés i que compta ja amb el suport parlamentari suficient.

Aquestes noves places aniran destinades a sectors prioritaris "deficitaris", com són l'Agència Tributària, Seguretat Social, SEPE, el Ministeri de l'Interior (oficines de DNI i DGT) i a la Inspecció de Treball.

En total, la taxa de reposició de vacants se situarà finalment entorn del 120%, amb el que es creen ocupacions netes per primera vegada des de 2008. La suma de les places de l'oferta ordinària, l'extraordinària i les de promoció interna donaria un total 19.953 places, si ben aquest nombre podria variar mancant la seva concreció.

Actualment, l'ocupació pública de l'Administració General de l'Estat suposa el 8,27% de l'ocupació pública total de totes les administracions públiques, amb uns 208.000 efectius.

"Acord històric"

Després de la signatura de l'acord, la secretària d'Estat de Funció Pública, Elena Collado, ha destacat el "clima de consens i diàleg" de la reunió i la "flexibilitat" de les organitzacions sindicals per aconseguir la signatura d'aquest "important" acord, que suposa el primer en matèria d'ocupació pública de l'última dècada.

Mentre, el vicepresident de CSIF, Francisco Iglesias, ha valorat que l'acord en suposar un "punt d'inflexió", amb una oferta d'ocupació pública que genera "ocupació neta" i en la qual s'abordarà la situació "precària" d'alguns serveis públics deficitaris, com a examinadors de tràfic, oficines de DNI amb retard de més de tres mesos i oficines d'ocupació.

Iglesias va destacar que es compleix acord aconseguit el passat 29 de març, que contemplava una OEP de 67.000 places per aquest any i un pla d'estabilització de més de 250.000 places d'interins en tres anys, i que suposa una millora d'ocupació i s'obre la "expectativa important" de promoció interna.

Una vegada s'ha "avançat" en la millora dels serveis públics, Iglesias considera que toca registrar majors increments en el salari dels empleats públics, per la qual cosa ha demanat la convocatòria de la Taula General per iniciar la negociació de les retribucions per 2018.

Del seu costat, el portaveu de l'àrea de serveis públics de CC.OO., José Manuel Vera, ha subratllat que hi ha un "reconeixement" del Govern de les seves demandes, si bé ha criticat que el procés de negociació ha deixat "bastant que desitjar", al no explicar els sindicats amb cap document.

Al seu torn, el secretari del sector de la AGE d'UGT, Carlos Álvarez, ha qualificat de "acord històric" el consens aconseguit i ha ressaltat que serà "molt positiu" perquè és "satisfactori per a totes les parts", en crear-se ocupació neta, canviant la tendència de l'última dècada, en la qual s'arrossega una pèrdua d'ocupació neta en la AGE del 15%.

Creació d'un cos de trànsit i un altre del Sepe

Segons els sindicats, també s'aborda la creació d'un cos de trànsit per afrontar el problema d'examinadors, que s'inclourà en el decret, i un altre nou cos de gestió en el Servei Públic d'Ocupació (SEPE), que ha de ser inclosa en l'oferta extraordinària amb les places que portaran aparellades, en el cas d'examinadors de trànsit, una promoció de 435 funcionaris de C2 al nou cos d'escala C1.

Dins de l'oferta extraordinària es contemplen per a l'Agència Tributària unes 2.100 places per a la lluita contra el frau, i la resta per combatre el frau laboral, el SEPE i àmbits "crítics" del Ministeri de l'Interior, amb 150 noves places per a les oficines de DNI, entre 40 i 60 examinadors de trànsit i entorn a 560 en l'àmbit de la Seguretat Social en dos anys.

Igualment, la taxa de reposició rondaria entorn del 120% en total, mentre que la promoció interna d'entre 5.350 i 5.300 places suposaria un augment d'entre un 25% i un 40%. D'aquestes. 5.050 s'inclourien en l'oferta d'ocupació pública ordinària, mentre que les restants 450 anirien en l'extraordinària.