L'exèrcit "ha pres" el Saló de l'Ensenyament. I no, no es tracta de cap acció militar. Tot i que al camp de batalla els estudis de formació professional són els principals protagonistes de l'edició d'aquest any del Saló de l'Ensenyament de Fira de Barcelona, amb un 40% dels estands; la presència de les Forces Armades com a un dels expositors està aixecant força polseguera a les xarxes socials. És la conclusió que es deriva després d'analitzar la conversa a Twitter de 2.613 tweets emesos entre el 16 i el 18 de març, amb el compte i hashtag oficials del Saló de l'Ensenyament (@saloensenyament i #ensanyament15) i les paraules "Saló de l'Ensenyament".
En els dies precedents i en els primers compassos del Saló, el hasthag#SalóSenseExèrcitha estat el segon més utilitzat, just per sota del hashtag oficial, #Ensenyament2015. Però l'usuari @desmilitaritzem, compte de la plataforma promotora de la protesta, ha estat el més citat, més fins i tot que el compte oficial del saló (@saloensenyament) o que el compte del Departament d'Ensenyament (@ensenyament).
Una protesta viral
La campanya Desmilitaritzem l'Educació. Les Armes no Eduquen, les Armes Maten neix per iniciativa d'una quarantena d'entitats vinculades al foment de la pau i de l'educació. Fa anys que tenen en el punt de mira la participació del Ministeri de Defensa en congressos com el Saló de l'Ensenyament o el Festival de la Infància. Aquest 2015 han tornat a promoure una recollida de firmes que acumula prop de 1.600 signatures. Aquest dimecres han organitzat una protesta al bell mig del saló, que ha tingut un ampli suport a Twitter. @desmilitaritzem és, a més, el segon usuari que més ha participat en la conversa sobre el Saló de l'Ensenyament, amb 95 tweets.
En la viralització de la protesta ha ajudat la participació d'alguns partits polítics i personatges de la vida pública catalana com Ricard Gomà (ICV-EUiA). Els tuits de la CUP, ERC o ICV, en els seus comptes principals o locals, han col·laborat en la visibilitat de la protesta. Un tweet de @cupnacional, per exemple, ha acumulat prop de 80 retweets i 22 favorits, més que cap altre tweet relacionat amb el congrés.
Fora l'exèrcit del Saló de l'Ensenyament 2015. Les armes no eduquen, les armes maten! http://t.co/EUrpjjm9Lj#SalóSenseExèrcit
— CUP Països Catalans (@cupnacional) March 16, 2015
Ara bé, no només la política s'ha involucrat en la protesta: escoles i particulars també ho han fet. El compte de Twitter de l'AMPA de l'Escola Jaume I de Barcelona (@AMPAJAUME1BCN), per exemple, és el tercer usuari més retuitejador de la conversa, darrere del compte oficial del Saló (98) i el de Desmilitaritzem (45). El compte de l'escola ha fet 18 retuits, tots ells relacionats amb la protesta.
El lema de @SEATjobs es "Viu el present mirant el teu futur" #Ensenyament2015pic.twitter.com/E6e1PzZxB5
— Saló Ensenyament (@saloensenyament) marzo 18, 2015
L'estand de la discòrdia
La presència de l'exèrcit no és cap novetat en aquest tipus de fires, tot i que sempre ha estat molt contestada. Posen especial èmfasi en l'oferta de formació i en una sortida professional que per a molts joves, resulta atractiva pel que fa al sou i les tasques humanitàries i de salvament que realitzen les Forces Armades.
Nota tècnica: Per realitzar aquest article, s'ha observat la conversa generada a Twitter entorn el compte i hashtag oficials del Saló de l'Ensenyament (@saloensenyament i #ensanyament15) i les paraules "Saló de l'Ensenyament". L'anàlisi ha recopilat 2.613 tweets emesos entre el 16 i el 18 de març.