La trobada ha estat excepcional. En plena crisi de confiança en el sector financer i enmig d'un clam empresarial a favor de reactivar el crèdit, sis directius de les àrees de risc de les principals companyies bancàries espanyoles i catalanes s'han trobat en públic a Barcelona. "No tornarem, ni molt menys, al paradís financer (del crèdit) de fa 4 o 5 anys, però ni Espanya ni la resta de països", ha advertit José Corral, del Santander, en l'acte organitzat per Esade Alumni. N'han desglossat les causes.
1. "Els bancs guanyen diners prestant, estem desitjant prestar"
Segons José Corral, director general adjunt de Riscos del Banc Santander, la naturalesa dels bancs és la de prestar. Això sí, adverteix: "Prestem diners per a que se'ns tornin". En aquest sentit, el subdirector general de Banc Sabadell, Rafael García, manté que "allà on hi ha oportunitats, empreses viables i amb futur, el banc hi és".
2. "Hi ha menys nivell de finançament"
El directiu del Sabadell atribueix el menor volum de crèdit a una baixada de demanda "tant a nivell d'empreses com de particulars". Des de CaixaBank, el director general de Riscos, Pablo Forero, creu que el descens concorda amb "un ajustament cap a la normalitat, tant amb el sector privat com el públic". El crèdit aflorarà quan "els empresaris vegin que les vendes creixen", ha afegit.
3. "El cost de finançament s'ha de traslladar als clients"
Són paraules de José Maria Sagardoy, subdirector general del Banc Popular. "Si se'ns ha encarit el cost pel risc del país, no es poden fer miracles i aquest cost de finançament s'han de traslladar als clients", justifica. "Un euro prestat ara és molt més car que l'any 2006 o 2007", afegeix García, del Sabadell.
4. "Hi ha falta de confiança"
Els directius reunits a Barcelona han parlat de la suposada tendència dels mitjans a difondre només les males notícies. "Aquesta moda que s'ha instal·lat en tots els diaris que diu que la banca no dóna crèdits... els [crèdits] que no es donen són els que no s'han de donar", ha subratllat el responsable de Riscos de CaixaBank. Per Sagardoy, del Popular, "hi ha falta de confiança".
5. "S'estan descartant moltes possibilitats d'inversió"
Els directius veuen por en l'empresariat. Per exemple, Ignacio Pérez Caballero, director de Riscos de BBVA, veu "sorprenent la quantitat de possibilitats d'inversió que s'estan descartant en l'àmbit empresarial". Per això, admet que els comercials bancaris haurien de traslladar més als clients "l'ànim" i "la confiança".
6. "Les empreses espanyoles estan poc capitalitzades"
Ho diu Juan Carlos Estepa, director de riscos de Bankia. Creu que els empresaris "han d'arriscar" i injectar més capital. També advoca per canvis estructurals: "Necessitem transparència, començant per les pròpies empreses pimes, que tinguin els comptes clars i que tinguem auditors solvents, i també en el sector púbic, no podem tenir un sistema que pagui amb retard milers de factures als proveïdors".
7. "La supervisió bancària no és necessària, és imprescindible"
Admeten la complexitat creixent de la regulació bancària. Defensen menys regulació i més supervisió. A més, veuen en bons ulls que s'homegeneïtzi a escala europea. "El procés d'aquests cinc anys ha estat dur, però ens fa molt més forts i més eficients", opina Pérez Caballero, de BBVA.