• Economia
  • La fórmula per aconseguir diners fora dels bancs

La fórmula per aconseguir diners fora dels bancs

Els préstecs participatius són una nova sortida de finançament per a empreses en creixement

Bitllets
Bitllets
Damià Bonmatí
21 de Maig de 2013
Act. 22 de Maig de 2013
Amb el crèdit bancari amb comptagotes, les empreses naixents busquen amb insistència nous camins per finançar-se. Jaume Rey, per exemple, cofundador de l'empresa tecnològica M2M Cloud Factory, ha aconseguit finançament, però pregunta per noves vies. S'interessa per una fórmula a l'alça: el préstec participatiu.

La co inversió la canalitzen empreses privades, com La Caixa Capital Risc, i públiques, com l'estatal Enisa i la catalana Ifem. Sota el paraigües de l'agència ACC1Ó, els qui presten diners han donat aquest dimarts les claus per aconseguir-ho als qui busquen aquests diners.

L'aval és el projecte
"No demanem ni avals ni garanties", subratlla Cormac Legget, de l'empresa pública Enisa. "I això és una distinció notable en els temps que corren". Les fórmules per invertir en empreses naixents tenen una gran prioritat: el projecte. Ho constata Marc Aubeso, analista d'inversions de La Caixa Capital Risc. "La nostra mare dels ous és el pla de negoci, perquè demostra que heu treballat el que voleu fer, ho heu rumiat i heu plasmat", diu als inversors. Això sí, ha de ser un projecte amb opcions de ser rendible.

L'equip essencial
Perquè aquest projecte tingui cara i ulls, necessita un mercat objectiu, trobar un nínxol de mercat, però sobretot un bon equip. La directora de l'Ifem, Teresa Torres, demana "un equip compacte i sense risc de trencar-se". Els qui tenen l'última paraula per deixar diners busquen equips amb una figura més financera, una altra més comercial i una tercera més tècnica. "El que menys agrada és l'home orquestra", puntualitza Aubeso.

Públic o privat?
A Enisa, que depèn del Ministeri d'Indústria, els fons són 100% públics. Això té avantatges, com que la resta de deutes contrets tenen prioritat per sobre dels diners Enisa, i té inconvenients, com dependre dels pressupostos públics. A l'Ifem, que depèn de l'Institut Català de Finances, és una fórmula mixta entre fons europeus públics i business angels que formin part de xarxes reconegudes. "És un requisit per acceptar-ho", aclareix Torres. Mentre que a La Caixa Capital Risc, els fons són privats.

Capital o crèdit?
Aquí rau la diferència entre el públic i el privat. Les institucions públiques sempre deixen diners, però mai van més enllà. En el cas de l'empresa filial de La Caixa, poden arribar a convertir el crèdit en capital i, per tant, en accionistes. "Ens reservem el dret d'entrar en el capital", puntualitza Aubeso.