La inversió estrangera s'estanca a Catalunya
Els fons destinats al Principat cauen un 1,3% el 2016 fins els 4.857 milions d'euros
Segons les dades que ha publicat aquest dimarts el Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, l'economia catalana concentra el 20,7% del total d'inversió estrangera que arriba a l'Estat espanyol, només per darrere de la Comunitat de Madrid, que atrau el 46,7% de la inversió estrangera a Espanya i ha registrat un creixement del 6,3% interanual.
Al conjunt de l'Estat espanyol, la inversió estrangera va arribar el 2016 als 23.476 milions d'euros, un 1,2% menys que durant l'any anterior. El Ministeri destaca que, amb aquestes dades, "es consolida" la tendència de recuperació iniciada en 2013.
En termes nets, és a dir restant desinversions, la inversió productiva ha ascendit a 17.535 milions d'euros, un 2,1% menys que el 2015.
Economia ha subratllat que el volum de 2016 és "molt significatiu" perquè s'està comparant amb un any, el de 2015, que va ser "excepcional" com a conseqüència d'operacions singulars que van elevar la inversió "substancialment".
A més, el Ministeri ha ressaltat que aquesta evolució es produeix enmig d'un "feble" context internacional, amb caigudes generalitzades en els fluxos d'inversió.
El segon millor any en inversions
El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha assegurat que "la inversió estrangera a Catalunya no només hi continua sent sinó que creix". Baiget ha volgut insistir en que "l'economia catalana continua sent competitiva" a nivell internacional molt al contrari "de les informacions falses que diuen que el procés la perjudica".
Pel que fa a les xifres d'inversió bruta estrangera productiva a Catalunya, el conseller ha explicat que "el 2016 passa a ser el segon millor any de la sèrie històrica". Tot i que el global de la inversió ha estat de 4.856,6 milions d'euros l'any 2016, un 1,3% menys que en el 2015, la xifra és bona. Baiget ha explicat també que les estadístiques presentades pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat "deixen 4.432 milions d'euros pendents d'assignar a cap territori", part dels quals corresponen a Catalunya.
El titular d'Empresa i Coneixement ha recordat que, en relació a la tipologia d'inversions, un 29,3% han estat de caràcter industrial, fet que reforça l'aposta d'aquest Govern pel aquest sector del país. Sobre el pes de Catalunya en la captació d'inversions dins l'estat espanyol, aquesta se situa en segona posició. Respecte a aquestes dades cal recordar l'efecte capitalitat que tenen aquestes estadístiques com a conseqüència de les seus fiscals que estan ubicades a Madrid i no de les unitats productives que estan ubicades en altres territoris.