• Economia
  • La morositat financera més alta en 50 anys

La morositat financera més alta en 50 anys

Els impagaments a les entitats financeres i de crèdit s'enfila fins el 13,76% a tancament de 2013

Façana del Banc d'Espanya
Façana del Banc d'Espanya
ACN
18 de Febrer de 2014
La morositat del sector financer torna a marcar un nou rècord, i ja en van set de seguits, segons dades del Banc d'Espanya en relació amb el desembre i per tant del tancament d'any. Els bancs i les entitats de dipòsit tenien una cartera de crèdits a particulars i empreses valorada en 1,392 bilions d'euros, a nivells de l'octubre del 2006, dels quals 191.595 milions estaven qualificats com dubtosos, cosa que suposa una ràtio del 13,76%, un percentatge mai vist des que comença la sèrie el 1962. Si a més de les entitats de dipòsit –les que capten estalvis– s'afegeix el sector d'entitats que només comercialitzen crèdits, la taxa de morositat del sistema financer va quedar fixada el novembre en el 13,61%.

L'any 2013 les entitats de dipòsit acumulaven una cartera de crèdits valorada en 1,392 bilions d'euros amb una qualificació de dubtosos que sumava 191.595 milions. Per trobar una cartera de crèdits amb aquest valor de 1,392 bilions cal remuntar-se fins a l'octubre del 2006, gairebé dos anys abans de l'esclat de la crisi financera i de la gran crisi que va esclatar a partir de la fallida del banc nord-americà Lehman Brothers el setembre del 2008. Aquesta disminució progressiva del nivell d'endeutament s'explica pel procés de despalanquejament que estan fent les famílies i les empreses.

Un deute que creix sense fre
La morositat, que en xifres absolutes va arribar a 91.595, registra un creixement en valor absolut del 2,44% en relació amb el novembre. El valor absolut d'aquesta cartera acumula deu mesos consecutius de creixement.

L'estadística del Banc d'Espanya sobre morositat no només té en compte el comportament de la cartera de crèdits de les entitats de dipòsit que actuen tant en la captació d'estalvis com en la concessió de crèdits, sinó que també inclou en el càlcul a les entitats financeres que només concedeixen crèdits, especialment al consum. Si es té en compte també aquest segment del sistema financer, la taxa de morositat del conjunt del sector arriba al 13,61% Aquestes entitats financeres de crèdit al consum tenien una cartera de crèdit viu valorada en 36.789 milions, amb una morositat de 3.830 milions, el 10,41%.