La precarietat laboral és un dels temes que s'analitzen als projectes premiats

Economia

La precarització arrela al mercat laboral català

La UGT denuncia l'increment de la contractació temporal i dels falsos autònoms durant el primer semestre

La UGT de Catalunya ha presentat aquest dimarts l'informe Ombres de la recuperació de l'ocupació i la contractació a Catalunya, que denuncia l'increment de la contractació temporal i dels falsos autònoms al mercat laboral català. Per exemple, l'informe assenyala que el 55,7% de tots els contractes temporals que s'han signat a Catalunya entre gener i juny han tingut una durada màxima de tres mesos i que, d'aquests, dues terceres parts no arribaven a superar un mes de duració.

A banda, l'informe sindical lamenta que s'està produint una "terciarització" de l'economia catalana, amb un pes cada cop més marcat del sector serveis, que ofereix unes condicions salarials i de protecció laboral per sota de la mitjana el país.

L'estudi de la UGT reflecteix que s'han creat 130.000 llocs de treball a Catalunya durant el primer semestre de 2016, però que l'ocupació encara no ha recuperat els nivells previs a la crisi econòmica. Per exemple, el nombre d'afiliats al règim general de la Seguretat Social més els autònoms se situa en 3,09 milions al juny de 2016 a Catalunya, enfront dels 3,36 milions de 2007.

En aquest sentit, l'estudi ha alertat sobre l'increment de l'1% dels treballadors autònoms durant el primer semestre. Segons el sindicat, el 30% dels autònoms són en realitat "falsos autònoms" que treballen per una sola empresa i que presten serveis com si fossin assalariats per compte aliè.

Així mateix, l'informe adverteix sobre la progressiva "terciarització" de l'economia, amb una presència cada cop més forta del sector serveis, que concentra vuit de cada deu nous llocs de treball. La UGT lamenta que aquest tipus de treballs al sector serveis estan menys protegits i tenen pitjors salaris, a més de permetre's l'externalització cap a les anomenades empreses multiserveis, que operen en condicions laborals fora dels convenis sectorials.

Aquesta terciarització del mercat laboral té un efecte en els sous que cobren els treballadors, ja que el sou mitjà del sector serveis se situa en els 23.056,21 euros anuals, enfront dels 24.253,73 euros del salari brut anual mitjà a Catalunya. L'informe també destaca que els llocs de treball generats per les empreses de treball temporal (ETT) creixen un 10% durant el primer semestre i se situa ja entre les cinc activitats amb més afiliacions durant aquest període.

Més contractes, però més precaris
L'estudi denuncia que cada cop se signen més contractes, però que cada cop són més precaris. La contractació s'ha incrementat en un 10% interanual al primer semestre de 2016, però només augmenta un 1,6% si ho comparem amb el mateix període de 2007. Així, la nova contractació a Catalunya és bàsicament temporal i 8 de cada 10 nous contractes se signen en aquesta modalitat, per només 2 d'indefinits. A més, la durada dels contractes temporals s'està reduint. Durant el primer semestre, el 55,7% dels contractes temporals ha tingut una durada inferior als 3 mesos. D'aquests, el 65% ha tingut una durada inferior a un mes

La UGT assenyala a reforma laboral
"La reforma laboral és totalment ineficaç, perquè no genera ocupació estable i de qualitat i s'afavoreix la contractació temporal i la pèrdua de llocs de treball de qualitat. A més, incentiva l'aparició d'empreses multiserveis que operen al marge dels convenis, que paguen fins a un 50% menys de salari als seus treballadors en comparació amb els que ho fan emparats em un conveni", ha sentenciat el secretari de Polítiques Sectorials de la UGT de Catalunya, José Antonio Pasadas, en una roda de premsa aquest matí.

A nivell de Catalunya, "hi ha hagut una absència total de polítiques industrials i per això hi ha la sortida d'empreses industrials que ha patit el país els darrers anys. Si que hi ha més internacionalització de l'empresa catalana, però no més creació de llocs de treball industrials a Catalunya. Paral·lelament, no s'ha fomentat la innovació de manera que les empreses que ja innovaven ho han seguit fent, però no s'hi han afegit de noves", ha conclòs Pasadas.

Pasadas també s'ha referit a les modificacions en matèria de contractació que inclou el pacte d'investidura PP-C's. "Les mesures estan lluny de la línia que caldria. No n'hi ha prou amb simplificar a tres models de contractació per aconseguir l'objectiu desitjat. La variació respecte el model actual és la indemnització creixent, que tampoc pensem que sigui la solució. Han d'existir contractes temporals per cobrir llocs de treball temporals, el problema és que s'estan cobrint llocs de treball estructurals amb contractes temporals i aquest problema encara no s'ha abordat", ha sentenciat.