• Economia
  • La producció d'aliments ecològics creix a Catalunya

La producció d'aliments ecològics creix a Catalunya

Cultius de vinya, fruita seca i hortalisses, els que més van incrementar el 2014, any rècord per als productes ecològics

Patrice Ey, un dels productors ecològic a Sant Esteve
Patrice Ey, un dels productors ecològic a Sant Esteve
EFE
23 de Març de 2015
Act. 24 de Març de 2015
La producció agroalimentària ecològica va incrementar prop d'un 10% el 2014 a Catalunya impulsada pels productes vegetals i procedents del sector ramader, mentre que les activitats industrials en aquest àmbit van augmentar un 34%.

Aquestes dades apareixen reflectits a l'informe sobre la producció agroalimentària ecològica de Catalunya corresponent a l'any passat que ha presentat aquest dilluns el conseller d'Agricultura, Josep María Pelegrí. L'estudi destaca el creixement important de les superfícies de cultiu ecològiques, sobretot els cultius de vinya, que van registrar un augment de prop del 22%; i de fruita seca i hortalisses, amb un 14% més. Quant a la ramaderia, la producció ecològica creix en tots els sectors, entre un 10% i un 20%, amb especial menció per a l'avicultura, tant de carn (augment del 65 %) com dels ous (puja un 50 %).

Producció, comercialització i emmagatzematge; tot a l'alça
En un comunicat, el departament d'Agricultura assegura que les activitats industrials de productes ecològics s'han disparat fins al punt que 2014 s'ha convertit en un any rècord, amb un creixement d'aquest indicador del 34%. La comercialització també ha augmentat un 68% i l'emmagatzematge un 43%.

Altres activitats d'elaboració ecològica també han crescut com ja ocorregut els últims anys com és el cas dels cellers (24%), o els molins d'oli (23%).

L'impuls que el sector de la producció agroalimentària ecològica ha registrat els últims anys es posa també d'evidència en el volum de facturació, que el 2013 (l'últim exercici econòmic comptabilitzat) es va elevar a 210 milions d'euros, un 38,26% més que l'any anterior.

Durant la presentació d'aquestes dades, el conseller d'Agricultura també ha constatat que, malgrat el creixement continu de les produccions ecològiques catalanes, en alguns sectors l'increment està per sota de les necessitats del mercat intern de consum, com és en l'àmbit de les produccions d'hortalisses i fruites, de les làcties i d'ous i carn. "El desenvolupament d'aquestes produccions animals també fa necessari fer el mateix amb les produccions de cereals i llegums per a gra i farratges destinats a l'alimentació dels animals", ha assegurat.

Marc normatiu de la UE
Durant la presentació d'aquestes dades, el conseller ha denunciat que el nou marc normatiu en el qual treballa la Comissió Europea és "clarament regressiu i lesiu" per als interessos del sector ecològic català. En aquesta línia, Pelegrí lamenta que la CE endureix les condicions exigides als productors ecològics i preveu l'eliminació de la flexibilitat en l'aplicació de les normes. "Mentre s'endureixen les normes per als productors, les exigides a elaboradors, comercialitzadors i importadors no varien molt, la qual cosa afavoriria les importacions, perjudicant així als productors europeus", ha dit.

El conseller ha assenyalat que el seu departament està treballant per elaborar un nou programa de foment de les produccions agroalimentàries ecològiques