Les cooperatives agràries facturen un 6,1% més
Aquestes companyies han incrementat un 4,3% l'ocupació i ja donen feina a més de 5.000 persones
També s'ha incrementat un 8% la facturació mitjana per cooperativa, que actualment ja supera els 7 milions d'euros i que posa de manifest la tendència a processos de concentració en el sector, que s'ha experimentat ja durant els darrers anys.
Les cooperatives agràries aporten un 35% de la Producció Final Agrària de Catalunya. En concret, representen un 51% de l'activitat agrícola i un 26% de la ramadera. Els sectors en què les cooperatives tenen més pes en relació amb el conjunt de Catalunya són els cultius mediterranis (oli -72% del total-, arròs -69% del total-, vi -51% del total- i fruita seca –ametlla 78%, avellana 52% i garrofa 62%-). També tenen molta presència en els conreus herbacis (cereals -52% del total- i farratges -25%-) i en fruita dolça (fruita de llavor 48% i fruita de pinyol 45%). Finalment, estan presents a tots els altres sectors agroalimentaris del territori (cítrics, horta, llet, ramaderia, pinsos i mel).
L'Anuari posa de manifest un lleuger increment (4,5%) de les cooperatives que participen en comerç exterior i ja són 70 cooperatives amb projectes d'internacionalització, pràcticament un terç del total. La principal destinació és la Unió Europea però també tenen un pes destacat mercats amb valor afegit com els Estats Units o el Japó i països emergents com el Brasil, els Emirats Àrabs Units o la Xina.
En paral·lel, les cooperatives tenen obertes un total de 103 agrobotigues enfocades a la comercialització de producte cooperatiu i de territori. La facturació d'aquests punts de venda, que ocupen una superfície global de 20.000 metres quadrats, supera els 41 milions d'euros, un 2,9% més que l'exercici anterior.
El president de la FCAC, Ramon Sarroca, explica que "som un sector que creix i estem aconseguint posicionar-nos amb indicadors favorables, tant en la facturació com en la creació de llocs de treball i la presència en el mercat. A dia d'avui, el preu comercialitzat per les cooperatives és superior al conjunt del sector agrari en la major part de produccions i continuem treballant per avançar en la cadena agroalimentària i guanyar més valor afegit per a les produccions dels socis, que en definitiva són els propietaris de l'empresa".