20
d'Abril
de
2017
Act.
21
d'Abril
de
2017
Les vendes d'aliments ecològics s'han multiplicat per vuit a Catalunya entre el 2005 i el 2015, any en què es van facturar 401 milions d'euros, segons mostra l'informe presentat aquest dijous pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i la conselleria d'Agricultura. El creixement més important s'ha donat en el darrer any, quan la facturació va incrementar un 37,8%.
El creixement del sector agrícola ecològic també es troba reflectit en la superfície de producció que, l'any 2016, va créixer un 21,1% en relació a l'any anterior i ja arriba a les 170.000 hectàrees. De la superfície destinada a cultius, un 40% es dedica a la vinya.
En relació a les vendes, el president del CCPAE, Daniel Valls, ha destacat que els dos sectors que més han facturat el 2016 són el de la comercialització i la distribució i el vitivinícola, amb 96 i 62 milions respectivament. Pel que fa a la destinació de les vendes, la major part dels productes s'han quedat a Catalunya (45%), mentre que un 24% dels productes s'han destinat a països de la Unió Europea, un 18% a l'Estat, i el 13% restant a països de fora la Unió Europea.
Creixement d'operadors i de superfície ecològica
Durant l'any 2016, s'ha produït un increment del 7,43% d'operadors inscrits respecte a l'any anterior, arribant a 3.200 a Catalunya. Per tipus d'activitat, els operadors que més han crescut són els importadors (17,46%), seguits pels comercialitzadors (10%).
La demarcació de Barcelona, amb un augment del 8,42% d'operadors, és la que ha incrementat més el 2016 aconseguint 1.223 operadors, seguida per la demarcació de Tarragona que, amb el creixement del 8,38%, ja compta amb més de 776 operadors.
Pel que fa a la superfície de producció ecològica, ha crescut un 21,1% el 2016 en relació a l'any anterior, i ja reuneix més de 170.000 hectàrees inscrites per gairebé 2.000 productors. La demarcació de Lleida és la que té més superfície (86.000 hectàrees) i també és la que més ha crescut en el darrer any (23,21%). D'altra banda, destaca la demarcació de Girona, que amb un creixement del 22,24%, se situa com la segona més important amb més de 35.000 hectàrees.
La vinya com a font principal de cultiu a Catalunya
De la superfície destinada als cultius, un 40% es dedica a la vinya, que ha augmentat un 18% la seva producció el 2016 respecte a l'any anterior. Valls ha ressaltat que la vinya ecològica és un "sector motor", ja que representa el 21% de la vinya catalana. El segon sector d'agricultura ecològica més important del país són les oliveres (23%), seguit pels cereals i lleguminoses per a gra (16%).
Un sector per explotar: la ramaderia
La ramaderia aconsegueix un lleu creixement de les explotacions (5,16%) que arriben a les 843. El president del CCPAE ha explicat que des de fa molts anys a Catalunya, la majoria de les exportacions són de vaquí de carn (51%), d'oví de carn (13%) i de cabrum de carn (10%). Paral·lelament, en els últims anys, ha començat a créixer la producció d'ous que, respecte al 2016, ha augmentat gairebé un 60% i ja compta amb 54 explotacions.
Per tal de fomentar la ramaderia ecològica, la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha informat que el Departament d'Agricultura crearà la setmana vinent un grup de treball amb l'objectiu de poder identificar les problemàtiques específiques d'aquest sector i proposar mesures d'actuació.
Noves línies de treball
La consellera d'Agricultura ha destacat diferents actuacions que fomenten la producció i el consum de productes ecològics, com ara la 'setmana bio' que tindrà lloc del 3 al 9 de juny amb més de 235 activitats arreu de Catalunya, així com les ajudes a la recerca aplicada a universitats i centres de recerca per fer innovació en el sector.
El creixement del sector agrícola ecològic també es troba reflectit en la superfície de producció que, l'any 2016, va créixer un 21,1% en relació a l'any anterior i ja arriba a les 170.000 hectàrees. De la superfície destinada a cultius, un 40% es dedica a la vinya.
En relació a les vendes, el president del CCPAE, Daniel Valls, ha destacat que els dos sectors que més han facturat el 2016 són el de la comercialització i la distribució i el vitivinícola, amb 96 i 62 milions respectivament. Pel que fa a la destinació de les vendes, la major part dels productes s'han quedat a Catalunya (45%), mentre que un 24% dels productes s'han destinat a països de la Unió Europea, un 18% a l'Estat, i el 13% restant a països de fora la Unió Europea.
Creixement d'operadors i de superfície ecològica
Durant l'any 2016, s'ha produït un increment del 7,43% d'operadors inscrits respecte a l'any anterior, arribant a 3.200 a Catalunya. Per tipus d'activitat, els operadors que més han crescut són els importadors (17,46%), seguits pels comercialitzadors (10%).
La demarcació de Barcelona, amb un augment del 8,42% d'operadors, és la que ha incrementat més el 2016 aconseguint 1.223 operadors, seguida per la demarcació de Tarragona que, amb el creixement del 8,38%, ja compta amb més de 776 operadors.
Pel que fa a la superfície de producció ecològica, ha crescut un 21,1% el 2016 en relació a l'any anterior, i ja reuneix més de 170.000 hectàrees inscrites per gairebé 2.000 productors. La demarcació de Lleida és la que té més superfície (86.000 hectàrees) i també és la que més ha crescut en el darrer any (23,21%). D'altra banda, destaca la demarcació de Girona, que amb un creixement del 22,24%, se situa com la segona més important amb més de 35.000 hectàrees.
La vinya com a font principal de cultiu a Catalunya
De la superfície destinada als cultius, un 40% es dedica a la vinya, que ha augmentat un 18% la seva producció el 2016 respecte a l'any anterior. Valls ha ressaltat que la vinya ecològica és un "sector motor", ja que representa el 21% de la vinya catalana. El segon sector d'agricultura ecològica més important del país són les oliveres (23%), seguit pels cereals i lleguminoses per a gra (16%).
Un sector per explotar: la ramaderia
La ramaderia aconsegueix un lleu creixement de les explotacions (5,16%) que arriben a les 843. El president del CCPAE ha explicat que des de fa molts anys a Catalunya, la majoria de les exportacions són de vaquí de carn (51%), d'oví de carn (13%) i de cabrum de carn (10%). Paral·lelament, en els últims anys, ha començat a créixer la producció d'ous que, respecte al 2016, ha augmentat gairebé un 60% i ja compta amb 54 explotacions.
Per tal de fomentar la ramaderia ecològica, la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha informat que el Departament d'Agricultura crearà la setmana vinent un grup de treball amb l'objectiu de poder identificar les problemàtiques específiques d'aquest sector i proposar mesures d'actuació.
Noves línies de treball
La consellera d'Agricultura ha destacat diferents actuacions que fomenten la producció i el consum de productes ecològics, com ara la 'setmana bio' que tindrà lloc del 3 al 9 de juny amb més de 235 activitats arreu de Catalunya, així com les ajudes a la recerca aplicada a universitats i centres de recerca per fer innovació en el sector.