• Economia
  • El segle XXI serà femení o no serà

El segle XXI serà femení o no serà

El Congrés Internacional Dona i Empresa posa el focus en la meritocràcia com a objectiu a l'hora de retenir el talent femení en els llocs de poder

Les pensions que reben les dones són un 31% més baixes que les dels homes
Les pensions que reben les dones són un 31% més baixes que les dels homes
Barcelona
20 de Novembre de 2018
Act. 16 d'Octubre de 2019

"Si el segle XXI funciona, serà perquè la dona tindrà una participació cada vegada major en l'organització de la societat [...], però aquesta missió només serà acceptada per la dona si no perd la seva feminitat. Perquè la dona és el nucli de la família, i aquesta, la base de la societat". L'exdirector general de l'Iese, Juan Antonio Pérez, ja utilitzava aquestes paraules l'any 1994 per ressaltar la importància del talent femení al capdavant de les empreses. Catorze anys més tard, només un 11% dels projectes que es presenten amb aquest instrument estan liderats per dones.

 

A més, a Catalunya les pensions que reben les dones són un 31% més baixes que les dels homes, només el 22% dels llocs de decisió estan ocupats per elles i, per exemple, l'ocupació a temps parcial és del 22,2% per a les dones i del 7,6% per als homes. Però, quin és el camí a seguir per acabar amb aquesta desigualtat i deixar de parlar de paritat?

 

Segons la professora de l'Iese i assessoria d'Alta Direcció, Nuria Chinchilla, "les dones continuen lluitant per estar més representades a la societat, per incrementar la seva productivitat i per obtenir millors resultats de cara a les futures generacions". Així ho ha volgut posar de manifest durant el primer Congrés Internacional de Dona i Empresa organitzat per Pimec, on la presència d'homes era pràcticament residual.

Anna Gener, Nuria Chinchilla, Ingrid Bianchi i Noèlia Hurtado

Taula rodona sobre l'apoderament de la dona al Palau Reial de Pedralbes

Chinchilla ha enviat un missatge clar a totes les dones presents a la sala del Palau Reial de Pedralbes de Barcelona per animar-les a continuar defensant els seus ideals i el seu dret a estar en posicions de poder en igualtat amb els homes: "No deixis que les etiquetes et frenin, sigues forta". De la seva banda, la presidenta i CEO de Savills Aguirre Newman Barcelona, Anna Gener, ha afegit un punt més a la qüestió i ha fet una crida a totes les dones a "assolir el poder". A parer seu, "les dones tenim una mala relació amb el poder i exercim un lideratge compartit amb els homes".

Meritocràcia per a tothom

En paraules de Chinchilla, "el segle XXI serà femení o no serà", però, per portar-ho a terme, cal "deixar de discriminar-la". L'exemple més clar és una constant rutinària de les vides de moltes dones i és el fet (o possible fet) de tenir fills. Això aparta a moltes dels càrrecs de poder, però sovint també les deixa sense feina. Però, on queda la meritocràcia?

Gener sosté que, en el món privat, "les empreses exitoses seran les que generin un entorn meritocràtic", mentre que en l'àmbit públic caldrà "posar en marxa els mecanismes adequats perquè no hi hagi ni una sola dona que es vegi obligada a triar entre la seva carrera o la seva família". De la seva banda, la fundadora i directora de Diversity Source Manager, Ingrid Bianchi, ha subratllat que "les dones tenen ambicions, però no la mateixa que els homes: no les porta a anar unes contra les altres".

Precisament per encaixar tot això, és molt important que hi hagi referents. Si no és així, les més petites mai veuran que també poden caminar cap a l'apoderament empresarial, cap al lideratge en la innovació o cap a la direcció d'una empresa. aquests referents, segons Gener, "no només han de ser dones que brillen en la seva carrera professional, sinó de dones que no hagin hagut de fer renuncies, que visquin una vida personal, familiar i social plena". A banda dels referents, però, i segons Bianchi, "la cultura inclusiva és una clau per avançar".

El punt d'inflexió

El 2018 serà un any que quedarà marcat a la història per totes les iniciatives d'apoderament de la dona que s'han dut a terme, però també perquè és la primera vegada que la Conselleria d'Empresa està liderada per una dona. Segons el secretari general, Antonio Cañete, aquest any "ha estat un punt d’inflexió en aquesta lluita". 

Cañete, que s'ha lamentat que "durant molt de temps, quan ens han parlat d’igualtat, s’ha utilitzat de forma fraudulenta, la igualtat entre desiguals és una gran mentida, l’hem de treballar en l’àmbit de la justícia", s'ha adreçat a les dones amb tres simples (però potents) mots: "Sou molt importants".

Chacón: "Ser directora d'operacions fa 20 anys era una cursa d'obstacles"

La consellera d'Empresa i ambaixadora del Congrés, Àngels Chacón, l'ha seguit en el torn de paraula i ha humanitzat les paraules que les altres ponents anaven dient relatant per a tota la sala les dificultats que va patir quan era directora d'exportació: no només perquè treballava amb empreses de l'Orient Mitjà -i culturalment allà el tema de la dona és molt diferent-, sinó també per altres coses que "passaven a casa nostra i a la nostra realitat". "Ser directora d’operacions fa 20 anys era una cursa d’obstacles", ha relatat.

La innovació també és femenina

Segons Chacón, "el retard generacional en la incorporació de les dones en els llocs de direcció" perquè això provoca, entre moltes altres coses, que "el paper de la dona encara estigui lluny de la ubicació de la dona en polígons i per viatjar a l’estranger". Tot plegat, destaca, "obliga les dones a esforçar-se més per ser reconegudes".

Justament per tot això, Gener té clar, i es lamenta, que "fins no hi hagi tants homes com dones a les cúpules de poder, no viurem amb naturalitat que una dona pugui dirigir, manar o liderar", motiu pel qual ha insistit en la idea que "tenim el mateix dret que ells: un dret que la historia de la humanitat ens ha negat durant segles".

Amb aquests arguments i per tancar les seves paraules centrades en l'apoderament de la dona, Gener ha encoratjat les dones a "aprofitar el moment únic en què vivim perquè les nostres filles tinguis les mateixes oportunitats que els nostres fills".