• Economia
  • Els llocs on iniciar-se (o consolidar-se) laboralment en l'era del treball híbrid

Els llocs on iniciar-se (o consolidar-se) laboralment en l'era del treball híbrid

Els espais coworking han acabat convertint-se tant en un negoci en si mateix, com en subseus de moltes companyies

Espai de coworking de WayCO ubicat als barris de Valencia Ruzafa i Eixample | Cedida
Espai de coworking de WayCO ubicat als barris de Valencia Ruzafa i Eixample | Cedida
València
31 de Desembre de 2022

Fa molts anys que el 60% de les professions poden realitzar-se en remot, però no va ser fins a l'obligació de treballar a casa a causa de la pandèmia quan aquesta dada es va certificar. Ho va indicar el Banc d'Espanya en un estudi que va veure la llum en 2021, si bé diverses enquestes feia temps que evidenciaven que molts treballadors haguessin preferit afrontar el seu dia a dia de manera híbrida molt abans.

 

Des de llavors, el debat no cessa entre partidaris i detractors del teletreball. Però, sobretot, amb una veu concreta que al·ludeix a l'anomenada 'cultura empresarial'. Aquesta en la qual se suposa que s'enforteixen els llaços personals i professionals i fa de qualsevol firma quelcom diferent de les altres.

Potser per això no deixa de ser curiós l'enorme auge dels coworking en ciutats com València. Entre altres coses, perquè lluny de seguir l'estela que va il·luminar el seu naixement en forma de llocs per a autònoms que no necessitessin una oficina gran i volguessin compartir espai amb altres professionals, han acabat convertint-se tant en un punt de negoci en si mateix, com en subseus de moltes companyies.

 
Espacio de coworking de WayCO enclavado en los barrios de Valencia Ruzafa y Eixample | Cedida
Espai de coworking de WayCO enclavat als barris de València Ruzafa i Eixample | Cedida

El fet que contractar un desenvolupador sènior a la capital del Túria sigui més barat que fer el propi amb un junior a Holanda, per exemple, ha cridat a deslocalitzar els equips de treball. En lloc d'obrir oficines a l'ús com antany, aquests han anat derivant a espais cèntrics i col·laboratius. Curiosament, el rendiment, si no és el mateix, és millor, i la interacció es dona per a temes realment crucials.

WayCo obre el camí

Un dels pioners va ser WayCo, nascut el 2013 i amb gairebé deu anys de trajectòria ja. Avui, d'aquella obertura primigènia deriven dos espais en Ruzafa i Abastos on treballen més de 400 professionals de 20 països diferents. En total, més de 50 empreses representades en el seu ecosistema.

De fet, la demanda és tan alta que en el primer trimestre de 2023 WayCo inaugurarà una nova seu en El Cabanyal. 2.800 metres quadrats dividits en cinc plantes i 250 llocs de treball disponibles, ja que les peticions han incrementat un 58,7% des de la pandèmia.

Les empresas foranes copen el 50% dels espais de coworking

Un cas similar és el de Jeff, les oficines centrals del qual (un edifici industrial del segle XX remodelat) van passar d'albergar al seu equip a convertir-se en un lloc de col·laboració on ja conflueix gran part de l'ecosistema empresarial emergent llevantí. En les seves oficines es troben diàriament persones de Països Baixos, Regne Unit, Estats Units o Alemanya.

Tal com el mateix WayCo va assenyalar en un estudi, les empreses foranes copen el 50% dels espais de coworking de la ciutat, amb sectors d'activitat com la seguretat informàtica, la biotecnologia, la indústria 4.0, el Big Data, la consultoria de programari o el màrqueting digital.

Les institucions es pugen al carro

Però no tot finalitza en estructures híbrides privades on no sentir-se només quan s'accedeix a una ocupació a distància. Les mateixes institucions públiques cada vegada ofereixen més possibilitats en aquest sentit per a diversos col·lectius, sobretot entre una població amb fama de creativa i emprenedora.

València Activa, l'aposta de l'Ajuntament per fomentar l'ocupació i la digitalització mitjançant diversos programes i iniciatives, no només recomana al seu web els deu millors llocs per emprendre (on se situen alguns municipals i gratuïts com La Petxina) sinó que projecta un de propi prop del consistori, al carrer de la Sangre.

Espacio de coworking de WayCO enclavado en los barrios de Valencia Ruzafa y Eixample | Cedida
Espai de coworking de WayCO enclavat als barris de València Ruzafa i Eixample | Cedida

El centre de la ciutat continua llogant oficines tradicionals, però també veient apostes com les de Nomadom Cospaces, una societat creada per Grup Gimeno i White Investing que té previst obrir més espais denominats flexibles prèmium en localitzacions d'alta demanda.

L'Observatori de l'Habitatge va emetre un informe en 2021 on evidenciava aquesta tendència: més del 50% dels coworking se situen entre Ciutat Vella, l'Eixample i Extramurs. El que, al mateix temps, fomenta la mobilitat sostenible i permet tant a persones que s'incorporen al mercat laboral com a aquelles que treballen lluny de molts dels seus companys trobar una solució. De treball, de convivència i de flexibilitat.

Perquè, com s'ha demostrat en els últims anys, operar en remot no significa fer-ho a casa, aïllat de la societat. Però sí poder exercir gairebé qualsevol professió, gairebé des de qualsevol lloc, amb gairebé qualsevol horari, i continua sent productiu per a les persones que decideixin contractar-te.