• Economia
  • Luis Garicano: "L'atur s'ha acceptat socialment"

Luis Garicano: "L'atur s'ha acceptat socialment"

El catedràtic de la London School of Economics proposa eliminar l'IRPF per a majors de 65 anys i intercanviar obligatòriament la formació entre els aturats

Luis Garicano
Luis Garicano
Pau Garcia Fuster
26 de Març de 2014
Act. 10 de Novembre de 2015

Un dels problemes més diagnosticats de l'economia espanyola és la seva manca de productivitat. L'economista Luis Garicano, catedràtic d'Economia i Estratègia de la London School of Economics, ha recollit en el llibre El dilema de España, els problemes acumulats en l'economia espanyola, així com diverses propostes per fomentar-ne una major productivitat que augmenti el nivell de vida dels seus ciutadans.

En una conferència a Esade, Garicano ha repassat alguns dels punts essencials de la seva postura; i ha analitzat diversos motius que ens han conduït a l'actual situació econòmica. "Des del 2000, que va venir l'euro, no hem fet cap canvi substancial. Amb la moneda venia el diner fàcil i semblava que no calia fer res més. Espanya té un problema seriós de governança, i si no ens tinguessin contra la paret, no faríem les reformes necessàries", ha assegurat.

El context europeu
Garicano s'ha confessat "molt europeu", però també que entén els límits de l'europeisme provinents dels països del nord del continent. "La visió alemanya és la de complir les regles: un banc central poderós que asseguri la moneda, regles fiscals, sistemes institucionals, una oficina de competència poderosa... El que els preocupa és el risc moral, donar un xec als països en problemes i que després continuïn actuant igual", ha explicat.

Al seu parer, una unió federal en el context europeu és una ambició irreal, i demana un mínim que es tradueixi en una unió bancària en condicions; i un sistema mínim contra cíclic d'ajuda a l'atur. "Somio amb un sistema europeu de lluita contra l'atur. Europa podria fer transferències a qui pateixi l'atur, i que no ho assumís cada estat; però a canvi també dissenyar i fer polítiques actives d'ocupació i de formació", ha proposat.

Garicano té clar que "obligar poblacions diferents a anar en una mateixa direcció té un problema de realisme". Entén que "hi ha d'haver una Europa amb un mercat ben regulat, una moneda única i on ens puguem desenvolupar en llibertat".

El problema espanyol
El reconegut economista ha aclarit que "la tempesta no ha desaparegut". Assegura que "a Espanya hi ha tres problemes estructurals per resoldre: el capital humà (la formació), les institucions econòmiques, i les institucions polítiques. Els països que creixen són els que tenen formació i una bona estructura institucional".

És evident que una de les principals preocupacions de l'economia espanyola és l'elevada taxa d'atur. Garicano considera que "s'ha acceptat socialment l'atur i això no pot ser, no ens podem permetre ni un dia d'estar sense fer res". Assegura que està demostrat que "l'atur de llarga durada provoca una pèrdua d'ingressos permanent; perquè quan t'incorpores de nou al mercat laboral, ja ho fas en un nivell inferior".

Per tal d'evitar aquesta situació d'estancament, Garicano proposa alternatives com "l'obligació d'intercanviar coneixements. Podria ser obligatori fer o rebre unes hores de classe al dia, i així aprofitar els coneixements de prejubilats o aturats d'alta qualificació".

També assenyala mesures perquè Espanya es pugui acostar al model de l'estat nord-americà de Florida; i atreure els jubilats del nord d'Europa. Això "generaria ingressos en consum de serveis, i ocupació en la seva cura", ha explicat.

Una mesura en aquesta direcció seria "eliminar l'IRPF pels majors de 65 anys, alhora que al mateix temps es baixi en la mateixa proporció la seva pensió. Els d'aquí es quedarien igual, però els jubilats del nord d'Europa tindran més incentius per venir a Espanya".