ENTREVISTA
"La manca d'inversions a Catalunya és una clara discriminació, votem el que votem"
David Marín (Femcat) aposta per una millora de la fiscalitat i reivindica més inversions en infraestructures per fer de Catalunya el millor país del món
David Marín és propietari d’Inaccés Geotècnica Vertical, una empresa dedicada a la instal·lació de proteccions per evitar despreniments a les muntanyes i per mantenir intactes les parets i el sostre dels túnels viaris, entre d'altres. La companyia té la seu a Argentona i treballa en una desena de països d’arreu del món. Després de ser nomenat vuitè president de Femcat el passat 19 de gener, Marín ha guanyat notorietat pública.
Atén a VIA Empresa a la seu de la fundació ubicada a Via Laietana per reflexionar sobre el nou rumb com a president de l’entitat empresarial catalanista, la relació amb el Govern, la fiscalitat, la burocràcia, la internacionalització de Catalunya i molt més. Una xifra que no pot passar per alt: els membres que formen part de Femcat acumulen una facturació equivalent a més del 10% del PIB català i aquestes mateixes empreses donen feina a més de 70.000 persones. El lema, “fer de Catalunya el millor país del món”. Comencem.
D’Argentona al món, passant per l'Índia. Qui és David Marín i com ha arribat a liderar la companyia d’Innacés Geotècnica Vertual?
La meva trajectòria professional va començar al món empresarial i del màrqueting. Fa 28 anys ens vam adonar amb el meu germà que els riscs geotècnics no es tenien presents a Catalunya i que era una oportunitat molt gran. D’aquí en va sorgir la nostra companyia, Innacés Geotècnica Vertical. Durant aquest temps hem après molt i hem crescut sostingudament, malgrat les crisis que hi hagi pogut haver, sobretot en la desinversió pública. Vam començar a Catalunya, després a l’Estat espanyol i Andorra, passant per la resta d’Europa i també a l’Índia.
De vicepresident de Femcat durant els últims tres anys a president. Quan va decidir formar part de Femcat?
Vaig entrar a Femcat el 2010 perquè tenia la inquietud de dedicar una part del meu temps al territori. La fundació s’ajustava al que estava buscant, ja que hi podia participar per fer progressar el país. Vaig entrar sota la presidència de Josep Mateu (director general del RACC) i volia que el meu país, Catalunya, prosperes en termes econòmics i empresarials. Considero que l’eix vertebrador d’un país modern són les seves empreses i des de Femcat hi volem incidir.
Quins objectius i canvis vol impulsar a Femcat durant el seu mandat? Va explicar durant el seu nomenament que obriria una etapa de reflexió a la fundació.
En primer lloc, Femcat es va fundar fa 17 anys i els eixos de treball són i seran vigents. Vull recordar que l'objectiu fundacional és fer de Catalunya el millor país del món. La postpandèmia ens ha fet veure que tot s'ha transformat, especialment en la part sociològica i política de la població. Hi ha desafiaments climàtics i també de descarbonització. Hem de reflexionar cap a on volem destinar els esforços i si és necessari gestionar-los en altres àmbits per ser més eficients i exitosos. Necessitem la competitivitat, la innovació, la cohesió social i la internacionalització per tirar endavant. A més a més, som un país netament exportador i ho hem de cuidar.
"L’eix vertebrador d’un país modern són les seves empreses i des de Femcat hi volem incidir"
Femcat s'associa al moviment independentista. Us sentiu còmodes amb aquesta etiqueta?
L’etiqueta no l’hem posat nosaltres. No som un lobby independentista. Som una fundació independent d’empresaris que treballen per fer de Catalunya un dels millors països del món. Som empresaris que estimem el país i que dediquem una part del nostre temps a actuar per la nació. Si Catalunya ha de ser independent, ho ha de decidir democràticament.
I si Catalunya decideix democràticament que vol ser independent?
Doncs endavant. És a dir, si Catalunya vol ser independent, des de Femcat hi serem. Continuarem treballant per ser un dels millors països del món.
David Marin, nou president de Femcat | Ingrid Ribas
El divendres 21 de gener es va reunir amb el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró. Què li va demanar com a nou president de Femcat? I quina relació vol tenir amb les institucions catalanes?
Amb el Govern sempre hem tingut bona relació i hi col·laborem de forma activa. El conseller Giró ens va felicitar i vam aprofitar per demanar-li dues coses. La primera, ser competitius fiscalment, ja que tenim un problema amb la resta d’Espanya i això no ens beneficia amb la inversió estrangera i no ens ajuda en la retenció de talent. La segona petició que li vam fer: l’administració pública és un fre a la competitivitat, a causa dels llargs terminis d’execució o amb l'ampliació d’una fàbrica, per exemple. S’estan perdent oportunitats per la dinàmica burocràtica.
"No som un lobby independentista. Som una fundació independent d’empresaris que treballem per fer de Catalunya un dels millors països del món"
Considera que Madrid està millor que Barcelona en l’àmbit fiscal i de competitivitat?
Objectivament, Madrid té un avantatge respecte a Barcelona. Catalunya és un país molt potent, juntament amb la seva capital. No hem perdut pes respecte a la Comunitat de Madrid, malgrat que podem millorar. Tenim poca competitivitat fiscal respecte a altres territoris de l'estat espanyol. Un altre tema és el d'infraestructures. Catalunya està patint un dèficit d'infraestructures escandalós. La manca d'inversions afecta a tots els ciutadans i és una clara discriminació votin el que votin. Ens està perjudicant.
Quines creu que són les mesures que demanaria al govern català per implementar?
A part de les peticions que he comentat anteriorment de la fiscalitat, el dèficit d’infraestructures i la burocràcia hi afegiria la gestió de l’Aeroport del Prat. Ha de formar part del nostre territori on puguem dir la nostra. Catalunya necessita un aeroport que sigui competitiu, que ens arribin inversions i que puguem anar a tots els països del món directament, sense escales. Si no tenim vols directes perdem un dia sencer. Necessitem un hub intercontinental de connexió.
Quan sigui més fàcil viatjar, quin país o regió creu que és interessant per conèixer més a fons?
Espero que aviat puguem tornar a viatjar pel món. Dels últims viatges que vam fer des de Femcat em va encantar Estònia, per la gran facilitat i digitalització que té com a país. Tot es fa telemàticament i l’administració et vol ajudar. També vam estar a Baviera, a Alemanya. Vam poder aprendre com gestionen la formació professional i el salt dels estudiants a les empreses.
"Catalunya està patint un dèficit d'infraestructures escandalós. La manca d'inversions afecta a tots els ciutadans i és una clara discriminació votin el que votin"
En aquesta nova etapa l’acompanyen figures com Ariadna Marín, directora general de Coatresa Group, que continuarà sent vicepresidenta. I també del president del grup Bon Preu, Joan Font; Oriol Pinya, soci fundador d'Abac Capital; i Xavier Fitó, director de la unitat de negocis hortícoles de Llavors Fitó. Què n’espera?
La tasca dels vicepresidents és sempre donar suport al mandat. Són gent magnifica i grans empresaris amb una qualitat personal i professional molt alta i m’ajudaran a tirar endavant els projectes de la fundació. Es fa molta feina a l’ombra que no es veu i les videotrucades han ajudat molt. La fundació té molts projectes i els empresaris decideixen on volen participar.
També vull donar les gràcies a l’antiga presidenta, Elena Massot. No hem parat durant la pandèmia i ens hem reinventat amb noves rutes per redescobrir Catalunya i amb el programa ‘Escola i Empresa’.