Marta Antich, cofundadora, sòcia administradora i directora científica i embriòloga de Fertilab Institut Català de Fertilitat | Cedida

Economia

Marta Antich (Fertilab): "Tenim els millors resultats en reproducció assistida d'Europa"

La infertilitat a Espanya afecta entre el 15% i el 17% de la població en edat reproductiva: com funcionen les clíniques de fertilitat?

Marta Antich, cofundadora, sòcia administradora i directora científica i embriòloga de Fertilab Institut Català de Fertilitat, és una referència en el món de la fertilitat a Catalunya. Enguany ha rebut el CaixaBank Premi Empresària a Barcelona, un guardó que té l'objectiu de donar major visibilitat a empresàries líders i fomentar la seva participació en xarxes internacionals en les quals puguin interactuar i compartir experiències.  Antich es va formar en biologia i embriologia a la Universitat de Barcelona i a la Fundació Puigvert en un moment en què la medicina i la biologia de la reproducció humana eren disciplines que començaven a desplegar tot el seu potencial. 30 anys després, el panorama és molt diferent. La recerca i els tractaments de fertilitat han evolucionat molt i el nombre de clíniques de fertilitat s'ha multiplicat arreu del territori per donar resposta a una creixent necessitat de la societat: la infertilitat a Espanya afecta entre el 15% i el 17% de la població en edat reproductiva. 

Primer de tot, enhorabona pel premi

Gràcies! És un reconeixement a molts anys de feina i esforç. Comences a pensar en tot el que has aconseguit al llarg dels anys i és realment gratificant. Quan vam començar, fa 28 anys, érem només el meu soci i jo, i ara som gairebé 100 persones a l'equip. És una evolució vertiginosa.

Com ha canviat el negoci de les clíniques de fertilitat en aquestes gairebé tres dècades?

El negoci ha canviat radicalment. La tecnologia era molt més senzilla i no necessitàvem tanta tecnologia ni inversió per muntar un laboratori. Tampoc hi havia gairebé donants d'òvuls -perquè la tècnica no permetia congelar-los i conservar-los bé-; estàvem al principi de tot. Ara, les tècniques són molt més complexes, però alhora els percentatges d'èxit han millorat dràsticament. Abans, només un 25% dels casos eren exitosos, però ara estem parlant d'un 90% de casos d'èxit per tractament en casos de donants d'òvuls. Això és un gran avenç.

Marta Antich, de Fertilab Institut Català de Fertilitat, guanya el ‘CaixaBank Premi Empresària’ a Barcelona | Cedida

Com van ser els inicis de Fertilab?

Vam començar muntant un laboratori perquè tots els ginecòlegs poguessin treballar a la seva consulta i després venir puntualment a fer els tractaments al laboratori. Al principi no teníem quiròfan, anàvem a l'Hospital de Barcelona o a altres clíniques a fer l'extracció dels òvuls, i després la part de laboratori ja la fèiem nosaltres. Però l'any 2000 vaig veure que si no muntava el lot complet el negoci no tiraria endavant: i ho vam muntar: la clínica, amb quiròfan i laboratori.

Així no havíem de dependre d'un hospital i evitàvem que les parelles passessin per l'hospital. Són parelles que no estan malaltes i creiem que és més adient un ambient fora de l'hospital, més acollidor. Al final, són intervencions molt senzilles les que es fan. 

Antich: "Són parelles que no estan malaltes i creiem que és més adient un ambient fora de l'hospital, més acollidor"

Quin espai doneu al suport emocional d'aquestes parelles? El vostre client arriba en un moment complicat de la seva vida.

Sí, normalment són parelles que venen amb molta angoixa. I les hem d'escoltar molt, per donar-les suport, però també per arribar a la causa de la infertilitat. Moltes vegades no es troba una causa evident, i tampoc vols allargar en excés el procés de cerca. Els has d'aportar seguretat i la tranquil·litat de saber que aconseguiran ser pares. De fet, tenim diversos productes que garanteixen el nen nascut. Es diuen Baby Ferti i són una garantia de nen. Si no et quedes embarassat en tres intents, es retornen els diners. Realment has d'estar molt segur per oferir aquesta tècnica perquè has de tenir uns resultats molt bons. I això és el que busca la gent: garanties. Molts venen desesperats i decebuts d'altres centres i fins i tot d'altres països,  perquè han fet tractaments que no han funcionat i han perdut una mica l'esperança.

A més, tenim una psicòloga especialista que acompanya els pacients en el seu procés. La seva primera visita és important perquè poden parlar de les seves inquietuds, dels recursos que tenen i del suport que necessiten. A part, tots a la clínica fem una mica de psicòlegs, estem formats per escoltar i aconsellar, en aquest moment tan delicat.

Quina és la taxa d'èxit d'aquests tractaments?

En el cas de donació, tenim una taxa de gairebé el 90% d'èxit, és a dir, de nen nascut per tractament. Si el tractament el fem amb òvuls propis, depèn molt de l'edat, però també tenim molt bons resultats. S'han triplicat en els darrers anys, perquè les condicions de cultiu han millorat molt. Utilitzem incubadores molt més potents i més exactes, que mantenen l'oxigen més baix, imitant al màxim el que seria l'úter. Aquestes incubadores utilitzen una òptica per filmar tot el procés i això fa que no hàgim de treure els embrions cada dia per veure com evolucionen. Avui dia podem escollir millor els embrions que tenen més possibilitats de sobreviure, gràcies a moltes tecnologies que tenim a l'abast, com la intel·ligència artificial o fins i tot les tècniques de vitrificació, amb la qual es fa una congelació ràpida dels embrions. Amb la vitrificació sobreviuen pràcticament tots els embrions i podem transferir-ne només un, per evitar embarassos múltiples, i la resta els congelem, sense que perdin qualitat; i sobreviuen pràcticament el 90%.

Sembla ciència-ficció. 

Ho sembla. I tot és gràcies a la congelació. Avui dia congelem moltíssim. Davant del dubte, congelem també.

Antich: "La congelació d'òvuls ha permès ampliar les possibilitats d'embaràs de moltes dones"

La congelació, de fet, ha permès ampliar les possibilitats d'embaràs de moltes dones que, veient que en les seves edats més fèrtils no volen o poden ser mares, decideixen congelar els seus òvuls per ser-ho més endavant. Realment una dona amb 40 anys està perfecte, però evolutivament els seus ovaris no tenen les mateixes capacitats que quan tenien 20 anys menys. 

Més info: Genomcore, la transformació de la medicina a partir de la genètica

Què pot esperar una parella que entra en una clínica de fertilitat? Amb què ha de venir preparada?

El primer que han de tenir és molta paciència, perquè l'ansietat afecta i, com pitjor ho portin menys possibilitats d'aconseguir l'embaràs tindran. Les tècniques no són dures físicament, és més psicològic. Per tant, han de viure cada etapa sense avançar-se a futurs esdeveniments. 

Tot depèn, però, del diagnòstic. És de les etapes més importants, i s'han de fer les proves que siguin necessàries, sense fer un excés de proves, perquè si no seria interminable. Si definim molt bé quines proves es necessiten per encertar la causa i trobar el problema, aconseguirem l'èxit més aviat.

Imagino que també han de preparar la cartera. Són tractaments cars?

No tant. I més si ho comparem amb altres països. Una inseminació costa uns 700 euros, una donació d'òvuls pot arribar als 8.000 euros, mentre que programes amb garanties, com el Baby Ferti poden ascendir fins als 17.000 euros. La vitrificació d'òvuls, de fet, és força econòmica, són 2.200 euros aproximadament i després tenen cinc anys de manteniment inclosos. Volem que per a la gent jove no sigui un impediment, i ho estem aconseguint. Cada any estem duplicant la quantitat de dones que vitrifiquen els seus òvuls. 

Comentaves que teniu també molts clients estrangers. Som una meca de la reproducció assistida?

Sí, per un motiu legal, per la nostra cultura i per la qualitat del nostre ecosistema sanitari, que és capdavanter a Europa. Legalment, per exemple, a Itàlia està permès, però no hi ha donants. O a França, en canvi, legalment no podem enviar òvuls de donants. A  Alemanya tampoc es pot fer gairebé res. La gent amb problemes de fertilitat d'aquests països venen a Espanya, on, a més, tenim els millors resultats en reproducció assistida d'Europa. 

Fins i tot venen dels Estats Units, perquè allà és molt car. Els resultats són els mateixos, però aquí els hi surt més econòmic. Venen, sobretot, a vitrificar els seus òvuls i així preservar la seva fertilitat per a més endavant.

Més info: IA i salut, un problema del primer món

Cap a on es dirigeix el sector de la reproducció assistida?

Aquest és un fet que ja succeeix, però crec que passarà encara més: les persones seran cada vegada més conscients de la seva genètica i la seva fertilitat abans de voler tenir fills, i les proves genètiques i la preparació per a la maternitat seran habituals i començaran abans. La medicina cada vegada dirigeix més els seus esforços cap a la prevenció, i això també succeirà en l'àmbit de la fertilitat. Un senyal d'aquesta prevenció és la creixent demanda de vitrificació d'òvuls: les dones que preveuen que no podran ser mares en un curt termini, s'asseguren tenir preservada la seva fertilitat.

"La medicina cada vegada dirigeix més els seus esforços cap a la prevenció, i això també succeirà en l'àmbit de la fertilitat"

També cobrarà més importància la microbiota. Abans es pensava que l'úter era estèril, que no hi havia microorganismes, però sí que n'hi ha i afecten molt la fertilitat d'una persona. Si l'úter no té una concentració petita de lactobacils, no es podrà produir la implantació. La fertilitat és molt sensible. Qualsevol cosa que no funcioni, fa que no et quedis embarassada.

Quants nens faciliteu que neixin cada any?

L'any passat vam fer 3.000 tractaments, amb gairebé un 90% de casos d'èxit.