• Economia
  • Mas-Colell: "Hi ha un esforç deliberat per asfixiar les autonomies"

Mas-Colell: "Hi ha un esforç deliberat per asfixiar les autonomies"

El conseller d'Economia lamenta l'afany recentralitzador de l'Estat, al qual acusa del dany als serveis públics

Joan Majó i Andreu Mas-Colell
Joan Majó i Andreu Mas-Colell
Pau Garcia Fuster
09 d'Octubre de 2014
Act. 22 d'Octubre de 2014
El conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, ha protagonitzat aquest dimecres al vespre un debat sobre el futur econòmic de Catalunya amb l'exministre d'Indústria Joan Majó, organitzat pel diari ARA. El conseller ha advertit d'entrada que la seva coneguda afirmació "Espanya ens frena" es podria precisar com "el govern espanyol ens frena"; abans d'assegurar que l'executiu central fa "un esforç deliberat per asfixiar les autonomies".

Mas-Colell ha aclarit que "l'asfíxia és igual per tothom, però això no em consola". Al seu parer, el govern presidit per Mariano Rajoy "pretén reduir les autonomies, lligar-les normativament i establir un règim financer a Espanya on es converteixin en grans diputacions".

Per tot plegat, el conseller català, que es defineix com a "expert en recursos escassos", reclama més "més marge d'actuació, poder definir una política econòmica ajustada a la nostra realitat i menys uniformisme".

"El dany colateral és el deteriorament sever dels serveis públics"
Pel conseller d'Economia, aquesta situació és clarament perjudicial no només per Catalunya, sinó pel conjunt d'Espanya, alhora que assenyala que "el dany colateral d'aquesta asfíxia és el deteriorament sever dels serveis públics de l'estat del benestar". En aquest sentit, Mas-Colell pronostica que "l'objectiu a llarg termini és fer reaparèixer l'administració central com el gran salvador".

Per la seva banda, Joan Majó, se sumava a la idea que "el finançament actual frena l'economia catalana". A més a més, lamentava els pressupostos generals del 2015 on, al seu parer, "reduir la inversió a Catalunya és un perjudici per Espanya, perquè debilita un dels principals motors de la seva economia". Majó també constata que "més que un biaix ideològic, hi ha un error; i en lloc d'intentar seduir per resoldre la situació actual, l'actitud és la contrària".

Pel conseller, la confecció dels pressupostos que ha presentat recentment el govern espanyol demostra que "no fan cap anàlisi cost-benefici perquè impera la política i no l'anàlisi econòmica". I ha ironitzat sobre el fet que "deuen pensar que el projecte del segle XVI amb capital a Madrid encara no s'ha acabat".

"Podem reclamar amb el cap ben alt, mai demanem diners que no paguem"
Sobre la qüestió del finançament, Mas-Colell ha posat de manifest que "la distribució de recursos entre l'administració central i les autonomies està esbiaixada a favor de l'administració central". Una situació que, al seu parer, es manté tant en temps de bonança com de recessió. "La falta de diners també s'ha de repetir de forma equitativa en temps de crisi", ha reclamat.

Joan Majó ha deixat clar que "és imprescindible que el sistema de finançament català canviï i millori l'equilibri fiscal". Però també ha assegurat que en el moment que es va demanar el pacte fiscal, quan Espanya vivia la seva pitjor situació financera, "potser era el pitjor moment per demanar diners".

Mas-Colell, al seu torn, s'ha desmarcat d'una reclamació fiscal en la línia del concert econòmic. "No faig gaire seguiment al País Basc, cadascú té el règim que té i el problema espanyol no és el concert basc". Segons el conseller, "nosaltres mai no hem reclamat el mateix model que el País Basc perquè sempre hem entès que mentre la nostra renda per càpita estigui per sobre de la mitjana és lògic contribuir a la solidaritat". Això sí, adverteix que "s'ha de fer amb proporció i sense afectar a la màquina productiva catalana. Necessitem retenir una part superior dels impostos que paguem".

Per sostenir aquesta reclamació, Mas-Colell té clar que "podem reclamar i exigir a Madrid amb el cap ben alt, perquè mai demanem diners que no paguem". I s'ha mostrat contundent a l'assegurar no entendre quan l'Estat presumeix de finançar la Generalitat: "no hem rebut ni un euro que no fossin diners amb els que nosaltres havíem contribuït. Tenim tot el dret a exigir que se'ns tracti com correspon".

Mas-Colell ha assegurat no entendre tampoc "com poden pensar que aquest esforç d'humiliar pot obtenir algun rendiment". I ha volgut matisar les diferències que, al seu parer, hi ha entre les forces polítiques espanyolistes del Parlament català: "Ciudadanos tracta d'aconseguir vots a Catalunya, mentre que el PP vol fer mèrits a Madrid. Per això només els segons van anar als jutjats a denunciar els nostres diputats".

"Europa ens posarà la catifa vermella"
Majó i Mas-Colell també han valorat el paper que Europa pot jugar en el procés català. Segons l'exministre, "de moment els fa nosa i diran que ens entenguem entre nosaltres. Però si no ens entenem, adoptaran la decisió que calgui per posar-nos la catifa vermella".

Per Joan Majó "és evident que Catalunya és viable com a estat independent, ho diuen tots els números. El que no està gens clar és que no quedi reduïda la viabilitat econòmica d'Espanya sense Catalunya". Així doncs, adverteix que "la por d'Europa és que Espanya es desestabilitzi i doni la imatge que no pot tornar el deute, fet que afectaria l'euro". I, per tant, "intenten evitar que cap de les dues parts faci una relliscada massa forta".

Segons Mas-Colell "no hi ha ningú d'Europa que enviï missatges a Espanya dient que esclafin els catalans. Posaran pressió sobre la banda del conflicte que vegin menys raonable i esperen que hi hagi un procés de negociació que ha d'acabar a bon port".

"Ni jaient a terra i deixant-nos trepitjar la situació seria pitjor"
El conseller ha admès els problemes de tresoreria que pateix la Generalitat, els quals assegura que "no és res que no haguéssim anunciat". Per Mas-Colell, "ni jaient a terra i deixant-nos trepitjar la situació seria pitjor; a València i Madrid són dels seus i també els asfixien".

"Siguem independents o no, l'economia catalana ha d'aprofitar la fortalesa industrial"
Joan Majó ha fet una defensa del model industrial català com una aposta imprescindible pel futur econòmic del país. "Hauríem de seguir fabricant moltes coses però entenent que indústria no és igual a fabricació. La indústria són un seguit d'activitats per desenvolupar i crear producte, afegir-hi procediments immaterials o el servei postvenda", ha exposat.

Per la seva banda, Mas-Colell considera que "és un error començar a assenyalar sectors. Som un país petit i hem d'aspirar a ser molt bons en el que fem". Per això destaca que "hem d'impulsar una economia diversificada sectorialment i territorialment. Això garantirà suportar els possibles xocs". I ha conclòs que aquesta economia ha de comptar amb un contingut fort de coneixement. "En aquest sentit, el mirall alemany és molt bo", ha assegurat.