• Economia
  • Més 200 milions d'euros en pèrdues pel veto rus

Més 200 milions d'euros en pèrdues pel veto rus

Els productors de carn es reuneixen amb el Govern català mentre els regants mostren la seva preocupació

Planta de producció gironina
Planta de producció gironina
Agències i Redacció
21 d'Agost de 2014
Act. 22 d'Agost de 2014
El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha mostrat la seva "inquietud" pel boicot rus amb l'associació de productors de vaquí. En una reunió que ha mantingut aquest dimecres amb el director de l'Associació de Productors de Vaquí de Carn a Catalunya (ASOPROVAC), Ricard Gòdia, per tractar el veto rus a les exportacions de carn, Pelegrí ha volgut deixar clar que la prioritat del Govern "és i serà donar suport al sector".

Segons ha dit, el seu departament està treballant "amb totes les vies" que tenen al seu abast per mirar de revertir aquesta situació "tan angoixant per al sector i per tots aquells que en depenen del mateix".

Les pèrdues podrien ser de fins a 70 milions d'euros, el valor total de les exportacions directes a Rússia des de Catalunya, segons dades (provisionals) de Datacomex referents a 2013. Per al Govern català, aquest és un sector estratègic sobre l'aportació al PIB de Catalunya i a l'equilibri de la balança comercial del país.

Pèrdues milionàries per als regants
Per la seva part, el president de la Comunitat General de Regants del Canal d'Aragó i Catalunya, José Luis Pérez, ha estimat que les pèrdues que patirà la producció de préssec, nectarina i paraguaià en aquesta zona a causa del veto rus a les importacions europees superaran els 120 milions d'euros.

En aquest sentit, Pérez ha transmès que aquestes dues comunitats autònomes conformen la zona de més producció d'aquest tipus de fruita d'os en tot el país i que entre un 25% i un 30% de la mateixa tenia com a destí Rússia, per la qual cosa es consideren com "els més afectats" per aquest veto.

Per això, ha demanat al conseller d'Agricultura aragonès, Modesto Lobón, que exigeixi a la Unió Europea (UE) que assumeixi les conseqüències derivades d'un acte polític que no té res a veure amb problemes de producció o climatològics en el sector.

Front comú amb els regants aragonesos
De no arribar-se a una solució satisfactòria, ha afirmat el representant dels regants aragonesos i catalans, està "segur" que estarien disposats a prendre les mesures de protesta que calguessin.

Per la seva part, Lobón ha afegit que li sembla "insuficient" la retirada que es proposa del 10% de la producció i proposa que s'augmenti fins al 30%. També ha assenyalat que està en contacte amb el seu homòleg català, Pelegrí, per crear un front comú i tenir més força davant del Govern espanyol i les institucions europees.