• Economia
  • Les mútues, la salvació dels autònoms

Les mútues, la salvació dels autònoms

Les mútues han reconegut la prestació extraordinària per cessament d'activitat a una tercera part dels treballadors autònoms

Una terrassa d'un bar de Sort l'11 de maig del 2020 | ACN
Una terrassa d'un bar de Sort l'11 de maig del 2020 | ACN
Barcelona
21 de Maig de 2020
Act. 21 de Maig de 2020

Les 19 Mútues Col·laboradores amb la Seguretat Social (abans Mútues d'Accidents de Treball) que treballen al conjunt de l’Estat espanyol han abonat  674,16 milions d’euros per a la prestació extraordinària per Cessament d'Activitat que han demanat durant el primer mes de confinament un total de 952.348 treballadors autònoms. Aquesta prestació, que comporta la exoneració de quotes a la Seguretat Social de manera temporal, va ser aprovada en el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, al decretar-se l’estat d’alarma, i es podrà percebre fins l’últim dia en què estigui en vigor.

 

Aquesta xifra de sol·licitants correspon al 30,38% dels 3.135.135 afiliats al règim especial de treballadors autònoms a Espanya, del col·lectiu protegit per les mútues col·laboradores amb la Seguretat Social (97,31%, respecte del total que cobreix el sistema de Seguretat Social, que a Catalunya el percentatge és del 96,16%). La suma de les prestacions correspon al 70% de la base reguladora, és a dir, un mínim de 661 euros en el cas dels autònoms que cotitzen per la base mínima.

 

Des de l’associació que les agrupa AMAT (Asociación de Mutuas de Accidentes de Trabajo) posen en valor la rapidesa en què han tramitat tots els expedients que els hi ha arribat perquè els autònoms hagin cobrat amb la màxima celeritat i consideren que com a entitats bàsiques del sistema sortiran reforçades d'aquesta crisi ja que “han demostrat l'eficàcia de la col·laboració publico-privada, sent capaços de tramitar més d'un milió de sol·licituds d'aquesta prestació extraordinària en temps rècord, mobilitzant per a això a més de 5.000 professionals per aconseguir que aquesta ajuda arribés puntualment a aquest nombre de treballadors, que ho estan necessitant”, manifesten fonts d’AMAT.

Els sectors més afectats

Segons les dades de l’associació, Catalunya ha estat, per darrere d’Andalusia, la comunitat on s’han registrat més sol·licituds, unes 144.968, i l’ha seguit la Comunidad de Madrid amb 118.779. Del total de demandes a Catalunya, unes 89.939 han estat per cessament total del negoci i unes 55.029 per haver registrat un 75% de reducció dels seus ingressos mensuals respecte a la mitjana mensual del semestre anterior per la davallada de la seva activitat. Pel que fa a les sol·licituds denegades, el nombre total ha estat de 7.589 (6.380 i 1.209, respectivament).

En el conjunt de l’Estat només s’han descartat un 2,7% de les demandes presentades per accedir a la prestació extraordinària aprovada amb caràcter d’urgència pel Govern central

Tot i no disposar de dades per comunitats, la radiografia dels demandants per sectors, es pot extrapolar a partir de les xifres del conjunt d’Espanya. Així, el major nombre de peticions per cessament d’activitat s'ha concentrat en el sector comerç, amb 286.822 peticions per a tot Espanya, mentre que el segueixen hostaleria (234.469) i construcció (108.420). Respecte a la disminució d’ingressos, el nombre més elevat de demandes correspon a estancs, forns de pa, fotògrafs, arquitectes, odontòlegs, fisioterapeutes, taxistes, advocats, professionals liberals i el sector del manteniment industrial.

En el conjunt de l’Estat només s’han descartat un 2,7% de les demandes presentades per accedir a la prestació extraordinària aprovada amb caràcter d’urgència pel Govern central i ha estat en la seva major part o bé per incompatibilitat amb un altre tipus de prestació o bé perquè la pòlissa de cobertura de l’autònom encara tenia vigència les clàusules de carència estipulades perquè la formalització s’havia realitzat durant el mes de març, segons fonts consultades per aquest mitjà.

Els més castigats

La obligatorietat de tenir contractada una mútua col·laboradora és relativament recent a l’Estat espanyol. El gener de 2019 va entrar en vigor la llei que obligava als autònoms a contractar una mútua Col·laboradora amb la Seguretat Social per a qualsevol tipus d'incapacitat a causa de contingències comunes, contingències professionals i al cessament d'activitat. Pocs s’imaginaven llavors que haurien de recórrer a aquest últim supòsit i menys de forma massiva, com ha succeït arran de l’estat d’alarma decretat per una crisis sanitària, la covid-19, i el necessari tancament del seu negoci. No obstant això, a dia d'avui encara quedaven alguns (uns 50.000) que no estaven adscrits a cap mútua i s'ha aprofitat la situació actual per fer el traspàs definitiu a les mútues.

Les mútues, com a agents privats que gestionen i abonen la prestació als autònoms, han fet el pagament dels gairebé 675 milions com a bestreta que el Govern els hauria de reintegrar en el futur

Les mútues, com a agents privats que gestionen i abonen la prestació als autònoms, han fet el pagament dels gairebé 675 milions com a bestreta que el Govern els hauria de reintegrar en el futur, mitjançant els crèdits pressupostaris que aprovi el Ministeri d’Hisenda i que resultin necessaris per a l'adequat compliment de les mesures extraordinàries que requereix l'aplicació del Reial decret llei establert amb aquesta finalitat. No obstant això, fonts consultades per aquesta mitjà evidencien que encara no està clar com s'ha de finançar aquesta prestació extraordinària i de moment ha suposat un gran cop per a tot el sector de les mútues, tenint en compte que l'activitat del sector s'inclou en els pressupostos generals de l'Estat i ja havia vist reduïts els seus ingressos per la rebaixa de la quota dels autònoms que es va formalitzar a finals de l'any passat.

Fonts de l’associació d’AMAT consideren que el Govern espanyol tirarà endavant la dotació dels fons extraordinaris necessaris i per tant “la solvència de les mútues no s'hauria de veure afectada per l'efecte d'aquesta prestació”. Respecte a l’evolució que pot tenir aquesta situació de crisi econòmica i les seves conseqüències sobre el col·lectiu de treballadors autònoms que ja van ser un dels més castigats per la recessió derivada de la crisis del 2008, les mateixes fonts d’AMAT creuen que “les dues situacions no són comparables, donada l'excepcionalitat de la situació en què ens trobem ara i el caràcter extraordinari de l'actual prestació per cessament d'activitat”.

L’associació AMAT que actua com a patronal del sector també destaca l'excel·lent gestió i dedicació dels professionals sanitaris de les mútues i dels seus hospitals en els quals s'està dispensant assistència a pacients de la covid-19.