El MWC es queda

Vagues de metro, FGC, Renfe, Adif, Taxis, Guàrdia Urbana i procés independentista no foragiten el congrés dels mòbils de Barcelona

El conseller delegat de GSMA, John Hoffman, durant la roda de premsa de presentació del MWC 2018 | ACN
El conseller delegat de GSMA, John Hoffman, durant la roda de premsa de presentació del MWC 2018 | ACN
Aiats Agustí
Periodista
Barcelona
23 de Febrer de 2018

El Mobile World Congress (MWC) es queda a Barcelona. Com a mínim fins al 2023. Malgrat tots els malgrats que, com una gota malaia han minat de titulars apocalíptics els diaris. I les boques dels polítics, que fins i tot han volgut sucar-hi pa per endur-se el congrés dels mòbils de la capital catalana. Ferrocarrils, metro, taxis, Urbana i procés independentista han estat la bèstia negra a què el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, s’ha enfrontat per retenir el MWC a Catalunya.

 

El MWC s’ha convertit en l’aparador perfecte per a qualsevol reivindicació laboral. Era febrer del 2016 quan Hoffman es va mostrar “molt decebut” per la vaga de metro d’aquell dilluns. El màxim responsable de l'organització del MWC es va enfadar, i no ho amagava, quan va veure que la vaga afectava l’arrencada del congrés, a primera hora del matí, i va decidir no anar a la inauguració amb les autoritats, en què estava anunciada la seva presència, com a protesta.

Infografia MWC

 

Infografia realitzada per VIA Empresa

Hoffman va afirmar, llavors, sobre la possibilitat que la vaga pogués afectar la continuïtat del Mobile a Barcelona, que quan s’acabés el congrés seria el moment d'avaluar l'impacte que hauria tingut. Els intents de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per evitar la vaga van ser inútils.

Per la seva banda, els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya també van anunciar aturades durant el MWC de fa dos anys. El motiu era el bloqueig de la negociació del conveni col·lectiu, que s’havia anat prorrogant anualment des que va finalitzar l’any 2005. Finalment i a punt de la data límit de l’inici de la fira, els treballadors van desconvocar la vaga pels dies 22 a 25 d’aquell mes de febrer. L'acord signat per desbloquejar el conveni afecta una plantilla de 1.400 treballadors de la xarxa de FGC.

Per acabar-ho d’adobar, el servei d’autobús de TMB també va aprofitar aquell MWC per sumar-se a la vaga, així com els de Renfe i la plantilla d’Adif. I fins i tot la Guàrdia Urbana. Enguany, les aigües estan més calmades, pel que sembla. El taxi també ha aixecat la bandera blanca durant el MWC, després d’un any intens d’aturades contra Uber i Cabify.

En aquest context, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, hi sucava pa i apostava per endur-se el MWC a Madrid:

Cap vaga, però inestabilitat política

La del 2017 va ser una edició d’èxit amb rècord de visitants. No obstant això, aquest any passat ha estat l’any clau del procés d’independència de Catalunya i del referèndum de l’1 d’octubre. La inestabilitat que ha provocat l’Estat espanyol amb la seva repressió als votants i al Govern de la Generalitat no ha estat gens bo per la imatge que el MWC espera per celebrar el seu congrés.

Però tot i això el MWC es queda a Barcelona. El 13 d’octubre, la GSMA va emetre un comunicat en què deia que l’organització “continua monitorant la situació a Espanya i Catalunya i avaluant qualsevol impacte potencial per a la Mobile World Capital i el Mobile World Congress”. Un posicionament que va arribar després que diverses empreses encetessin els tràmits per moure les seves seus socials fora del Principat, animades pel Govern central de Mariano Rajoy i el seu decret pel trasllat exprés.

En aquell comunicat, la GSMA recorda que té un contracte amb Barcelona perquè el certamen se celebri a la ciutat catalana fins al 2023. L’any 2015 la patronal dels mòbils va anunciar que renovava amb la capital catalana.

Endur-se el MWC de Barcelona significaria un cop dur per la Fira, que obté el 35% dels seus ingressos durant el mes de febrer. L’any passat la institució firal va facturar 167 milions d’euros. Per no parlar del valor econòmic que té el MWC per a la ciutat i que es xifra en més de 450 milions d’euros i més de 13.000 llocs de feina temporals. Així com dels llocs de feina que s’han creat al voltant del sector mobile des que el 2006 va aterrar el congres a la capital catalana.