MWC
Les pèrdues econòmiques del MWC20
Taxistes, VTCs, restauradors, hotelers i pimes calculen que deixaran d'ingressar milions d'euros per la cancel·lació de la fira
La cancel·lació del Mobile World Congress (MWC) per la por al brot de coronavirus tindrà un impacte econòmic negatiu en els sectors que normalment es veuen beneficiats per la fira. És el cas de la restauració, els taxis, els VTCs i l'hoteleria, que s'han afanyat a informar sobre els diners que deixaran d'ingressar a causa de la no celebració del congrés de mòbils.
Per al conjunt de pimes catalanes que incrementen l'activitat durant la fira, les pèrdues seran d'uns 200 milions d'euros. La patronal Pimec ha assegurat que l'hosteleria i la restauració són els que més diners deixaran d'ingressar, mentre que "el servei de taxis també tindrà pèrdues relatives, perquè continua funcionant dia a dia". En declaracions a l'ACN, el president de Pimec, Josep González, assegura també que les companyies tecnològiques perdran "contactes" que haurien pogut fer durant l'esdeveniment.
Els taxistes creuen que facturaran entre un 20% i un 30% menys durant els dies en què estava previst l'esdeveniment -del 24 al 27 de febrer-. El portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, considera que l'impacte negatiu serà menor per als taxistes que per a altres professionals perquè sempre tenen "molts problemes de mobilitat per arribar a la zona i agafar clients".
Un altre dels motius que ha donat Álvarez de l'impacte limitat en el sector del taxi és que els preus són regulats, contràriament al que passa en altres activitats, que "multipliquen per 10 els preus". Tot i així, assegura que els dies del Mobile són per als taxis, com un bon dia d'estiu.
També en transport, els VTC calculen que deixaran d'ingressar uns 12 milions d'euros entre el 24 i el 27 de febrer. El president de la patronal del sector a Catalunya Unauto, Josep Maria Goñi, considera que les coses "no s'han fet prou bé" i lamenta les "pressions polítiques". També ha destacat que no es contractaran els 1.500 eventuals que estava previst per fer front a l'augment de la demanda pel Mobile.
Pel que fa al Gremi de Restauració de Barcelona, calcula que deixaran d'ingressar 25 milions d'euros. El president de l'entitat, Pere Chias, ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que el MWC, en temporada baixa, ajuda l'economia de la capital catalana en els mesos de menys activitat i ingressos.
Altres congressos europeus
Tant Álvarez com Chias han destacat que aquestes setmanes hi ha altres congressos mundials en països europeus i que han tirat endavant sense cancel·lacions ni cap problema relacionat amb el coronavirus. El president d'Élite Taxi creu que és una "llàstima" que s'estiguin celebrant altres fires a Europa i que aquesta "sospitosament" no se celebri.
És el cas de l'ISE, la principal fira del sector audiovisual del món, que se celebra aquesta setmana a Amsterdam. En aquest sentit, Álvarez assegura que "entenem la decisió perquè les empreses estan deixant de venir, el que és sospitós és que les empreses deixin de venir".
El president del Gremi de Restauració també s'ha mostrat estranyat: "No entenem per quin motiu a la resta d'Europa es fan esdeveniments semblants". Chias ha assegurat que tenien "l'esperança" que s'acabés celebrant, ja que els organitzadors oferien garanties amb "solvència contrastada".
Pel que fa als hotels, encara no han tingut temps de calcular quin impacte ha tingut la suspensió d'aquesta edició del MWC, però el seu president, Jordi Mestre, creu que serà elevat. La gran quantitat de moviments que hi ha hagut a última hora arrel de les cancel·lacions a comptagotes de les empreses.
Mestre afirma que "quan s'hagi normalitzat la situació" tindran xifres. Com Álvarez i Chias, ha destacat que algunes de les empreses que havien suspès la seva participació en el Mobile sí que són aquesta setmana a la fira del sector audiovisual d'Amsterdam.
L'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) ja ha tingut temps de calcular l'impacte, que asseguren que serà de 14 milions d'euros. Això, segons el seu president, Enrique Alcántara, representa un 4% de la facturació anual.