Ni Obamacare ni Trumpcare

La reforma sanitària queda en stand by i amenaça en deixar 56 milions de nord-americans sense assegurança mèdica, la mateixa setmana que la història del KremlinGate es complica i Don Jr potser haurà de donar més explicacions

Ni Trumpcare ni Obamacare
Ni Trumpcare ni Obamacare
Ivan Aguilar
21 de Juliol de 2017

La reforma sanitària viu els temps més convulsos. La setmana passada explicàvem que els republicans estaven lluny de poder presentar una moció al Senat per convertir Trumpcare en llei. Finalment, dissabte, els republicans es van quedar en minoria i, tot i intentar convèncer a dos moderats per aprovar-la aquesta setmana, dimarts els dos senadors van anunciar que no recolzarien aquesta reforma. La reacció de Trump no es va fer esperar i va anunciar que caldria derogar Obamacare sense aprovar cap alternativa.

Aquesta advertència del president dels Estats units té dos problemes. El primer que necessita 60 senadors per fer això i, per aquest motiu, va culpar als demòcrates del fracàs de la reforma. El segon és que la CBO, l’oficina pressupostària, va publicar un informe d'emergència: derogar Obamacare sense aprovar una llei sanitària que la substitueixi deixarà 32 milions de nord-americans addicionals sense assegurança mèdica (56 milions si sumem els 26 de Trumpcare originals). A més, la CBO estima que el mercat sanitari col·lapsarà el 2026 i que les primes de les assegurances podrien arribar a duplicar el seu preu. Els moderats es neguen en rodó a optar per aquesta formula que, segons Trump, provocarà que els Demòcrates seguin a la taula de negociació i surti una reforma sanitària bipartita.

Ja que la precampanya de les midterms comença després de les vacances d'agost –encara que Trump fa una xerrada a Ohio el 25 de juliol-, el President ha demanat a congressistes i senadors que no marxin de vacances fins poder derogar Obamacare. A més, ha amenaçat als moderats amb disputar-los les primàries per fer-los perdre la nominació.

Així doncs, el partit republicà passa per un moment de màxima tensió que, casualment, coincideix amb una notícia colpidora: el senador republicà John McCain, molt respectat a tot el país, ha passat, com Ted Kennedy, per un càncer cerebral molt agressiu i incurable. Les mostres de suport i ànim a McCain no s’han fet esperar en tot l’espectre polític i ciutadà.

Més negociacions: NAFTA i refugee ban

En paral·lel, aquesta setmana s'han produït dos fets de màxima rellevància. Per una banda, els Estats Units han anunciat oficialment que el 16 d'agost comença la negociació del NAFTA entre els EUA, Mèxic i el Canadà. El resultat és rellevant sobretot per esbrinar quins criteris vol establir l'Administració Trump en els acords comercials, especialment amb el Regne Unit si el Brèxit s'acaba produint. També per la Unió Europea pot ser un senyal de vital importància en un futur no massa llunyà. Per l'altra, el Tribunal Suprem ha tornat a donar la raó al President Trump i podrà aplicar, amb excepcions, el seu refugee ban. Això sí: de moment.

Don Jr entrega la documentació

La història del KremlinGate segueix escalant lenta però inexorablement. Aquesta setmana hem tingut  moltes notícies relacionades amb DonJr, el fill de Donald Trump que va ser caçat en una reunió amb fonts pròximes a Vladimir Putin. En la reunió amb vuit persones desconeixíem la identitat del vuitè passatger, però el diari conservador The Daily Beastha explicat que es tracta d'Ike Kaveladze, un vell conegut dels serveis d’intel·ligència dels Estats Units, que fou acusat de blanquejar 1.500 milions de dòlars durant els anys 90 a través de companyies de petroli.

Els Comitès d'Intel·ligència i Justícia del Congrés i del Senat no perden el temps i ja han enviat una citació a Don Jr per comparèixer a ambdues comissions que, a més, inclou requeriments de salvaguarda i entrega de documentació. A més, la Comissió d'Intel del Senat ha demanat permís al Fiscal Especial Robert Mueller III per fer testificar al marit de la filla del President Trump, Jared Kushner, i a Paul Manafort, assessor del President i membre de la campanya en sessió tancada al públic, el que implica que estarà obligat a proporcionar informació classificada si s'escau.

Trump s’enfada amb Jeff Sessions i Robert Mueller

La reacció del President Trump ha estat molt negativa. Mentre Ian Bremmer, politòleg especialista en Euràsia, explicava en primícia que Donald Trump va trencar el protocol de Seguretat Nacional mantenint una segona reunió sense traductor amb Vladimir Putin - que la Casa Blanca nega que fos una reunió sinó una trobada després del sopar-, el President ha dit dues coses alarmants.

La primera, que no hagués contractat JeffSessions com a Fiscal General de l'Estat si arriba a saber que es recusaria en el KremlinGate, el que suggereix que podria ser acomiadat.

La segona, que acomiadarà a RobertMueller III si investiga les seves finances més enllà del KremlinGate. Per poder acomiadar Mueller li cal acomiadar abans a Sessions i també al seu adjunt, Rod Rosenstein, qui va nomenar a Mueller. Ara bé, el seu partit no li deixarà pas fer. Adam Schiff, republicà de la comissió d'intel, ha dit obertament que si el President Trump acomiada Mueller el tornarà a contractar el Congrés. A més, Robert Mueller va ampliar dijous les transaccions que investiga sobre el President Trump.

El Velocirraptor

La revista Time també comença a produir material d'alta qualitat sobre Rússia i els EUA. No es perdin aquesta peça sobre la lluita soterrada dels serveis secrets d'ambdós països. Fa unes setmanes els vam explicar que al fiscal general de Nova York li diuen The Velocirraptor. Atenció a les notícies de les pròximes setmanes.