El primer ministre italià Mario Draghi rebrà el primer Premi a la Construcció Europea del Cercle d'Economia | Europa Press

Economia

Els 10 titulars de febrer al món

El nou primer ministre d'Itàlia, l'evolució de la vacuna contra la covid-19 i la gran compra d'Uriach són algunes de les notícies internacionals més destacades del mes

D'Itàlia i de Draghi

The Economist : "Mario Draghi comença la feina més dura de la política europea"

Mario Draghi ha estat encarregat de formar govern a Itàlia i va assumir aquest mandat del 13 de febrer. Els mercats estan responent bé a aquesta tasca per a Super Mario i recorden com van rebre els mercats el 2012 el seu pla per fer el que fos necessari per mantenir l'euro fort.

Ara com ara, té uns índexs d'acceptació, segons les enquestes, bastant alts, però no hem d'oblidar que Itàlia ha cremat sis primers ministres en 10 anys. Té la tasca d'assignar el pla de recuperació de la Unió Europea per a Itàlia. Tant de bo ho aconsegueixi i trenqui la tendència dels últims anys.

Vacuna i evolució de la covid-19

Morgan Stanley: "Covid-19: variants, vacunes i el camí que ens queda"

Ara mateix, segueix havent-hi dues postures sobre com evolucionaran les següents possibles onades que tindrem de la pandèmia, i la rapidesa i eficàcia de les diferents vacunes en la població a nivell mundial.

Sembla que, poc a poc, va implementant-se millor la vacunació als ciutadans a Europa i als Estats Units, i això es reflecteix en els percentatges més baixos de poblacions de risc i infecció per covid-19, la qual cosa és una bona notícia. Ara, preocupen les noves variants, sobretot la sud-africana per la seva potència. Sembla que les nostres vacunes són eficaces també en el supòsit d'aquestes noves variants. S'espera que arribem a la immunitat de ramat per a finals d'aquest 2021. El problema pot venir perquè països subdesenvolupats que tenen accés més tardà a les vacunes, quan arribi l'època de fred, puguin expandir noves variants més agressives i calgui actualitzar tota la vacunació.

S'espera que segueixi agilitzant-se tot el procés de fabricació i distribució de les diferents vacunes per no arribar a aquest punt.

Uriach compra Sidroga

La Vanguardia: "Uriach adquireix la farmacèutica alemanya Sidroga"

La farmcèutica catalana Uriach duu a terme la major compra de la seva història adquirint l'alemanya Sidroga per un preu confidencial. Continua així amb la seva expansió per diversos països, entre els quals ja es troben Portugal, Itàlia, Romania i Grècia. Com Uriach, Sidroga compta amb gran tradició a Alemanya, factura uns 60 milions d'euros i té dos centres productius. Està en mans de Stüngmann, un dels accionistes de BioNTech.

D'aquesta manera, crea sinergies per al mercat alemany i espanyol. Li falta el mercat francès, encara que, segons expliquen, tenen prevista l'adquisició d'un laboratori en un futur no gaire llunyà.

Caiguda lliure en pernoctacions

Expansión: "Les pernoctacions hoteleres cauen un 85% al gener, després d'11 mesos a la baixa"

Després d'11 mesos en caiguda lliure, al gener del 2021 s'ha registrat una caiguda del 81% de les pernoctacions en hotels espanyols. Només en els últims quatre mesos el descens ha estat del 80%. Aquesta retallada és particularment forta en els casos de turistes estrangers, amb una xifra del 92,6%. Els turistes que així i tot van concentrar un major índex de visites han estat els francesos i alemanys.

Això té unes conseqüències importants en els preus i les ocupacions dins d'aquests sectors.

Suport a empreses

Euractive: "El govern espanyol cuina noves mesures per evitar fallides"

El Govern traurà un nou paquet de mesures d'11.000 milions d'euros per ajudar a empreses, pimes i autònoms, que tindrà posat el focus en el turisme, l'hostaleria, la restauració i el petit comerç, dels sectors més copejats per la pandèmia de la covid-19.

El pla està sent dissenyat per la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, i conté diferents mesures. La més sonada fins al moment és la quitació sobre el finançament avalat per l'ICO, que ha ofert 140.000 milions d'euros en garanties.

Encara res està tancat i esperem que pugui implementar-se en el Consell de Ministres durant el mes de març.

Austràlia vs. Facebook

Reuters: "El cap de la Competència australiana proclama la victòria després de la batalla amb Facebook"

El regulador antimonopoli australià, després d'unes dures setmanes en les quals Facebook va deixar d'emetre notícies en aquest país, dona per guanyada la batalla amb una llei antimonopoli que obliga a pagar pel contingut que emeten grans empreses com Facebook i Google, i que perjudiquen a agències de mitjans més petites.

És un primer pas que es dona en aquest país, encara que el Canadà i el Regne Unit diuen que aplicaran lleis semblants.

Jeff Bezos i Amazon

The Economist : "Podrà el proper cap d'Amazon omplir el buit que deixa Jeff Bezos?"

El mateix dia en què Amazon va anunciar uns resultats espectaculars, amb un increment de vendes d'un 44% i la superació dels 100.000 milions de dòlars per primera vegada, el seu CEO i fundador, Jeff Bezos, va anunciar que deixa el seu lloc després de l'estiu. Però no abandona Amazon, ja que serà el president executiu. El seu actual lloc l'ocuparà Andy Jassy, empleat de llarg recorregut a la companyia que porta Amazon Web Services (AWS), divisió molt rendible per a la companyia.

Ara, Jeff Bezos podrà involucrar-se més en activitats com la lluita contra el canvi climàtic, la carrera espacial i també en el diari The Washington Post, que va comprar el 2013.

Evolució dels mercats

Expansión: "L'Ibex, a contra corrent, supera els 8.300 punts en la seva tercera sessió a l'alça"

Mitja dotzena d'empreses de l'Ibex estan presentant els seus comptes aquests dies, i això comporta que els mercats repliquin la tendència alcista que hi ha a Wall Street. L'Ibex també puja i s'apropa a màxims de l'any. Aquesta pujada està liderada per la banca. Bona tendència que pot durar en el temps.

El mercat del carboni es dispara

The Economist : "Els preus al major mercat de carbó del món s'eleven"

Gràcies a l'evolució de les vacunes, els mercats es van animant i s'està veient una evolució explosiva dins del mercat del carboni, sobretot a Europa, on hi ha el major comerç d'emissions a nivell mundial. Els preus han pujat un 60% des de novembre. És un mercat estrany. La comissió subhasta assignacions gairebé cada dia, limita l'oferta de permisos en funció dels objectius d'emissions determinats per la UE. Normalment, la demanda prové d'empreses d'electricitat i industrials.

Ara, un altre participant són les empreses financeres i fons per tenir guanys. És un mercat en el qual cada vegada se subhastaran menys drets d'emissió per les regulacions contra el canvi climàtic, així que cada vegada seran més cars.

Cops a l'Extrem Orient

BBC: "Cop d'estat a Birmània: què està passant i per què?"

L'1 de febrer, van prendre el poder mitjançant cop d'estat els militars de Birmània. Han decretat un any d'estat d'emergència, al final del qual diuen que convocaran eleccions. L'excusa per a aquest cop d'estat ha estat recolzar l'oposició, que després d'unes eleccions havia perdut davant de l'actual presidenta, Aung San Suu Kyi, del partit National League for Democracy (NLD). Ella i diverses persones del govern i poder militar es troben en arrest domiciliari.

El país es trobava en procés de creixement, en conjunt, per aspirar a una democràcia, però, amb aquest cop d'estat, es trastoca aquesta evolució.

El mes passat, avui.