• Economia
  • Oriol Amat: "Hi ha un tracte econòmic que perjudica molt a Catalunya"

Oriol Amat: "Hi ha un tracte econòmic que perjudica molt a Catalunya"

L'economista, 7è en la llista unitària per la independència, farà pedagogia sobre com afectarà la sobirania a l'economia

L'economista Oriol Amat
L'economista Oriol Amat
Neus Navarro
24 de Juliol de 2015
Act. 24 de Juliol de 2015
L'economista Oriol Amat concorrerà setè en la llista sobiranista Junts pel Sí del pròxim 27 de setembre. Després de l'anunci fet aquest divendres, Amat atén VIAempresa -enmig de les seves vacances- per explicar els motius del seu pas a la política, on no ha tingut responsabilitats anteriors. "Hi ha un tracte econòmic que perjudica molt a Catalunya, al país, les persones i les empreses".

Segons l'economista i catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra, "Catalunya està vivint un moment molt important en els últims quatre o cinc anys en tot allò que afecta l'autogovern. En els temes lingüístics s'ha anat molt enrere i sembla que, si no es fa res, aquest procés seguirà anant molt enrere", explica.

Compromès amb la llista principalment per les persones que hi formen part, Amat assegura que encara no sap en quines condicions participarà en la campanya electoral ni quin serà el gruix del programa econòmic de la candidatura de la qual forma part. "D'això no hem parlat encara, encara no conec les claus, però on sí que puc posar un granet de sorra és a intentar fer pedagogia en tots els temes que afecten el teixit empresarial i a l'economia, les perspectives, què pot passar si hi ha independència o no. La independència és un escenari però que d'escenaris possibles hi ha molts i cap d'ells té probabilitat zero".

Les raons de la seva candidatura
"El dèficit fiscal és un problema econòmic. Catalunya envia a l'Estat una mitjana de 16.000 milions d'euros a l'any i això empobreix molt a Catalunya i dificulta molt fer polítiques actives relacionades amb l'R D o la creació d'ocupació. Aquests 16.000 milions d'euros també afecten el teixit empresarial i les empreses, perquè al final vol dir menys Estat del Benestar, en temes de sanitat, en polítiques socials, etc.", argumenta.

Amat apunta que Catalunya, tot i ser "la tercera o quarta comunitat en riquesa per habitant, es veu molt afectada per la redistribució de la riquesa. "Quan es fan totes les redistribucions i la solidaritat, que a Catalunya jo no conec ningú que estigui en contra, fa que Catalunya quedi sempre entre l'11, 12 o el 13 posició de les regions espanyoles".

El tema de les infraestructures també és un argument de pes per a Amat. "Fa anys que estem demanant el Corredor Mediterrani i aquest corredor quan no està parat, va a ritme de tortuga. Tot i que la Unió Europea el finança, no és una prioritat per a l'Estat espanyol. Tots són temes econòmics que afecten la situació del país", resumeix.

Conversa amb el president Mas 
El catedràtic declara que "m'ho van plantejar fa uns dies diverses persones, entre elles, el president Mas". I afegeix que, per ell, "una llista que l'encapçala el Raül Romeva, que hi és la Muriel Casals, la Carme Forcadell, el president Mas i l'Oriol Junqueras, i on també hi són la gent de Súmate, és un honor. Si puc ajudar en alguna cosa, ajudaré", reconeix. "Amb el cor a la mà, pensant en els meus pares i en els meus fills, però sobretot amb el cor a la mà, he dit que sí", conclou.