• Economia
  • "Per protegir els teus estalvis has de diversificar"

"Per protegir els teus estalvis has de diversificar"

Josep Nebot co-fundador i CEO d'Arboribus, participa al LendIt Europe, l'esdeveniment europeu més gran de finançament col·lectiu que se celebra aquesta setmana a Londres

Josep Nebot, CEO d'Arboribus
Josep Nebot, CEO d'Arboribus
Laia Corbella 
20 d'Octubre de 2015
Act. 22 d'Octubre de 2015
Aquest dimarts, Josep Nebot, co-fundador i CEO d'Arboribus, ha viatjat a Londres per participar en el LendIt Europe, l'esdeveniment europeu més gran de finançament col·lectiu que se celebra durant dos dies a la capital financera per excel·lència. Concretament, Arboribus, la plataforma catalana, amb seu a Barcelona i a Madrid, ha estat l'escollida per a debatre sobre el crowdlending al sud d'Europa, juntament amb altres plataformes italianes. "Els inversos avui en dia tenen un ventall de possibilitats immens i els hem de convèncer dels avantatges d'invertir en pimes espanyoles, a través d'una plataforma com Arboribus", explica Nebot, abans de començar l'esdeveniment.

Arboribus, plataforma pionera en inversió directa mitjançant préstecs, va signar el primer contracte de crowdlending a Espanya el juliol del 2013. "La primera empresa que vam aconseguir que és publicites a la nostra web va ser una empresa de Sant Quirze del Vallès del sector del packaging", recorda el CEO. Des de llavors, Arboribus ha concedit préstecs per valor de més de 3,72 milions d'euros i aquest setembre han rebut l'acreditació d'Acció com a entitat de finançament col·lectiu de préstecs.

La majoria dels inversors d'Arboribus són nacionals. Com convencereu als inversors internacionals, presents al LendIt Europe?
Tenim tres arguments. En primer lloc, la rendibilitat que un inversor pot obtenir a través d'una plataforma com Arboribus, és semblant a la que pot obtenir a través d'una plataforma anglesa. El mercat dels préstecs és un mercat global i nosaltres ja juguem a la mateixa lliga que el mercat anglès, amb una rendibilitat igual o superior a la que ofereixen les pimes angleses, del 6 o el 7%. La segona raó és que som una plataforma seriosa, transparent, que fa un bon filtre, amb la morositat controlada… És un dels paràmetres que tenen més en compte els inversors. I, finalment el que realment fa desencadenar que aquest inversor internacional aposti per una plataforma espanyola com Arboribus és que l'inversor vol diversificar. Per protegir els teus estalvis o inversions s'ha de diversificar. Grans inversors que inverteixen en carteres de pimes angleses, també volen diversificar en pimes espanyoles. És a dir, invertir en diferents plataformes de diferents llocs d'Europa. 

Quines innovacions estan fent les grans plataformes de crowdlending?
Nosaltres som molt petits respecte a les grans plataformes. La plataforma de crowdlending més gran dels Estats Units, Lending Club, fa 1.000 milions de dòlars al mes. Zopa que és britànica uns 800 milions de lliures. S'està innovant molt en la selecció de pimes, les plataformes utilitzem mecanismes que la banca encara no utilitza. 

Sou petits però amb dos anys heu concedit préstecs per valor de 4 milions d'euros.
Hi ha qui ens diu: 'Heu fet només quatre milions? Encara sou molt petits'. Són quatre milions amb dos anys i nosaltres vam fer el primer préstec a Espanya a una pime el juliol del 2013. El mercat anglès és molt més gran, hi ha tres plataformes molt grans però porten més del triple de temps i amb molt capital invertit. No som petits perquè el tema de préstecs a pimes no funcioni, sinó perquè només fa dos anys que vam començar!

Com va ser aquest primer préstec?
Primer vam dedicar un any sencer a construir el model, l'estudi legal, consultes al Banc d'Espanya... No s'havia fet mai a l'Estat espanyol. Un cop ho teníem tot construït vam començar a trucar inversors i empreses. La primera empresa que vam convèncer perquè es publicités a la nostra web és una companyia de Sant Quirze, fabricants de maquinària, del sector del packaging, que facturava uns 4 milions d'euros. En total aquest primer cas va ser un préstec de 35.000 euros. Uns 200 inversors van creure en el model d'Arboribus a cegues.

Crowdlending i crowdfunding. Són dos conceptes que encara es confonen?
Sí, internament fins i tot ja no utilitzem la paraula crowdlending. Nosaltres parlem d'una inversió directa amb pimes amb forma de préstecs o inversió en préstecs a pimes. Així s'entén molt més. És un producte d'inversió! Quan parlem de crowdlending, inconscientment molta gent ho identifica amb donar diners per fer un disc de música, o invertir en start-ups i no té res a veure, ni el producte d'inversió, ni el risc, ni la rendibilitat esperada, ni el mecanisme… El crowdlending és un producte molt estandarditzat, de fet, és idèntic a la renda fixa. És com comprar renda fixa de Telefònica però ara adaptada per pimes, i aquesta adaptació implica invertir en préstecs. És a dir, parlem d'un producte d'inversió en préstecs a pimes.

Quins són els criteris d'inversió?
En funció del teu patrimoni financer, tu decideixes quina part vols col·locar en préstecs directes a pimes i, a partir d'aquí, tu ho divideixes entre 30 o 40. És la manera d'invertir en crowdlending; diversificant. El préstec directe en pimes et dóna molta més rendibilitat amb un risc semblant. És a dir, l'1% que et donen els bons de Telefònica, pots obtenir un 6-7% amb Arboribus si diversifiques. Estem rebent compromisos d'inversió de grans patrimonis, de mig milió d'euros, de gent que li venç un dipòsit, que els hi renoven al 0,5% o menys i que ara decideixen provar nous productes com Arboribus.

I quins són els motius de la pime per optar pel crowdlending?
La pime ve per tres motius principals; però el que és més important és saber per quin motiu no ve. No ve mai perquè tingui l'aixeta tancada de la banca, és a dir, no tenen problemes per finançar-se amb la banca. Venen per l'agilitat, la pime amb 10 minuts sap si és finançable o no. Segona raó; costos, som més barats que la banca i som més competitius. I la tercera raó, és la diversificació de les fonts finançament, cada vegada més empresaris han vist que dependre únicament de la banca és súper perillós. Moltes empreses que han mort durant la crisi per aquesta dependència bancària i nosaltres som una font descorrelacionada totalment del sector bancari, som préstecs directes d'inversors a la pime. Hi havia la creença que tenir tres o quatre bancs ja estaves diversificat i això és falç, si un banc et tanca una aixeta, la resta d'entitats també.

Per tant, anem al model anglès on els bancs només financen el 30%?
Sí, aquí és el 99%, la petita empresa només té opció d'anar al banc o finançar-se amb l'estalvi propi. Al Regne Unit la balança és totalment a la inversa. El 45% de les empreses espanyoles té menys de 10 treballadors, només poden anar al banc o a la família.

Quines són les previsions de creixement del mercat del crowlending a Espanya?
Els indicadors són molt bons. Nosaltres hem crescut un 150% trimestral. El primer milió d'euros en préstecs el vam aconseguir amb nou mesos; el segon milió en cinc mesos; el tercer en tres mesos i el quart milió el farem en dos mesos i mig.