Per què marxen els bancs

El canvi de seu del Banc Sabadell respon al gest d'evitar les fuites de dipòsits no catalans i tranquil·litzar els seus accionistes

Oficines del Sabadell a Sant Cugat, des d'on es gestionaven els serveis de Solvia
Oficines del Sabadell a Sant Cugat, des d'on es gestionaven els serveis de Solvia
Ivan Aguilar
Barcelona
06 d'Octubre de 2017

Aquest dijous ens hem llevat amb rumors sobre canvis de seus bancàries de Caixabank i el Banc de Sabadell a causa de l'actualitat política del nostre país. La reacció dels mercats ha estat positiva, i, a la tarda, el Banc de Sabadell ha decidit en un Consell extraordinari canviar la seva seu a Alacant. A més, fonts de Caixabank informen que, en cas de canvi de seu social, la destinació serà Ciutat de Palma.

 

Els motius pels quals els dos grans bancs catalans han de canviar de seu són essencialment dos: evitar les fuites de dipòsits no catalans i tranquil·litzar els seus accionistes, ja que durant les últimes sessions al mercat de valors han patit un càstig important. Per altra banda, els dipòsits. Cal recordar que la llicència bancària és espanyola i, en cas d'independència, el seu accés al Banc Central Europeu depèn d'aquest fet. Així doncs, el canvi de seu té poca importància en l'àmbit dels fonamentals tècnics, ja que ni les oficines ni els caixers marxaran pas.

Un dels aspectes més comentats ha estat si la decisió s'ha pres per fer pressió contra el procés de secessió. La meva opinió és que no, ja que de ser així haguessin posat la seu a Madrid. Sens dubte, això haguera estat un cop moral important però el fet que els bancs no surtin dels Països Catalans és un senyal que no té interpretació possible: Caixabank es mou a Balears per motius històrics (Caixa de Pensions de Barcelona i Balears) i el Sabadell va a Alacant, ja que hi ha absorbit caixes valencianes. El senyal és important - tornaran- i el motiu és simple: Caixabank fa el 70% del benefici espanyol a Catalunya. Sabadell té un negoci bancari més diversificat però és un banc més orientat a empreses que a particulars, el que implica que no pot renunciar a Catalunya ni en el cas que volgués fer-ho (que ja els dic jo que no és així).

 

Caixabank es mou a Balears per motius històrics i el Sabadell a Alacant, ja que hi ha absorbit caixes valencianes


Entrant en el terreny més tècnic, hi ha dos bons motius per canviar de seu. El primer, el col·lateral. El col·lateral són els actius que els bancs entreguen al BCE per obtenir liquiditat d'emergència - sigui al Marginal Lending Facility o a l'Emergency Liquidity Assistance (ELA) - ha de ser de la zona Euro. Si Catalunya s'independitza, està per veure quines decisions prendrà el BCE, assumint que les pot prendre abans que es pronunciï el Tribunal Europeu de Justícia. Tenir les seus dels bancs als Països Catalans és la millor garantia que tenen els catalans que una Catalunya independent podrà emprar l'euro sense problemes.

El segon motiu tècnic és que Caixabank i el Sabadell són Entitats d'Interès Sistèmic. Això vol dir que legalment els bancs europeus tenen l'obligació de rescatar aquests dos bancs si apareix un forat a causa de la incertesa i la inestabilitat. No tinguin cap dubte que si aquests dos bancs cauen, ho farà el sistema bancari sencer. No crec que Espanya es pugui permetre una fuita de dipòsits massiva. El cas Banco Popular ja va provocar gran malestar a Europa.

Si aquests dos bancs cauen, ho farà el sistema bancari sencer

El detall rellevant és que les caigudes fortes a borsa han sorgit arran el discurs del Rei Felip VI. Si algú dubtava que el Parlament no anava seriosament, el Rei d'Espanya els ha esvaït completament. En conseqüència, la independència de Catalunya ja és un escenari probable.