Petroli i desconcert 'indepe'

La inflació i venda de pisos repunten mentre Espanya millora la seva imatge i s'escalfa la precampanya municipal

Pedro Sánchez destitueix Màxim Huerta com a ministre de cultura
Pedro Sánchez destitueix Màxim Huerta com a ministre de cultura
Ivan Aguilar
Barcelona
15 de Juny de 2018

L'augment del preu del petroli ha provocat un augment important de la taxa d'inflació catalana que pràcticament s'ha doblat entre abril i maig d'enguany. Les dades de transmissions de dret de la propietat donen símptomes evidents de recuperació i, de fet, millora important respecte al mateix període de l'any passat. En termes polítics Pedro Sánchez ha fet dimitir el seu Ministre de Cultura, Màxim Huerta, després que es fes públic la seva condemna per la utilització d'una societat per facturar ingressos professionals amb l'objectiu d'estalviar impostos. A Catalunya segueix el moment d'impàs i desconcert pel canvi radical produït a Espanya.

 

Petroli i habitatges

Dues grans dades s'han fet públiques aquesta setmana: taxa d'inflació i transmissió dels drets de propietat. Les dades de transmissió de drets de propietat publicades aquesta setmana han estat realment bones després que a finals de 2017 les compravendes d'habitatge fessin figa de forma alarmant. El nombre total de transmissions d'habitatge durant aquest mes de maig ha estat de 6.521 a tot Catalunya -5.315 el mateix període de l'any anterior- el que suposa un augment del 22,7% anual, una xifra important que també s'ha vist reflectit en l'habitatge d'obra nova, que és el que permet augmentar estoc d'habitatge amunt i, per tant, controlar els preus del lloguer (971 aquest maig '18 vs. 640 maig '17).

El percentatge de transmissions d'obra nova sobre el total de transmissions ha passat d'un 11% el maig de 2017 a un 14% el maig de 2018. Sens dubte és una notícia que cal celebrar. Especialment important ha estat aquest augment a Barcelona i Girona, on aquest percentatge comença a créixer: 4 punts a Barcelona i 5 a Girona per a deixar-los en un 14% i 20% respectivament.

 

La taxa d'inflació del passat mes de maig s'ha quasi doblat per situar-se en un 2,3% interanual -1,2% el mes d'abril-. Tot i que aparentment pot semblar una mala notícia per al país, el cert és que és tot el contrari. El motiu és que la pujada es deu a l'augment del preu de l'energia tal com es pot comprovar si revisem els components de la taxa d'inflació. En fer-ho crida l'atenció la pujada sobtada dels transports, que han passat d'una mitjana del 2% els darrers mesos a un 5,7% el mes de maig. Aquest augment del preu del petroli genera pèrdues a l'economia catalana -i espanyola- en primera ronda, ja que el tipus de canvi de l'euro amb el dòlar també es veu afectat amb una apreciació de l'euro.

El motiu és que els productors de petroli venen el petroli en dòlars i emmagatzemen reserves en euros. Quan el preu del petroli augmenta, els ingressos en dòlars augmenten i per tant compren euros en massa i això es reflecteix en un augment del preu relatiu entre l'euro i el dòlar. El resultat és que el preu del petroli en euros augmenta i per tant el saldo comercial es deteriora via saldo energètic, que també es deteriora.

El diferencial de tipus d'interès entre EUA i Europa creix i incrementa la rendibilitat americana amenaçant les inversions a Catalunya

Ara bé, aquí hi ha un element extra: l'anunci de Mario Draghi de la primera pujada de tipus d'interès que podria ser l'estiu de 2019 ha estat ben rebuda pel mercat amb una caiguda del tipus de canvi entre l'euro i el dòlar, el que sens dubte compensa l'augment del preu del petroli. La Reserva Federal va augmentar els tipus d'interès 25 punts bàsics dimecres cosa que fa que el diferencial de tipus d'interès entre els Estats Units i Europa sigui cada vegada més gran. Això provoca que les rendibilitats als Estats Units estan augmentant i, per tant, part de la inversió que rep Europa es pot desplaçar als Estats Units.

El Banc Central Europeu començarà a apujar tipus l'any vinent. En part per impedir que aquest diferencial es faci molt gran i l'economia europea deixi de rebre inversió estrangera. Per això, totes les depreciacions de l'euro que vinguin per futures pujades de tipus d'interès són una bona notícia per a l'economia catalana i espanyola, que fins i tot podria accelerar el seu creixement. Això si, només si assumim que el tipus d'interès efectiu de mercat està per sota de l'equilibri que maximitza el creixement econòmic. El risc que enfronta l'economia catalana és que si els tipus d'interès no augmenten a Europa tota la inversió que rep Catalunya es començarà a canalitzar cap als Estats Units via augment de tipus d'interès.

Desconcert indepe

L'impàs polític català sembla que durarà fins al mes de setembre. A mesura que passen els dies resulta més evident que la investidura de Pedro Sánchez ha debilitat el bloc independentista perquè la imatge d'Espanya no para de millorar dia rere dia. A mesura que Sánchez es faci fort en el càrrec podrà ser més ambiciós en aquesta estratègia. El desconcert que s'ha instal·lat en l'independentisme és el resultat natural de viure al dia i reaccionant instantàniament a tot el que passa a les xarxes socials.

"El bloc independentista necessita partits forts i oberts a la societat on la transferència d'experiència i coneixement sigui constant en ambdós sentits"

En aquest sentit, el president Carles Puigdemont sembla haver estat el primer a entendre que és moment de tenir un perfil una mica més baix. Tant ERC com el PDEcat tenen congrés a finals de juny i a principis de juliol, respectivament. Ambdós partits tenen una situació interna complicada que, segons com, podrien acabar en escissió. A parer meu el bloc independentista necessita partits forts i oberts a la societat on la transferència d'experiència i coneixement sigui constant en ambdós sentits.

Municipals i sorpreses

La precampanya de les eleccions municipals ja ha començat pels quatre candidats que han manifestat la seva intenció de presentar-se fins ara: Alfred Bosch, Neus Munté, Jordi Graupera i Ferran Mascarell. A hores d'ara unes primàries per tal que ERC i PDEcat concorrin a les municipals de Barcelona en coalició és una quimera, més tenint en compte que el sector Puigdemont/Artadi encara no s'ha manifestat sobre el tema de forma explícita.

Vénen dies de reflexió i intercanvi d'opinions fins que ambdós partits posin ordre a casa. Però alguns moviments a l'ombra prenen forma aquests dies i es podrien traduir en grans sorpreses el pròxim mes de setembre. Al seu torn, Ciutadans no sembla molt interessat en la carta de Manel Valls, ja que aparentment l'ex-primer ministre francès està en retirada. Els nervis a la formació taronja són evidents i és que encara és d'hora per saber si el cop de teatre protagonitzat per Pedro Sánchez es traduirà en una expansió del PSC a la ciutat de Barcelona. Tant és així que Xavier García Albiol es planteja no donar suport la moció de censura a Badalona. La batalla de les municipals començarà al setembre tot just després de la Diada Nacional de Catalunya.