Imatge d'un operari a Barcelona | ACN - Maria Asmarat

MACROECONOMIA

Lleugera aturada de l'economia espanyola

Es tracta d'una dècima inferior a la registrada en el segon trimestre

L'economia espanyola ha dit prou, almenys de forma lleugera. Durant el tercer trimestre va créixer un 0,3% en comparació amb els tres mesos anteriors, segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística. La xifra és una dècima inferior a la registrada en el segon trimestre. Pel que fa a la variació interanual del PIB es va situar en l'1,8%, dues dècimes menys que la variació registrada al segon trimestre. La demanda nacional va contribuir amb un creixement  d'1,7 punts durant el segon trimestre. Per la seva banda, la demanda externa va presentar una aportació de 0,2 punts, quatre dècimes més en el trimestre anterior.

Les previsions de l'INE, que té previst publicar les dades definitives del tercer trimestre el 22 de desembre, apunten a una variació interanual de les exportacions de béns i serveis del -2,4%, és a dir, 1,3 punts menys que el trimestre anterior per la caiguda de les taxes interanuals de les exportacions de béns del -3,3% al -6,4%, tot i que es va veure compensat per l'increment de les exportacions de serveis, que va pujar del 4,6% al 7,6%. Per la seva banda, la variació de la despesa de no residents va augmentar 14,4 punts, concretament del 2,2% al 16,6%.

Les importacions de béns i servies van variar un -2,9% en comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior, és a dir, -2,4 punts menys que entre abril i juny. Aquesta desacceleració s'explica per la disminució en les importacions de béns, del -0,2% al -3%, i en les importacions de serveis, del -2% al -2,8%. La despesa de residents a la resta del món va créixer 2,8 punts la seva variació interanual aquest trimestre, del 2,8% al 5,6%. Pel que fa a la demanda nacional, la despesa en consum final es va incrementar un 1,6% en comparació al mateix trimestre del 2022, una taxa 1,1 punts inferior a la del segon trimestre.

La despesa en el consum final de les llars presenta una variació interanual de l'1%, el que suposa 1,2 punts menys que en trimestre passat. Per la seva part, la despesa en consum final de les administracions públiques va augmentar un 3,3%, vuit dècimes menys que el trimestre precedent. D'altra banda, la xifra d'hores efectivament treballades va augmentar una dècima en comparació al segon trimestre, xifra que suposa un increment d'1,4 punts menys que l'augment estimat en el trimestre anterior. En termes interanuals, va augmentar vuit dècimes, fins a l'1,9%. La taxa de variació interanual de les hores treballades en les branques industrials es va situar en l'1%, és a dir, 1,3 punts més que en el trimestre precedent.