• Economia
  • Un 70% de les pimes vol presentar un ERTO quan acabi l'estat d'alarma

Un 70% de les pimes vol presentar un ERTO quan acabi l'estat d'alarma

Un 80% de les pimes preveu reduir plantilla d'aquí a finals d'any, segons un estudi de Pimec

Josep González, el president de Pimec, sobre l'efecte del coronavirus en les pimes i autònoms | ACN
Josep González, el president de Pimec, sobre l'efecte del coronavirus en les pimes i autònoms | ACN
ACN
Barcelona
12 de Juny de 2020

Un 79,7% de les petites, mitjanes empreses i autònoms preveu reduir la plantilla d'aquí a final d'any, segons l'informe sobre l'Impacte econòmic de l'estat d'alarma derivat de la crisi de la covid-19 sobre les pimes i els autònoms de Catalunya elaborat per Pimec. En concret, un 45,4% d'aquestes companyies s'ha plantejat un ajustament de caràcter permanent, una xifra que s'eleva fins al 70,6% d'empreses en el sector primari i al 56,2% en hostaleria i restauració.

 

En termes generals, pràcticament un 73% de les empreses han presentat un ERTO o tenen previst fer-ho més endavant. De fet, un 69,9% de les petites i mitjanes empreses s'ha plantejat presentar un expedient per causes objectives un cop finalitzi l'estat d'alarma.

Les dades es desprenen d'una enquesta realitzada per la patronal entre el 20 i 24 de maig, sobre una base de 1.154 empreses. Nou de cada deu pimes consideren que els ERTO són útils en aquests moments, sempre que la tramitació i resolució administrativa es faci de manera efectiva i els treballadors rebin les prestacions corresponents.

 

Cobrar a temps, l'assignatura pendent del SEPE

Segons dades de la patronal, només un 30,1% de les empreses que han presentat ERTO té constància que tots els treballadors hagin cobrat tot el que corresponia del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE, per les sigles en castellà). Davant aquesta situació, un 54,4% de les empreses han anticipat els diners als treballadors, mentre que un 15,1% ha contribuït de manera no monetària, a través de tiquets restaurants o aliments, per exemple.

En referència al nivell d'activitat, la situació mostra una "lleugera millora" en comparació amb enquestes anteriors. Tot i això, un 41,3% de les empreses situa el nivell d'activitat per sota el 50% en comparació amb el mateix període de l'any passat i un 24,2% continua sense activitat.

A més, un 42,7% de les petites i mitjanes empreses i autònoms indica que pateix un escanyament en l'aprovisionament de materials i components, i set de cada deu companyies travessen problemes de tresoreria. Davant aquesta situació, un 13% de les pimes i autònoms s'ha plantejat tancar definitivament l'empresa per l'impacte de la covid-19.