• Economia
  • Per què les pimes són imprescindibles?

Per què les pimes són imprescindibles?

El 69,9% de l'ocupació a Catalunya prové de les petites i mitjanes empreses

Presentació de la 15a edició de l'Anuari de la Pime Catalana | EP
Presentació de la 15a edició de l'Anuari de la Pime Catalana | EP
Victor Costa
Exdirector de VIA Empresa
Barcelona
19 de Juliol de 2018
Act. 19 de Juliol de 2018

Catalunya és i serà terra de petites i mitjanes empreses. El nombre de pimes catalanes cotitza a l'alça fins a les 513.320 durant el 2016, el que suposa un 3,2% més que l'any anterior, alhora que la seva contribució a l'economia a través del valor afegit brut (VAB) en termes reals creix un 3,3% respecte el 2015, tal com posa de manifest la 15a edició de l'Anuari de la Pime Catalana realitzat per Pimec en col·laboració amb la Generalitat i Banc Sabadell.

 

"La pime catalana continua sent un actor dominant i imprescindible de l'estructura productiva del sector privat", ha assegurat el president de Pimec, Josep González, durant la presentació de l'informe. Tan dominant i imprescindible que ja no és només el valor afegit que dóna a l'economia sinó també que el 69,9% de l'ocupació a Catalunya prové de les pimes. 

El 69,9% de l'ocupació a Catalunya prové de les pimes

En aquest sentit, González ha alertat que la transferència de talent a les pimes és un repte de present i futur. "Una pime, moltes vegades, no sap ni a quina universitat ha d'anar per buscar el talent", ha etzibat. I no ha dubtat a aprofundir en el diagnòstic: "Si no es canvia la llei universitària, crec que no se solucionarà".

 

Un gran esforç pels més petits

El creixement de les pimes és positiu tant per la seva ocupació (un 4,2% més) com també per les seves vendes (un 6% més). Encara més: un 26,3% de les pimes industrials catalanes van exportar durant el 2016. Segons el director de l'Observatori de Pimec, Modest Guinjoan, "es fa l'esforç per sortir fora sense la capacitat de les grans, però es creen més empreses i les petites encara no exporten".

Mentrestant, el sector industrial català segueix creixent, però en menor mesura que el conjunt de l'economia. Concretament, s'han creat 311 noves pimes industrials. Molt per darrere de les 27.242 pimes de serveis o les 2.999 de la construcció que ha suposat un augment del 7,2% de l'ocupació.

"Que la indústria creixi és molt positiu, estem en un procés de terciarització: augmenta el nombre d'empreses, treballadors... Es resisteix i evoluciona bé", ha insistit Guinjoan. 

El patrimoni Pime més enllà de l'IVA

El rècord més significatiu de l'informe és l'augment del pes de recursos propis fins a un 51,7% en l'estructura de passiu. És a dir, les pimes catalanes viuen una "progressiva patrimonialització" i guanyen independència. Alhora, la rendibilitat financera va millorar durant el 2016, amb un resultat abans d'impostos (ROI) del 10% i un de després d'impostos del 7,7% respecte patrimoni net. 

González: "Encara hi ha empreses que pateixen molts problemes per recuperar l'IVA de les exportacions" 

González també ha criticat que "encara hi ha empreses que pateixen molts problemes per recuperar l'IVA de les exportacions" tot i que admet haver-ho parlat en reiterades ocasions amb l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro. De fet, el període mitjà de maduració econòmica de la pime va a la baixa, tant en la mitjana de cobrament com en maduració d'estocs. 

Per últim, el secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Joaquim Ferrer, ha definit el govern com a "amic de l'empresa i el progrés social" per tal d'afrontar grans reptes com la internacionalització, la innovació, la digitalització o la formació. "Ja ens tocava com a país donar bones notícies", ha conclòs.