Dos turistes durant el dia de l'Orgull LGTBI | EP

Economia

La poderosa Catalunya del turisme 'gay-friendly'

Grans ofertes a Barcelona o la tradició de Sitges, presenten propostes atractives pel col·lectiu LGTBI, des d'allotjaments rurals, festivals, bars, discoteques, restaurants o botigues

Sense cap mena de dubte, Catalunya és una de les principals nacions del món en què les lleis i els drets LGTBI estan més avançats que la resta, amb respecte per la diversitat i la protecció de la llibertat personal. Barcelona i, en especial l'Eixample esquerre, conegut com el Gaixample, conformen un espai únic per gaudir d'activitats per tots els gustos. I, encara més, la ciutat comtal ha estat reconeguda com a millor destinació turística LGBTI del món, segons els Gay Travel Awards.

Quines són les "singularitats" d'un turista LGTBI? Amb l’arribada del bon temps aquest perfil de visitant es gasta de mitjana més de 250 euros diaris, amb l’allotjament a part. La comunitat LGBTI representa el 10% del total de viatgers internacionals, amb una despesa anual de 165.000 milions de dòlars al món, d'acord amb les xifres de l'Organització Mundial del Turisme (OMT). I un creixement vertiginós: augmenten un 10,3% anual. Juntament amb els turistes coreans i els irlandesos, el col·lectiu LGTBI s’ha convertit en un dels més anhelats i buscats pels hotelers i restauradors catalans. I, per aquest motiu, una gamma de serveis “als seus peus”.

Les "singularitats" del turista LGTBI: despesa de 250 diaris i un creixement vertiginós de visitants del 10,3% anual

Tal com apunten des de Barcelona Turisme, a part dels diversos guardons, la ciutat comtal s'ha convertit en la capital LGTBI del Mediterrani. Durant el juny i el juliol, a Barcelona hi ha diversos festivals específics pel públic LGTBI, com el Pride o el Circuit Festival. També s'ofereix festivals de cine gai i lèsbic durant la primavera i l'estiu.

El Circuit, el festival LGTBI més gran del món | EP

Per exemple, durant l'agost de 2023, el grup Matinée va organitzar del 5 al 13 d'agost la 14a edició d'un festival de referència a l'escena gai internacional. El 80% dels assistents eren estrangers i la despesa mitjana va pujar a 250 euros al dia. Sense comptar l’allotjament que, majoritàriament, es fa en hotels i apartaments de la ciutat, fet que contribueix de manera molt significativa a incrementar la taxa d’ocupació hotelera de la ciutat.

Xifres del Circuit festival: 60.000 assistents, contractació de 500 persones i més de 1.000 indirectes

De fet, van atraure més de 60.000 persones, superant lleugerament el nombre d'assistents del 2022. El festival va suposar la contractació directa de 500 persones i més de 1.000 de manera indirecta. Matinée fa valdre que el Circuit s’ha convertit “en un lloc de pelegrinatge anual” per a gais procedents de tot el món que busquen gaudir durant uns dies de les vacances i de la música que més els agrada en un espai de llibertat i tolerància com el que troben a Barcelona. En aquest sentit, destaquen que molts dels visitants procedeixen de països on l’homosexualitat encara està penada i perseguida, com la Xina o els països àrabs, que se situen al top 10 del rànquing per origen. Altres països de referència en nombre d’assistents són els Estats Units, Taiwan, Corea del Sud, Qatar, Kuwait, Israel, Brasil i Colòmbia.

Més info: De les multinacionals a entitats amb "orgull": qui és qui entre les 10 empreses més gay-friendly

Pels amats de la cultura, també existeix una llibreria especialitzada en literatura gai i lèsbica. Es tracta d'Antinous, que va obrir les portes fa més de 20 anys. Ubicada al carrer de Casanova, 72, de Barcelona, és un ambiciós projecte que neix el 1997 amb la intenció de col·laborar a la normalització del “fet homosexual” des de la cultura i des d'una participació activa a la societat, molt propera al model de llibreria "Gay-lèsbic" del nord d'Europa. La llibreria Cómplices, nascuda el 1994, ha tancat fa un any i mig, no per falta de clients, sinó per la jubilació de les propietàries. “Va trencar molts tabús i va lluitar per obrir camí”, apunten molts visitants a les xarxes.

Sitges, un municipi pioner

Un banc pintant amb els colors de l'Arc de Sant Martí a Sitges | iStock

Des de fa dècades, Sitges ha estat un municipi pioner a Catalunya pel que fa a cultivar un entorn gay-friendly. De fet, el 1980, la localitat del Garraf va inaugurar la primera discoteca per a un públic LGTBI d'Espanya, en el que poc temps després es va sumar una xarxa lúdica i comercial que avui en dia encara funciona plenament. Seguint aquesta tradició, va ser la primera localitat catalana que va instal·lar un monument contra l'homofòbia el 2006.

Sitges va inaugurar el 1980 la primera discoteca per a un públic LGTBI d'Espanya

A Sitges també se li ha de sumar Figueres i Lloret de Mar, que compten amb el nombre més gran de serveis LGTBI i amigables de la Cosa Brava i la resta de la província de Girona. Respecte a la costa Daurada, guanya presència Salou, però últimament Tarragona i Reus també lideren una oferta amigable.

Més info: El sostre de vidre d'arc de Sant Martí

Finalment, les persones del col·lectiu LGBTI viatgen tres vegades més que les heterosexuals, amb una estada més llarga a la destinació i una despesa mitjana tres vegades superior, segons les dades d'un estudi de l'Associació Internacional de Viatges LGBTQ+ (IGLTA, en anglès). Tot i això, troben barreres per viatjar a més de 75 països del món. És per això que un dels principals aspectes que determinen la destinació escollida és el fet de sentir-se segur. Així, l'estat espanyol rep sis milions de turistes LGTBI a l'any, que gasten proporcionalment un 40% més que la resta.