Preocupació de la pagesia catalana pel veto rus
La CE ha sortit al rescat econòmic dels agricultors europeus amb una ajuda per valor de 125 milions d'euros
Tal com ha explicat el responsable català, el sector agrícola català està molt preocupat pels efectes que pot tenir el veto rus i ha afegit que és necessari donar una resposta política, "i no només tècnica, com s'ha fet fins ara", a l'embargament de Rússia.
L'actual decisió del país rus ha estat conseqüència a les sancions imposades pels Estats Units i la Unió Europea arran la seva actuació en la crisi ucraïnesa. Per a fer front a la crisi, l'aportació econòmica de la CE s'aplicarà fins a final de novembre i inclou el conreu dels tomàquets, les pastanagues, la col blanca, les coliflors, bolets, els pebrots, els cogombres i els cogombrets, les pomes i les peres, els fruits vermells, el raïm de taula i els kiwis, entre d'altres.
En una entrevista radiofònica, Pelegrí ha denunciat que el Ministeri d'Agricultura "ha passat" del Govern català, amb el qual no ha mantingut "cap conversa ni cap contacte" als últims dies per abordar aquesta problemàtica. "Que la ministra hagi tingut dues o tres reunions amb el sector afectat i cap amb la Generalitat és trist i decebedor. No sé si això és estratègia, tàctica o una desconsideració més cap al Govern de Catalunya", ha afirmat el conseller.
Rússia, principal mercat
El rus era el principal mercat per a les exportacions de moltes fruites i verdures en plena temporada de collita just quan s'ha anunciat la prohibició, durant un any, a les importacions comunitàries i segons les últimes dades que maneja la CE "certs mercats estan començant a sentir l'impacte" del veto.
Per aquesta raó, les mesures d'emergència s'apliquen per a les retirades del mercat d'aquests productes peribles, especialment per a la seva distribució gratuïta i compensacions als pagesos per no poder recol·lectar i per a les collites que es realitzen abans que madurin les verdures i fruites.
L'ajuda financera cobrirà a tots els pagesos, formin part d'organitzacions de productors o no, i les mesures tindran caràcter retroactiu a partir d'avui.
Això vol dir que els volums que es retirin a partir d'aquest dilluns o les compensacions per no poder recol·lectar o la collita abans de madurar ja estaran coberts per les mesures d'emergència, subjectes als controls necessaris.
La retirada serà "organitzada a través de les organitzacions de productors" però tots els pagesos podran beneficiar-se de les mesures de suport. L'ajuda per volum dependrà d'una sèrie de característiques, com els productes i l'evolució del mercat, segons ha explicat el portaveu comunitari d'Agricultura, Roger Waite. Amb tot, l'ajuda no es destinarà a cap Estat membre en concret perquè l'objectiu de la mesura és mantenir els preus al mercat europeu en el seu conjunt.