Costa de creure que a Catalunya, amb més de 570.000 persones inscrites a l'atur aquest mes de març, els empresaris tinguin dificultats per trobar certs perfils professionals. Però la realitat així ho confirma i no cal anar gaire lluny per trobar-ne casos. L'Anoia, una de les comarques més castigades per la desocupació, és una de les zones que paradoxalment pateix aquest desequilibri entre oferta i demanda de personal qualificat en alguns sectors.
El de les tecnologies de la informació n'és un bon exemple. Programadors i caps de projecte s'han convertit en els professionals més buscats a la comarca. "Un informàtic d'Igualada que està treballant a Barcelona guanyarà més que un informàtic que treballa a Igualada. Nosaltres anem darrere els informàtics que viuen aquí i estan treballant a fora perquè sempre hi ha un moment en què tenen ganes de tornar aquí i és en aquell moment quan poden acceptar un sou inferior", assenyala Joan Regordosa, gerent d'una consultora igualadina de recursos humans.
Els informàtics, un dels perfils més buscats
Regordosa posa com a exemple l'empresa MPM Software, que ofereix solucions de software per al sector assegurador. Aquesta empresa, situada a la capital de l'Anoia, va obrir una oficina a Sant Cugat per poder fer front al seu creixement i davant les dificultats per trobar informàtics a la comarca. "La gent d'Igualada té assumit haver d'anar a Barcelona a treballar, però portar algú de Barcelona cap aquí, si no és per ocupar posicions directives o d'alta responsabilitat, segurament és més difícil. Travessar el túnel del Bruc és com anar als Pirineus", sosté Regordosa.
Una problemàtica que comparteix amb la també igualadina Trilogi, especialitzada en solucions tecnològiques per a comerç electrònic. "Els perfils tècnics en programació web, sobretot els sèniors, són els que més costen de trobar", afirma el CEO de Trilogi, Màrius Rossell. Les dificultats per satisfer la demanda que genera aquest sector no només afecta l'Anoia. Des de Microsoft Espanya, s'assenyala que uns 85.000 llocs de treball relacionats amb les tecnologies d'informacióes deixaran de cobrir aquest any a Espanya per manca de professional qualificat.
Demanda de tècnics de gènere de punt i d'oficials de teixidura
Un altre dels sectors de la comarca que pateix tradicionalment aquest desequilibri entre oferta i demanda de perfils professionals és el del tèxtil. Igualada concentra més de 100 indústries dedicades a aquest sector amb noms com Sita Murt, Escorpión o Punto Blanco, que facturen 42 milions d'euros anuals i donen feina a un miler de professionals.
Jesús Ramiro, cap de Recursos Humans de Punto Blanco, assenyala que els llocs de treball més difícils de cobrir són els de tècnics de gènere de punt i els d'oficials i/o tècnics de teixidura en màquines circulars de petit diàmetre. Les raons que expliquen perquè a les empreses tèxtils de la zona els hi és difícil trobar aquests perfils són diverses. Des de l'agrupació tèxtil FAGEPI-FITEX, la responsable de formació i gestió de projectes Àngels Bernaus, n'apunta algunes: la manca d'oportunitats de formació reglada a la comarca; l'especialització de la professió, que demanda polivalència i domini de les noves tecnologies; unes perspectives salarials poc atractives i la manca de relleu generacional.
En aquest cas es tracta d'una situació que es veu agreujada per la falta de suport institucional. "El problema esdevé quan des de les institucions, sobretot des del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), no s'han invertit prou esforços i recursos per facilitar una formació ocupacional amb garanties", lamenta Bernaus.
Idiomes, un requisit en alça
En termes globals, i més enllà dels requisits tècnics que aquests diferents llocs de treball suposen, parlar idiomes s'ha convertit ara en una condició necessària i imprescindible per accedir a moltes ofertes de treball. Aquest fet limita i dificulta la recerca del candidat ideal a l'Anoia. "Els perfils comercials per exemple, que sempre han estat molt buscats, ara es busquen amb el component d'idiomes: comercials d'exportació, back office d'exportació o administratives comercials de suport a l'exportació", afirma Regordosa.