El secretari d'alimentació Carmel Mòdol amb el president de Prodeca Ramón Sentmartí | ACN

Vendes

Rècord per a les exportacions agroalimentàries catalanes

El sector assoleix el 2021 un creixement superior a la mitjana estatal amb una xifra de negoci exterior de 12.878 milions d'euros

Les vendes a l'exterior del sector agroalimentari català han trencat el seu rècord històric. La xifra de negoci exportador de la indústria de l'alimentació del paí va arribar l'exercici passat als 12.878,05 milions d'euros, una dada que esmicola el màxim històric anterior, 11.000 milions d'euros, assolit l'any 2020.

La Promotora dels Aliments Catalans (Prodeca) recull a les dades publicades un lideratge continuat de la inústria càrnia al país, líder en vendes. El creixement d'aquest sector, però, ha estat més lent que el d'altres branques de l'alimentació, a causa del descens de les vendes a la Xina. Així, el sector alimentari català es consolida com a "motor de l'economia", segons la Promotora.

En comparació amb el creixement de l'Estat, la inústria agroalimentària catalana registra fins a dos punts percentuals més – 12,35% pel 10,7% detectat al territori espanyol. Així, Catalunya lidera per segon any consecutiu les exportacions alimentàries a l'Estat, per sobre d'Andalusia, la tradicional líder d'aquesta mètrica. Catalunya aporta, en conjunt, més d'una cinquena part del conjunt de les vendes exteriors d'aliments – un 21,78% del total.

Per sectors, la carn ha assolit una xifra de vendes de 4.596,08 milions d'euros, un 35,7% del valor total de les exportacions del sector. Aquesta taxa representa una caiguda de cinc punts si es compara amb el 2020. L'alentiment del creixement de la indústria càrnia a la Xina s'ha compensat amb l'importat acceleració a mercats com les Fliipines (+156%), Corea del Sud (+143%) o Taiwan, amb un alça del 114%.

Per la seva banda, el sector multiproducte, conegut com a Fine Food, va arribar fins als 3.610 milions d'euros en vendes, un 28% del total de les exportacions. En aquesta branca destaquen productes com els sucs, les aigües, les begudes i liquats o el cafè i les infusions. Per sota apareixen els vegetals, amb un 11,1% del total, fins als 1.089,22 milions d'euros. També han registrat increments significatius les vendes de vi i cava, d'un 11,42% i un 18,97% respectivament.

Segons ha destacat el secretari d'alimentació del Departament d'acció Climàtica de la Generalitat, Carmel Mòdol, la indústria catalana de l'alimentació "ven més i ven millor". Per la seva banda, el director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí, ha celebrat que el país té "un sector que està a la Champions", amb una producció que equival al 16% del PIB català.