reforma horària
Fi del canvi d'hora: salut, oci o negoci?
Els sectors econòmics es debaten entre mantenir l'horari d'estiu o l'horari d'hivern
Brussel·les ja ha pres la decisió: posar fi al canvi d'hora. Ara, el debat es mou entre si l'horari que cal fixar és el d'hivern o el d'estiu. Mentre que és evident que hi ha una gran majoria que aposta per la supressió del canvi, la veritable qüestió entre un horari o un altre rau en un interès personal, professional i empresarial que va molt lligat als nostres hàbits culturals. Els experts en salut i en pro de la reforma horària diuen hivern, el sector de turístic i l'hostaleria diu estiu. Així, què valorem més, la salut, l'oci o el negoci?
Malgrat que la capital europea opta per, en cas que suprimeixin el canvi d'hora, mantenir l'horari d'estiu, a Catalunya la preferència és clara i totalment oposada. Segons la majoria de fonts consultades per VIA Empresa, l'ideal per a la nostra salut -que, evidentment, influeix en la nostra productivitat i, per tant, en l'empresa que treballem- és quedar-nos amb el d'hivern. Mantenir el d'estiu faria que anéssim dues hores més endavant del que ens correspon pel fus horari i, això, influeix en el nostre benestar.
A l'altra banda de la sala, els empresaris del món de l'hostaleria i la restauració prefereixen l'horari d'estiu -com diu Brussel·les-, que allarga la llum a la tarda. De fet, segons justifiquen diversos hostalers i restauradors, d'aquesta manera la gent estaria "més motivada" a l'hora de sortir al carrer i seure en una terrassa per prendre alguna cosa. Sembla que el debat es redueix al model econòmic: un país de cambrers o un país amb conciliació laboral?
El coordinador de béns de consum i responsable del sector de l'automoció de CC.OO. a escala estatal, Joaquín Ferreira, de moment es conforma a mantenir tot l'any un sol horari perquè assegura que el canvi d'hora és "molt contraproduent" i recorda que quan més accidents in itinere es produeixen és precisament els primers dies després d'haver avançat o endarrerit una hora les agulles del rellotge. De fet, l'impulsor de la reforma horària, Fabian Mohedano, va un pas més enllà i posa damunt la taula que mantenir l'horari d'hivern reduirà els accidents laborals i de trànsit perquè, subratlla, "és un horari que ens convida a anar a dormir més aviat, a descansar millor i, per tant, no patir estrès ni angoixa, a banda d'altres malalties com obesitat i diabetis".
Cultura de llum
El Gremi d'Hostaleria de Sitges no té cap dubte que s'ha de mantenir l'horari d'estiu perquè "no ens convé que es faci de nit a les cinc de la tarda perquè llavors la gent no ve". A la costa catalana, on a l'hivern la foscor arriba aviat a la tarda, els hostalers i restauradors "perden molta clientela perquè es queda recollida a casa". Ara bé, no només els hostalers prefereixen quedar-se amb l'horari d'estiu. El propietari i fundador de Laby -una empresa de recuperació de dades-, Víctor Casas, ha observat al llarg dels anys que "quan es fa fosc més aviat, la gent està més apagada i, de cara al mercat, està més animada quan hi ha més llum".
Però l'aposta dels hostalers i d'alguns empresaris no té gaires suports i, de fet, la fundadora de l'empresa saludable Humanas, Monica Seara, llança un missatge clar: "Hem d'ajustar-nos als ritmes circadians perquè el nostre cos funciona amb llum" i, a parer seu, "no hem de desfasar el nostre horari per l'hostaleria i el turisme". Els ritmes circadians tenen a veure amb els canvis que pateix el nostre organisme depenent de la llum del dia o de la foscor. Per exemple, la majoria de les persones dormim de nit i estem desperts durant el dia i això és el que ens beneficia a l'hora de rendir més o, per contra, de patir estrès.
"Tots nosaltres obeïm la llum del sol", insisteix Seara, al mateix temps que recorda que "quan baixa la intensitat solar comencem a tenir son" i que, precisament per això, "a l'hivern sembla que ens adormim abans que a l'estiu". La seva és una empresa que es dedica a la salut organitzacional. Dit de manera fàcil, a instruir els caps d'algunes empreses per fer la vida fàcil als seus treballadors i que siguin feliços a la feina. De fet, ja fa anys que denuncia que "si a Espanya som tan improductius, és perquè no dormim".
Qualitat de vida per enfortir negocis
Mohedano sustenta que si no dormim, és justament perquè "si al matí surts de casa i és fosc, la teva capacitat cognitiva no serà la mateixa, ja que el cervell no ha rebut l'ordre d'estar despert del tot i, segon, al vespre, la qualitat de son no serà la mateixa".
Fabian Mohedano: "Més llum al matí vol dir més rendiment escolar i laboral"
Per tant, si s'opta per mantenir l'horari d'hivern "voldrà dir més llum al matí" i una millor segregació de melatonina, l'hormona de la son, al vespre. Això comportarà dormir millor i, per tant, un millor rendiment escolar i laboral.
De fet, tant Mohedano com Seara entenen els motius de molta gent per voler mantenir l'horari d'estiu. Ells van més enllà i tenen una solució per resoldre el problema de no tenir llum a la tarda: "Compactar les jornades laborals". Com un peix que es mossega la cua, una cosa duu a l'altra. Primer es va parlar de reforma horària, després de posar fi al canvi d'hora. Si es manté l'horari d'hivern, però es comença a aplicar la reforma -compactar les hores de feina, flexibilitat, teletreball...-, les tardes assolellades de l'hivern seran una mica més llargues.
El problema, però, podria arribar en el cas que "Alemanya decideixi quedar-se l'horari d'estiu i nosaltres estem amb el d'hivern". Segons apunta l'impulsor de la reforma horària, "això vol dir que estem canviant el fus horari i, des del punt de vista econòmic i geoestratègic, no sé si és convenient".
El ritme de la societat
El món del comerç queda en un altre plànol. El vicepresident de la Fundació Barcelona Comerç, Pròsper Puig, està completament a favor de la racionalització horària, però es lamenta que el comerç s'ha d'adaptar al ritme de vida de la societat i que, per tant, ells seran els últims a fer el canvi, si s'arriba a fer. Puig també és del parer que la majoria de feines acabin a les cinc de la tarda perquè així ells podrien plegar a quarts de vuit, però també de mantenir un sol horari perquè considera que "el canvi horari atabala el client".
Pròsper Puig: "Si el que volem és escurçar l'horari i el dia laboral, és millor que es faci fosc cap a la tarda-nit, que no al matí"
A més, com la resta, creu que "productivament sembla que és millor quedar-nos amb el d'hivern". Tot i que admet que no s'ha parlat gaire d'aquesta qüestió entre els comerciants, sosté que "el d'hivern seria millor perquè, sinó, al matí se'ns faria de dia bastant tard i obriríem les botigues de nit. Si el que precisament volem és escurçar l'horari i el dia laboral, és millor que es faci fosc cap a la tarda-nit, que no al matí". Tot i que s'aprovi la fi del canvi horari (que trigarà anys), i la societat s'hagi d'anar adaptant a noves maneres de viure de la mà de la reforma horària, els comerciants, però, seran dels últims a sumar-s'hi. Fins que la ciutadania no canviï d'hàbits, ells no podran fer-ho, si no és que volen tenir unes "pèrdues substancials".
Si la fe mou muntanyes, el futbol va més enllà i pot arribar a ser capaç de modificar els hàbits als quals hem estat acostumats des que tenim ús de la raó. Queda temps per veure com acaba tot això, però el que molts temen és, precisament, que fins que no es canviïn els horaris del futbol, la societat no evolucionarà. De moment, caldrà veure com afecta, a partir d'aquesta temporada, que certs partits de la Champions League se celebrin a les 18.55 hores. Mohedano ho té clar: "La Champions ens ajudarà a canviar els horaris d'aquest país".