• Economia
  • "S'està corregint el dèficit públic a canvi de més desigualtats"

"S'està corregint el dèficit públic a canvi de més desigualtats"

El secretari d'Economia de Podemos, Nacho Álvarez, defensa la renda garantida, la derogació de la reforma laboral i una política fiscal expansiva que acabi amb l'austeritat

Nacho Álvarez, secretari d'Economia de Podemos, ha inaugurat les sessions del Cercle d'Economia amb tots els partits polítics
Nacho Álvarez, secretari d'Economia de Podemos, ha inaugurat les sessions del Cercle d'Economia amb tots els partits polítics
Pau Garcia Fuster
05 de Novembre de 2015
Act. 05 de Novembre de 2015
Aquest dimecres el Cercle d'Economia ha encetat un cicle que permetrà als seus membres conèixer de primera mà les propostes econòmiques dels diferents partits polítics de cara a les Eleccions Generals del 20 de desembre. El president de la institució, Antón Costas, ha volgut deixar clar que l'ordre dels convidats respon exclusivament a les diverses exigències d'agenda. Un aclariment que ha semblat tranquil·litzar un públic inquiet abans de la conferència. I és que el primer convidat era Nacho Álvarez, doctor en economia madrileny, professor de la Universitat de Valladolid i secretari d'Economia de Podemos. El partit de Pablo Iglesias, habitualment crític amb el sector empresarial, tenia el repte de jugar fora de casa.

Tot i així, l'acollida d'Antón Costas no ha pogut ser més amable. "Cal valorar que Podemos ha estat la primera força que ha trencat el bipartidisme, ho va fer a les eleccions europees", ha recordat Costas. Un comentari al que hi afegia el reconeixement per haver "canalitzat cap al sistema polític un ampli malestar existent a la societat espanyola".

Una proposta en quatre eixos
Nacho Álvarez ha fet gala de la seva experiència com a docent a l'hora d'exposar amb ordre i claredat els punts bàsics del programa econòmic de la seva formació. "No sempre hem pogut traslladar de la millor manera possible el programa econòmic de Podemos", reconeix esgrimint els processos assemblearis que han acabat de definir aquest programa. A escasses setmanes dels comicis, però, ha arribat l'hora de mullar-se.

D'entrada Álvarez ha justificat per què és necessari un canvi en la política econòmica del país. "Els grans desequilibris macroeconòmics d'abans de la crisi no s'han superat, s'han desplaçat", assegura referint-se especialment al desequilibri en les balances de compte corrent i a l'endeutament de les llars. "Aquests aspectes s'han traslladat en un fort desequilibri en ocupació, així com en un deute que ha arribat al sector públic". Per Nacho Álvarez, "el dèficit públic s'està corregint a canvi de més desigualtats a la societat". Una situació que des de Podemos consideren inacceptable, i que pretenen abordar des de quatre eixos fonamentals: l'ocupació i la seva qualitat, les desigualtats, les reformes estructurals per fer, i la reestructuració del deute.

El repte perpetu de l'ocupació a Espanya
El dirigent de Podemos lamenta que fins ara només s'ha recuperat un terç dels llocs de treball perduts entre l'última legislatura de Rodríguez Zapatero i la primera meitat de la de Mariano Rajoy. Tot i reconèixer que segurament el mandat del PP acabarà amb un saldo 0 entre llocs de feina destruïts i creats, Álvarez constata que "el ritme al que es crea feina no és l'adequat a la necessitat de la nostra economia".

Pel responsable de Podemos, "assistim a un repartiment d'ocupació precària, de temporalitat i de baixos salaris". La qualitat i el tipus d'ocupació que es crea, afegeix, "genera problemes addicionals com la desigualtat social i el finançament de la Seguretat Social". Per Nacho Álvarez, el treball de baixa qualitat i mal pagat "és un risc sobre la sostenibilitat de la Seguretat Social. El ritme de creixement als seus ingressos no és proporcional".

Des de Podemos enfoquen aquest problema amb una idea clara: acabar amb l'austeritat en la política fiscal. "Ha de ser similar a la política monetària, que des de fa dos anys el BCE l'ha fet expansiva", reclama. Pel responsable de Podemos "si no s'acompanya des de l'àmbit fiscal, no es podrà consolidar el canvi de cicle i evitar que el creixement depengui de factors fràgils".

Per fer-ho, proposen "impugnar la lògica que la despesa pública sobre el PIB s'ha de reduir. En un context de creixement la despesa pública nominal no pot estar congelada", diu Álvarez. Podemos proposa una inversió de 25.000 milions d'euros anuals, que s'incrementin cada any, "per anar reduint el gap entre despesa pública i PIB. No diem que s'augmenti el dèficit públic, sinó que el ritme de la seva reducció sigui menor".

Reduir la desigualtat: una necessitat moral i econòmica
Segurament un dels eixos centrals de Podemos durant la futura campanya electoral serà el discurs contundent en contra de les desigualtats socials. "Una societat partida en tres terços, on l'últim queda despenjat, impedeix parlar de sortida de la crisi", es mostra explícit Nacho Álvarez. Per això reclama centrar els esforços a "aturar aquest problema creixent".

Conscient que l'auditori no era el més habitual pel seu discurs, Álvarez ha volgut defensar que, efectivament, "és una qüestió moral i ètica. Però creiem que viure en una societat més justa i igualitària va en la línia dels valors de la Constitució". A més a més, el responsable de Podemos defensa que la reducció de les desigualtats "també genera més eficiència a l'economia".

En aquest sentit, la proposta estrella de Podemos és una renda garantida "que eviti els 10 milions de persones que tenim en perill de pobresa, i els tres milions que ja hi són". Álvarez xifra el pressupost d'aquesta mesura entre 10.000 i 15.000 milions d'euros; i garantiria fins a 600 euros en llars unipersonals. Una xifra que augmentaria en una proporció menor fins arribar als 1.000 euros mensuals en una llar de quatre persones sense ingressos.

Per aquelles famílies que sí que tenen ingressos, però són molt baixos, Podemos proposa un segon llindar amb un complement salarial que requeriria uns 5.000 milions d'euros extres. Aquesta mesura pretén que "treballar sempre surti a compte", recorda davant dels dubtes generats entre el públic assistent.

Álvarez també recorda que "el salari mínim a Espanya està per sota del llindar de pobresa. Per tant, cal augmentar-lo en la línia de la carta social europea (el 60% del salari mitjà)". El secretari d'Economia de Podemos xifra la seva proposta de salari mínim en 800 euros els dos primers anys de legislatura, i en 950 euros al seu final.

Reformes estructurals
El tercer eix en el programa de Podemos passa per afrontar un seguit de reformes estructurals al sistema econòmic espanyol. "Seguim observant el mateix que els últims 40 o 50 anys en l'economia espanyola", lamenta Álvarez. "El sector exterior contribueix de forma negativa al creixement del PIB. Tenim bulímia importadora", assegura.



Una situació causada, al seu entendre, per la importació d'energia i de béns d'equip i maquinària. "Hem d'avançar a promoure l'estalvi energètic, i per això cal derogar el decret d'autoconsum aprovat recentment", diu Álvarez.

Pel que fa a la competitivitat de les empreses espanyoles, el dirigent de Podemos reivindica que l'obsessió per reduir salaris i competir en preu és errònia. "Voler competir "a la xinesa" és no saber on es mou l'economia espanyola. El factor clau no és el preu, és la qualitat, el disseny i l'R D". Per això reclama avançar en un moviment del teixit productiu cap a "posicions de més valor afegit fomentant l'R D i". Una mesura en aquest sentit, explica, seria la modificació de l'impost sobre beneficis, afavorint aquelles empreses que reinverteixin en R D i.

Com era previsible, Nacho Álvarez també ha proclamat la necessitat de derogar la darrera reforma laboral i "restablir un marc més equilibrat de negociació col·lectiva on tots els actors tinguin un pes similar". Alhora, Álvarez lamenta que "el treball temporal s'ha estès a tot arreu, també en sectors on no té cap justificació com la sanitat o l'educació".

Finalment, Nacho Álvarez proposa avançar en la conciliació i la coresponsabilitat. "Hem d'acabar amb jornades inacabables pels homes i la feina a temps parcial obligada per a les dones", assegura.

Reestructuració negociada del deute
Conscient de les inevitables comparacions amb el govern grec d'Alexis Tsipras, Nacho Álvarez deixa clar que la situació a Espanya és "completament diferent". Ara bé, sosté que "la reestructuració del deute és clau". Una idea que descarta portar a terme de manera unilateral, mostrant-se convençut de la capacitat d'arribar a acords amb la UE per aconseguir-ho.

En últim terme, Nacho Álvarez també fa referència a la devolució dels 60.000 milions d'euros "del rescat europeu que el govern de Rajoy diu que no va existir". Per Podemos "hi haurien de participar les entitats bancàries que han estat salvades, així com les que s'han beneficiat de tot tipus d'avantatges". Nacho Álvarez té clar que "han de contribuir al pagament d'una factura que de moment només ha anat a càrrec del contribuent".