• Economia
  • Sala-i-Martín: "El capitalisme del Santiago Bernabéu no funciona"

Sala-i-Martín: "El capitalisme del Santiago Bernabéu no funciona"

El catedràtic d'economia, que assegura que els catalans no són "ni millors ni més competents que els espanyols", denuncia que allò que falla a Espanya és el que convida a Catalunya a la independència

Sala-i-Martín, durant la seva presentació d'aquest dijous a San Cugat del Vallès
Sala-i-Martín, durant la seva presentació d'aquest dijous a San Cugat del Vallès
Neus Navarro
30 de Gener de 2015
Act. 30 de Gener de 2015

"El capitalismecastizo, del Santiago Bernabéu, no funciona". És la conclusió al raonament que Xavier Sala-i-Martín ha desenvolupat aquest dijous a Sant Cugat del Vallès. En una visita ràpida per Catalunya, l'economista resident als Estats Units ha tornat a explicar les seves raons per la independència, a propòsit del seu últim llibre titulat És l'hora dels adéus? (Rosa dels Vents, 2014), en un acte organitzat per VIAempresa i el Diari de Sant Cugat, patrocinat per Amat Immobiliaris i que ha comptat amb més de 400 assistents que han omplert l'auditori del centre de negocis SC Trade Center.

La directora i periodista de VIAempresa, Laia Corbella, ha presentat l'acte on Sala-i-Martín, vestit en aquesta ocasió amb una de les seves característiques americanes de color vermell, ha refermat la seva posició: "Les estratègies del govern espanyol són inconsistents en el temps, fan servir els mateixos arguments que el pare de família quan prohibeix l'emancipació de la seva filla". Ara bé, l'economista també adverteix que "és mentida que la independència serà un paradís. Si marxem, serem un país normal i com a país normal tindrem eleccions, i segons votem prendrem decisions, i també podrem fer les coses malament".

 


En la seva opinió, "els catalans no són millors, més competents o menys corruptes que els espanyols", però la clau de l'hipotètic futur independent de Catalunya passa per prendre decisions "que no vagin en contra nostra". La fiscalitat espanyola, l'educació, les infraestructures, el sistema judicial o el funcionament dels negocis que es fa a Espanya no interessa a Catalunya, segons l'autor del llibre.



"El sistema judicial espanyol perjudica l'economia"
En el cas del sistema judicial, Sala-i-Martín ha estat molt clarificador: "És un sistema que no podem canviar i que perjudica l'economia perquè les empreses internacionals estan veient que això no funciona i estan anant-se'n d'aquí. Una Catalunya independent tindrà una gran oportunitat per fer-ho diferent".

Quant al mode de fer negocis a Espanya, el catedràtic argumenta que tampoc no interessa a Catalunya. "A Espanya hi ha moltes coses que van en contra nostra i que no ens afavoreixen. Ells volen un tipus d'infraestructures diferents. Prenen sistemàticament decisions que ens perjudiquen, com la de l'Espanya radial, perquè tenen unes altres preferències", apunta alhora que posa exemples de les mires internacionals del teixit empresarial, orientat a l'exportació. En aquest sentit també ha fet referència a empresaris d'èxit com Amancio Ortega (gallec) o Juan Roig (valencià), els quals són, per ell, models allunyats del tipus d'empresari que proposa Madrid.

Les conseqüències, en qüestió
"Serà complicadíssim que facin boicot a Catalunya", ha manifestat Sala-i-Martín. Segons ha assenyalat, el "possible" boicot als productes catalans no afectarà les arques catalanes. "Els prejudicis de fer boicot són més grans que comprar productes catalans. Ens compren perquè els interessa", ha afegit. Sala-i-Martín posa en evidència alguns dels arguments dels polítics espanyols contraris a la independència: "Ni ells són tan poderosos ni nosaltres tan dèbils", sentencia, en al·lusió a la història del triomf de David sobre Goliat.

Des d'aquesta posició, el catedràtic d'economia ha analitzat el futur de les pensions, el deute de la Generalitat i la pertinença a la Unió Europea, aspecte que segons Sala-i-Martín està assegurat: "Si no ens deixessin formar part de la UE, per continuar al mercat únic i mantenir la lliurecirculació de mercaderies, és a dir, no pagar aranzels, Catalunya no necessitaria formar part de la UE; només hauria de signar acords bilaterals com els que té Suïssa".

Espantar els avis catalans
En relació a les pensions, un dels temes que ha generat més debat durant el torn de preguntes, si Catalunya fos independent, no només les pensions estarien garantides, sinó que podrien ser un 10% superiors a les que s'obtenen quedant-nos a Espanya. "El futur de les pensions està garantit perquè són els joves els que paguen pensions amb les seves cotitzacions a la Seguretat Social, els diners no van a parar a una gran guardiola que custodia Rajoy", ha expressat. I per sostenir el seu discurs, l'economista repeteix que les cotitzacions dels avis han desaparegut perquè ja van pagar les pensions dels avis de la seva època. "Per tant, no hi ha ni un duro a Madrid", ha apuntat.

"Que som tontos? Que sense Espanya no podrem tirar endavant? Què té Suïssa que no tinguem nosaltres? L'única raó és que ells diguin que ens perjudicaran", ha conclòs.