• Economia
  • Sala-i-Martín: "Per poder innovar has de poder fracassar"

Sala-i-Martín: "Per poder innovar has de poder fracassar"

El catedràtic d'Economia de la Universitat de Columbia posa en valor la innovació empresarial perquè l'economia catalana sigui competitiva

Xavier Sala-i-Martin, a la Trobada del Pirineu
Xavier Sala-i-Martin, a la Trobada del Pirineu
Neus Navarro
16 de Juny de 2014
Què tenen en comú els creadors d'Starbucks i l'empresari d'Inditex, Amancio Ortega? "Ambdós han creat grans innovacions empresarials a sectors absolutament tradicionals, on tot estava inicialment inventat", respon Xavier Sala-i-Martín. L'economista català, catedràtic d'Economia a la Universitat de Columbia, assegura que avui dia tothom confon innovar amb fer R D.

És una de les conclusions que ha exposat al marc de la XXVa Trobada Empresarial al Pirineu celebrada recentment, on Sala-i-Martín ha raonat la necessitat de canvi de l'economia catalana en el seu camí cap a la millora de la competitivitat, apostant per l'educació.

"Per ser competitiu s'ha de tenir la capacitat de ser obert"
Per a Sala-i-Martin, les economies actuals han de tenir present que la mida dels països no és important. "Cada vegada més -apunta- la mida és el món, on està el teu mercat". Sala-i-Martín destaca que països com Suïssa, Finlàndia o Singapur són els més competitius perquè "per ser competitiu s'ha de tenir la capacitat de ser obert".

"Entre els asiàtics i les màquines hi ha tota una revolució"
Les economies i els seus agents econòmics ha de saber navegar en un mar marcat per dues tendències que van sorgir durant la bombolla immobiliària, tal com apunta el professor universitari: "Ara hi ha 4.000 milions de persones, asiàtics en la seva majoria, que s'han incorporat al mercat laboral i que abans no treballaven. A més, va haver-hi un gran procés de canvi tecnològic que ha arrassat amb les classes mitjanes". Segons resumeix en el seu habitual to d'expressió, entre els asiàtics i les màquines "hi ha tota una revolució".

"Hem de fer coses diferents per competir"
"Per ser competitiu has de ser capaç d'innovar, però la gent confon innovar amb R D", destaca Sala-i-Martín. Exemples d'empreses d'èxit recent com Cirque du Soleil, Starbuks, Facebook, Zara o Ikea són el model a seguir. "Totes són grans innovacions empresarials a sectors absolutament tradicionals. La innovació ha de passar a tots els camps de l'economia", admet.

"Les idees vindran de la gent normal"
Apostar pel sistema educatiu és, per al catedràtic català, la més important decisió per reorientar el futur sistema econòmic, juntament amb la integració de les noves tecnologies. Considera que les idees, les que acabaran revolucionant el món, "no vénen dels científics", assegura. "Vindran de la gent normal, per això necessitem tenir un sistema educatiu on la gent normal estigui ben educada", argumenta.

"Quina Catalunya deixarem als nostres nens?"
Tanmateix, Sala-i-Martín defensa un sistema educatiu basat en les preguntes, diferent de l'actual model on l'estudi de coneixements és la base. "Al món dels nens és molt important deixar-los fer preguntes", apunta, "perquè per poder innovar has de poder fracassar. I sovint el nen que fa les coses malament l'envien fora de la classe, quan en realitat els grans cirurgians del futur són els que juguen amb la Playstation en lloc de llegir El Quijote". Per què la societat ha de pensar, segons diu l'economista, "quins nens deixarem a la nostra Catalunya i quina Catalunya deixarem als nostres nens".