Les 772 empreses del sector de la salut mental, l’autonomia personal i suport a les persones generen el 3,8% del PIB a Catalunya | iStock

Economia

El 42% dels catalans no tenen confiança per tractar la salut mental a la feina

Segons un estudi d'Amazon, el bon tracte amb els companys és un element clau per trencar aquesta dinàmica

La salut mental és un dels principals temes de debat, ja sigui en l’àmbit personal com empresarial. Segons un estudi presentat per Amazon, el 42% dels catalans i les catalanes tenen poca confiança per explicar els seus problemes de salut mental a la feina. El 65% de les persones que fan el pas d’explicar qualsevol problemàtica d’aquestes característiques ho fan amb els seus companys més pròxims i un 24% amb els superiors. Les 772 empreses del sector de la salut mental, l’autonomia personal i suport a les persones generen el 3,8% del PIB a Catalunya.

Així ho acredita un estudi de la Generalitat, a través d’ACCIÓ i amb la col·laboració del Clúster de Salut Mental de Catalunya. El nombre d'empreses s'ha triplicat des del darrer any de referència, el 2017. El document també recull com l’activitat del sector aixeca una facturació de 9.244 milions d’euros i, a la vegada, crea 62.104 llocs de treball. El 82% del total de les empreses del sector són pimes, la gran majoria constituïdes entre els anys 2000 i 2020.

Un aspecte a tenir en compte és l'augment de projectes dedicats al disseny de productes per millorar l'autonomia de les persones. Per segments de negoci, el 68% del total són firmes proveïdores de serveis, mentre que un 26% correspon al negoci vinculat a la indústria farmacèutica i la tecnologia mèdica. Un altre dels punts forts de l’ecosistema català, segons el criteri de la Generalitat és la col·laboració entre les empreses i els centres de formació. Com a oportunitats de negoci pel futur, l’estudi prioritza el món TIC, la mobilitat o les tecnologies immersives.