Una persona obre una aixeta de la cuina | ACN

Economia

Vuit de cada deu empreses del sector hostaler asseguren haver reduït el consum d'aigua en un any

Un 87,7% de les empreses catalanes han implementat durant l'últim any mesures de sostenibilitat de caràcter social, segons dades de l'Idescat

El sector de l'hostaleria va ser el més compromès amb l'estalvi d'aigua durant el passat any. Així ho constata l'enquesta de clima empresarial de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) i la Cambra de Comerç de Barcelona corresponent al primer trimestre del 2024, que pregunta qüestions relacionades amb la implementació de mesures de sostenibilitat. En concret, el 78,5% de les empreses catalanes hostaleres van retallar el seu consum d'aigua. Es tracta del sector amb millor percentatge, seguit de la indústria; mentre que a l'altre extrem hi ha la construcció.

Més info: Bombolles sota pressió: la sequera desafia el sector del cava català

A més de controlar el malbaratament de l'aigua, aquest grup també recull altres accions que van dur a terme per potenciar la sostenibilitat ambiental, com ara reduir les emissions contaminants, reciclar o millorar en l'eficiència energètica. L'objectiu de l'informe és detallar el grau de compromís de cada sector del teixit empresarial català.

La burocràcia i l'elevat cost econòmic, entre els principals problemes

En concret, l'enquesta precisa que un 40,7% dels establiments han implementat mesures orientades a la reducció de les emissions contaminants (invertir en energies renovables o incentivar la mobilitat sostenible). D'altra banda, l'informe també recull les principals problemàtiques que les empreses s'han trobat a l'hora d'implementar mesures que beneficiïn el mediambient. En aquest cas, assenyalen l'excés de burocràcia, la falta de claredat en la regulació i l'elevat cost econòmic com els principals factors que limiten la seva acció.

L'estudi també indica que un 87,7% de les companyies catalanes han implementat durant l'últim any mesures de sostenibilitat de caràcter social, és a dir, aquelles relacionades amb les condicions laborals (seguretat o salut laboral, per exemple). Un 72,3% dels establiments assegura haver pres decisions que afavoreixen a la governança (més transparència, qüestions per prevenir la corrupció o més participació, entre altres). Per grandària dels establiments, els que han implementat més mesures de sostenibilitat durant l'últim any han estat els de 50 o més treballadors.