"Signaria un finançament com el de l'Estatut de Gernika"
Santiago Niño-Becerra desvincula la situació d'inestabilitat política de la recuperació econòmica
Sota el títol Expectatives econòmiques 2016-2020. Què ens ofereix el futur?, Niño-Becerra ha parlat dels temps que no tornaran. "L'any 2020 segurament serà millor que el 2011, però seguirà marcat per un context d'inflació baixa i un encefalograma pla en l'àmbit del creixement econòmic". El canvi de paradigma, afegeix, es visualitza en un problema greu que, segons l'economista, provoca que "les rendes altes augmentin el seu patrimoni, però que també s'incrementi la xifra de persones que no tenen els recursos suficients per viure".
"El sector agroalimentari mai farà fallida"
Niño-Becerra pronostica una bona evolució pel sector agroalimentari, un dels àmbits que sosté l'economia lleidatana. "Mai farà fallida perquè el ciutadà ha de menjar, però a la vegada s'ha d'adaptar als nous temps". Per això, durant la conferència ha aconsellat els empresaris lleidatans que inverteixen en innovació i tecnologia per ser competitius. Més enllà de les recomanacions, ha admès que al teixit empresarial li manca cultura de la col·laboració perquè les companyies són massa individualistes. Com a exemple, es pregunta: "Per què es produeix un dalt avall a Europa pel boicot rus als productes agroalimentaris?" Per evitar aquestes situacions, Niño-Becerra ha instat les empreses a què "pensin més en clústers que en països".
Tot i la situació d'inestabilitat política a l'Estat espanyol, el catedràtic d'Estructura Econòmica de l'IQS ha deslligat la recuperació econòmica de la formació d'un nou Executiu. "És igual qui governi. Ho faci qui ho faci, Espanya ha adquirit uns compromisos de reducció del dèficit públic i de pagament del deute que s'han d'executar de qualsevol forma". En aquest sentit, ha recordat que "un 65% de les normatives dels Estats estan consensuades en els àmbits comunitaris". Davant de la pèrdua de pes de les nacions i de les autonomies, Niño-Becerra creu que "la figura administrativa del futur seran els municipis per la seva autonomia d'acció".
Superàvit de l'economia catalana en quatre anys
En relació al pagament del deute, assenyala que "la credibilitat davant dels mercats la dóna abonar els interessos als creditors, independentment del color del Govern que ho faci". En un moment que al debat públic es planteja la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent, Niño-Becerra ha expressat la seva visió. "Si em posen davant les condicions de finançament de l'Estatut de Gernika per Catalunya, les signo ara mateix".
Després de qualificar "d'invent" el Fons de Liquidat Autonòmica (FLA), pel qual l'Administració Central presta diners a les autonomies, ha reconegut davant dels empresaris presents a la conferència que "si Catalunya recuperés els diners pendents del dèficit fiscal interregional, en només quatre anys eixugaria el deute i generaria una economia amb superàvit".
Per reafirmar que els temps de taxes de creixement econòmiques altes no tornaran, ha destacat que el comportament del sistema financer avança el panorama del futur, caracteritzat per "tipus d'interès baixos i concentracions bancàries". Malgrat les creences positives de la població, Niño-Becerra imagina una evolució de l'economia en què "tot serà molt trist".