• Economia
  • Smart city, la ciutat dels somnis es fa real

Smart city, la ciutat dels somnis es fa real

Les innovacions tecnològiques aplicades a la vida urbana i a les ciutats per fer-les més sostenibles i habitables es tornen a donar cita a Smart City Expo Congress

Les smart cities són més real del que ens pensem
Les smart cities són més real del que ens pensem
Barcelona
19 de Novembre de 2019
Act. 19 de Novembre de 2019

Solucions intel·ligents en tots els àmbits de la gestió urbana arreu del món és el conglomerat d'oferta que presenta més d'un miler d'expositors a la ciutat de Barcelona com a referent entre les principals smart cities del món i que com a tal ha esdevingut de nou la capital del Smart City Expo World Congress 2019 (SCEWC 2019), que enguany arriba a la seva novena edició. Amb el lema Cities made of Dreams, el certamen, organitzat per Fira de Barcelona, s'estructura en cinc eixos temàtics: Transformació digital, Medi ambient urbà, Mobilitat, Governança i finances, i Ciutats inclusives i compartides. Un eslògan que respon a l'objectiu d'avançar encara molt més en temes com ciutats impulsades per dades, 5G i el futur de connectivitat, ciutats resilients, gentrificació, sistemes de transport innovadors, governança multinivell, economia col·laborativa, economia circular i ciutats inclusives, per alhora reconèixer que s'ha fet molt en tots aquests camps.

 

Perquè si en alguna cosa estan d'acord els organitzadors, participants i expositors i institucions és que el que fa gairebé una dècada semblava un seguit de reptes assolibles a llarg termini, ara ja són una realitat implementada a les grans ciutats europees. Barcelona i Catalunya no es queden enrere.

El negoci del sector d'empreses smart cities catalanes equival al 4% del PIB del territori

Així ho reconeix el director del certamen Ugo Valenti en defensar que "fa una dècada quan parlàvem de gestionar tràmits municipals o validar l'aparcament a través del mòbil, de vehicles sense conductor, de fanals que s'il·luminaven quan un vianant s'acostava i a més ens proporcionaven wifi o de contenidors que avisaven al sistema de recollida quan s'acostaven al límit de la seva capacitat, semblava impossible, avui són realitats i tenim l'oportunitat i el deure de fer realitat encara més projectes".

 

Fa anys que algunes d'aquestes noves aplicacions funcionen a la capital catalana i en són motor de canvi perquè la tecnologia Smart s'ha incorporat al dia a dia. El creixement és exponencial. Només en els últims tres anys s'ha duplicat el nombre d'empreses que fan negoci en el sector de les smart cities a Catalunya.

Segons les xifres d'un estudi elaborat per Acció, les empreses del sector facturen ja l'equivalent al 4% al PIB català, quan el 2016, era només un 3%. Un segment d'activitat econòmica amb un ecosistema centrat bàsicament en petites i mitjanes empreses –han passat de 270 el 2016 a 438 actualment- que ocupen 45.046 treballadors i facturen 9.717 milions d'euros. El sector català treballa principalment el desenvolupament de tecnologies de l'IoT i el big data (en el 39% de les empreses), la connectivitat i 5G (el 30%), les ciències fotòniques i quàntiques (20%), la hibridació de tecnologies (17%) i la intel·ligència artificial (11%).

Valentí: "Fa deu anys, quan parlàvem de solucions d'smart city semblava impossible, avui són realitats i tenim l'oportunitat i el deure de fer realiat encara més projectes"

Totes elles amb un alt component tecnològic. Ja el 2016 la marca Barcelona se situava com a referent de Smart a Europa i els Estats Units, segons un altre informe d'Amec, realitzat fa tres anys. En l'actualitat, el 46% de les empreses catalanes que treballen en l'àmbit de les smart cities són exportadores i el 31% tenen filials a l'estranger, segons Acció.

Gran part d'aquestes empreses es dediquen al desenvolupament de software (24%), seguides pels fabricants de productes (22%), els proveïdors de serveis (12%) i les consultores (10%).

Empreses intel·ligents

La celebració de Smart City Expo contribueix encara més a potenciar la marca Smart Barcelona. Es fa pales que la nova estratègia de desenvolupament econòmic posa al centre les necessitats de la població i la millora de la seva qualitat de vida. L'aparcament intel·ligent, la mobilitat més sostenible, la geolocalització, la gestió de les dades... són algunes de les solucions presentades al saló firal. Hi ha un lloc per a empreses com Submer smart cooling, per a la refrigeració per submersió de líquids, que és la pràctica de submergir components de l'ordinador (o servidors complets) en un líquid conductor tèrmicament, però no elèctricament (refrigerant dielèctric).

Sensing&Control especialitzada en el control de processos manufacturers, vehicles i logística d'empresa, les dades o l'smart home. Parkunload per regular l'estacionament de vehicles de transport a les zones urbanes de càrrega i descàrrega. éKratos, una plataforma de participació i vot electrònic pensada per als processos de consulta i decisió col·lectives en ajuntaments, entitats i organitzacions.

En l'edició de Smart City Expo World que s'ha inaugurat aquest dimarts i que tindrà lloc a Fira Gran Via a L'Hospitalet fins dijous hi haurà més de 1.000 expositors i presència de 700 ciutats d'arreu, a més de 400 ponents de camps que van des de la tecnologia i la governança intel·ligent fins a l'economia compartida i la mobilitat. Destaca la participació de conferenciants com Janette Sadik-Khan, una de les principals autoritats mundials en transport i transformació urbana; Shira Rubinoff, una experta en ciberseguretat i membre dels consells de l'Fòrum de Dones Executives per a la Seguretat de la Informació i Dones Líders en Tecnologia; Laura Tenenbaum, una científica especialitzada en canvi climàtic premiada per la seva activitat divulgadora des de la NASA; i Jeff Merrit, el director d'internet de les coses, robòtica i smart cities del Fòrum Econòmic Mundial de Davos.

Mobilitat i inclusivitat

Alhora, el congrés es vol apropar al ciutadà i hi haurà 90 activitats paral·leles amb fòrums més específics. Es tracta d'àmbits com Smart Mobility Congress se centra en la mobilitat, i el Digital Future Society té el suport del Govern, la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i la Mobile World Capital per analitzar com està canviant la societat amb la revolució digital i com afrontar-lo. Així mateix, hi haurà un esdeveniment sobre economia circular, per afrontar els reptes en disseny i processos per reduir l'impacte ambiental de l'activitat humana.

El director Ugo Valenti manifesta que "la mobilitat és sens dubte un dels temes clau als quals s'enfronten les ciutats. Els ponents que hem reunit per a aquest any juntament amb la llista d'empreses expositores fan del nostre esdeveniment un hub internacional de coneixement en aquest camp. El nostre objectiu és ajudar les ciutats i països a desenvolupar noves estratègies de mobilitat per dissenyar sistemes de transport més sostenibles que siguin capaços de cobrir les necessitats de tots els ciutadans. Estem convençuts que l'esdeveniment ofereix el millor conjunt d'eines disponibles i que continuarà creixent en els anys vinents".

La sostenibilitat serà doncs una peça clau en aquesta novena edició a través de dues iniciatives: Towards Zero Waste per implementar mesures com l'eliminació de plàstics d'un sol ús, la compensació d'emissions de carboni i la reforestació d'un poble de Guadalajara amb els beneficis obtinguts del marxandatge de la sala. Mentrestant, amb Towards Inclusivity es garantirà que l'esdeveniment sigui accessible per a tots els assistents proporcionant patinets elèctrics a les persones amb mobilitat reduïda per garantir que es puguin moure sense dificultats per tot el recinte, reservant espais privilegiats per a cadires de rodes i patinets a les sales de Congrés i organitzant visites per a persones amb discapacitat visual.