Miquel Martí i Miguel Vicente, CEO i president de Tech Barcelona respectivament |Cedida

Innovació

Tech Barcelona ubica un nou hub d'innovació de tech health al centre de la ciutat

Sota el nom de Pier 07, l'edifici de 6.000 metres quadrats seguirà l'estela dels ecosistemes creats a Pier 01 i Pier 03

Tech BarcelonaNúñez i Navarro han presentat l'edifici, encara en construcció, on s'ubicarà el proper hub d'innovació especialitzat en ciències de la salut i tecnologia de la ciutat de Barcelona. Estarà ubicat a la Via Laietana, a l'antiga conselleria de Polítiques Digitals, i esdevindrà el tercer hub d'innovació especialitzat de Tech Barcelona. De fet, Pier 07, el nom de l'edifici, vol "repetir la fórmula d'èxit dels altres dos Piers", ha indicat Miguel Vicente, president de l'associació sense ànim de lucre. Volen crear "un espai de connectivitat i coneixement, generar una comunitat de startups i grans companyies vinculades al sector de la salut, la biotecnologia i les ciències de la vida".

Ser l'espai on la ciència es troba amb el negoci. Pier 07 no vol esdevenir un centre de recerca, sinó de creació de negocis i acompanyament, on projectes de prevenció,  diagnòstic o teràpia trobin les eines per créixer o néixer empresarialment. "Volem ajuntar les diferents peces de l'ecosistema de la salut, perquè és així com es produeix la màgia de la innovació, la espurna. El talent és magnètic i la capacitat magnètica d'aquests ecosistemes és molt forta", exposa Vicente.

L'edifici, que s'inaugurarà a la tardor del 2022, ja compta amb un 20% d'ocupació i té altres empreses que ja estan en "llista d'espera", ha indicat Miquel Martí, CEO de Tech Barcelona. L'espai està destinat a ser punt de trobada de tots els agents implicats en la cadena de valor del sector salut i ciències de la vida -startups, companyies farmacèutiques, inversors, institucions, universitats, centres de recerca, sistema públic de salut-, i amb un especial èmfasi en la connexió amb entorns clínics de referència com Vall d'Hebron o la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l'ICS i l'Hospital de Bellvitge. El projecte compta amb el suport i la participació d'Acció.

Seguint l'estil dels altres dos projectes de Tech Barcelona, el Pier 07 serà, segons Martí, "un projecte sistèmic, neutre quant a marca". Per això, volen comptar amb molts stakeholders, sense cenyir-se a un únic gran operador. "Nosaltres diem de broma que aquest és un projecte suís. Si vas amb una samarreta concreta, potser no tots els actors volen jugar", indica. I per això, no estan interessats a llogar directament tres plantes a una única empresa.

Les oficines tenen capacitat per acollir fins a 500 treballadors. Compten amb una superfície de 6.000 metres quadrats i tenen espais i zones comunitàries on organitzar esdeveniments i fer networking, una àmplia terrassa a la setena planta i un local comercial a peu de carrer.

Hi ha Piers parells? I el número cinc?

Després d'un Pier 01, inaugurat l'any 2016, i un Pier 03, que va obrir les portes dos anys després, ha vingut el Pier 07. On són els Piers parells? Es tracta d'una decisió estratègica que, en part, té un punt d'humor. Per una banda, "Audi també només té models parells", compara Martí insinuant que ells també ho poden fer així. Vicente, però, aporta un altre punt de vista: "ens reservem els Piers parells per si obrim edificis pròxims als hubs més endavant", si aquests es quedessin curts d'espai.

El Pier 05 correspon al futur hub especialitzat en fintech, que estarà ubicat a l'edifici de la Borsa de Barcelona i que es va anunciar a finals de l'any 2020, però que encara no ha pogut veure la llum perquè es troba en fases de negociacions i acords.

L'aliança estratègica amb Núñez i Navarro

Amb la presentació de l'edifici, Tech Barcelona i Núñez i Navarro han volgut fer pública la seva aliança, que s'inicia amb aquest edifici però que ambdues entitats esperen mantenir per molt més temps. Daniel Soria, director del projecte de rehabilitació, ha valorat l'avantatge de "crear un edifici sabent qui l'ocuparà", que és el cas actual. En la rehabilitació de l'edifici, que ha implicat una inversió de set milions d'euros, Soria assegura que han prioritzat la llum i la sostenibilitat. "L'eix de la reforma gira al voltant de la llum. Hem mantingut l'estructura, buscant que cada espai tingui la màxima lluminositat", assegura. A més del confort visual, també han procurat oferir confort tèrmic i sonor. Quant a eficiència energètica, no només recau en l'elecció dels materials sinó que, a més, estan dotant a l'edifici d'un sistema de gestió energètica intel·ligent que regula de manera automàtica l'aire en funció de l'ocupació dels espais.

En aquest acord d'ambdues entitats, la promotora immobiliària serà el partner estratègic del projecte. "Volem recuperar espais emblemàtics de la ciutat i donar espai a projectes tecnològics que tinguin un impacte positiu en l'economia i en la transició ecològica", ha indicat Vicente. Martí ha destacat el bon enteniment de Tech Barcelona amb Núñez i Navarro, "des de les primeres reunions", on va veure que "tenien la mateixa visió de ciutat i de transformació de Barcelona de cara al 2030". "Ser una associació sense ànim de lucre ens obliga a buscar aliances", ha afegit, aclarint que aquest "no és un projecte de real estate, sinó de comunitat".