Mercat Únic Digital
Tots els espais públics d’Europa tindran Wi-Fi gratuït
Les institucions europees arriben a un acord per posar en marxa la iniciativa WiFi4UE a partir del 2020
El Parlament Europeu, el Consell i la Comissió Europea han assolit aquest dimarts un acord polític sobre la iniciativa WiFi4UE i el seu finançament, que servirà per instal·lar Wi-Fi gratuït a espais públics de tot Europa, com ara places, parcs o hospitals.
L’acord polític inclou el compromís de les tres institucions per destinar 120 milions d’euros a l’adquisició d’equips que permetin oferir Wi-Fi públic i gratuït a entre 6.000 i 8.000 municipis de tot Europa. Actualment s’està negociant aquest pressupost en el marc de la revisió del programa marc financer pluriennal. Les administracions locals podran demanar finançament un cop s’hagi pres una decisió sobre el finançament.
Concretament, les administracions públiques locals (municipis o mancomunitats de municipis) que vulguin oferir Wi-Fi en espais on encara no hi hagi cap oferta pública o privada d’aquesta mena podran demanar finançament mitjançant un procediment senzill i gens burocràtic: es concedirà un ajut en forma de val, que servirà per comprar i instal·lar els equipaments de connexió sense fil més avançats, i les administracions locals només hauran de pagar les despeses de la connexió.
El passat mes de setembre, durant el seu discurs sobre l’estat de la Unió, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ja va assenyalar que “la iniciativa Wi-Fi4UE permetrà que pels volts del 2020 totes les ciutats i localitats europees disposin d’accés gratuït a Internet sense fil als principals centres de la vida pública”.
El vicepresident de la Comissió responsable de la cartera de Digital Single Market, Andrus Ansip, ha assegurat que “l’objectiu de l’estratègia per crear un mercat únic digital és que tot Europa estigui connectada i que tothom tingui accés a xarxes digitals d’alta qualitat”. La iniciativa Wi-Fi4UE, ha afegit, “millorarà la connectivitat especialment allà on l’accés a Internet és més limitat. És un primer pas, però encara queda molt a fer per disposar d’una connectivitat d’alta velocitat a tot el territori: millorar la coordinació de l’espectre a tot Europa i fomentar la inversió en les xarxes d’alta capacitat que Europa necessita”.
L’origen de la connexió
La iniciativa WiFi4UE la va anunciar el president Juncker en el seu discurs sobre l’estat de la Unió del mes de setembre 2016. Forma part de l’ambiciosa revisió de la normativa europea sobre telecomunicacions, que inclou mesures per donar resposta a les necessitats cada vegada més grans de connectivitat dels europeus i per impulsar la competitivitat europea.
No fa gaire la Comissió Europea va revisar la seva estratègia per crear un mercat únic digital, una de les prioritats de l’equip liderat per Juncker, fent balanç dels progressos assolits i demanant alhora als colegisladors (Parlament Europeu i Consell) que aprovessin de seguida les propostes ja presentades.
En aquest sentit, la UE ha conclòs acords per posar fi a les tarifes de la itinerància a partir del 15 de juny del 2017, que ja no haurà de pagar qui es desplaci dins de la UE, posant punt i final al roaming. També ha acordat permetre la portabilitat de continguts, que farà possible que a partir del 2018 els europeus puguin viatjar amb les pel·lícules, la música, els vídeojocs o els llibres electrònics a què s’hagin subscrit en el seu país i que tinguin en els seus dispositius.
Finalment, també ha anunciat el desplegament de la banda de 700 MHz, que permetrà desenvolupar el 5G i nous serveis en línia. La resta de propostes està en fase de negociació en el Parlament Europeu i en el Consell.