La xifra
El transport dispara els preus al 2% a l'agost
Carburants, restauració i habitatge fan pujar l'IPC a Catalunya al final de l'estiu
L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya ha augmentat una dècima a l'agost, fins assolir una taxa interanual del 2%, segons les dades definitives publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
En comparació amb l'agost de l'any passat, els preus a Catalunya han augmentat en tots els segments, però especialment en el transport i també en hotels, cafès i restaurants, amb un increment del 3,9% i del 3%, respectivament. També cal destacar l'increment de l'habitatge del 2,5%. Tot i que tots els productes del cistell han experimentat increments, les pujades més modestes han estat en paratge de la llar (0,1%), les comunicacions (0,6%), els aliments i begudes no alcohòliques (0,8%) i el vestit i calçat (0,9%).
Els preus a Espanya
En el conjunt d'Espanya, l'IPC ha augmentat també una dècima a l'agost, fins a l'1,6%, impulsat per l'augment en els preus del transport, que han elevat la seva variació anual gairebé un punt, fins al 3,3% a causa, fonamentalment, de l'augment dels preus dels carburants a l'agost, davant el descens registrat l'any passat.
L'organisme estadístic, que confirma d'aquesta manera les dades avançades a final del mes passat, ha explicat que en el comportament de la taxa interanual de l'IPC del juliol han destacat els preus del transport, que ha elevat la seva variació anual gairebé un punt, fins al 3,3% a causa, fonamentalment, de l'augment dels preus dels carburants a l'agost, davant el descens registrat l'any passat.
L'INE destaca en aquest grup a més l'increment dels preus dels automòbils, menor que el reflectit l'agost del 2016.
També hi ha influït l'habitatge, que ha elevat una dècima la seva taxa, fins al 3,3%, a causa que els preus del gas i el gasoil per a calefacció van augmentar a l'agost, mentre que van baixar el mateix mes de l'any passat.
També destaca en aquest grup, encara que en sentit contrari, el manteniment dels preus de l'electricitat, que van augmentar el 2016.
Per contra, a l'agost destaca el descens de la taxa interanual del grup d'altres béns i serveis en quatre dècimes, fins al 0,6%, pel comportament dels preus de les assegurances, que han augmentat menys aquest mes que a l'agost de l'any passat; i la reculada en vuit dècimes, fins al 0,7%, de les comunicacions a causa de l'estabilitat dels preus dels serveis de telefonia i fax, davant l'augment registrat el 2016.
A aquests s'hi sumen els aliments i begudes no alcohòliques, amb una taxa anual del 0,0%, una dècima per sota de la del juliol, causada per la baixada dels preus de les fruites, superior que la de l'agost de l'any passat.
L'IPC interanual ha arrencat l'any en el 3%, la seva taxa més alta des de l'octubre del 2012. Al febrer es va repetir el mateix percentatge, però al març, per primera vegada en set mesos, la inflació va retallar la seva taxa interanual fins al 2,3%. A l'abril, l'IPC va tornar a augmentar, fins al 2,6%, i al maig va caure fins l'1,9%, alhora que al juny va tornar a baixar fins l'1,5%, taxa que es va repetir al juliol.
La de l'agost és la dotzena taxa positiva que encadena l'IPC interanual després de vuit mesos en negatiu.
En el vuitè mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) ha augmentat tres dècimes la seva taxa interanual, fins el 2%.
En termes mensuals, l'IPC ha crescut un 0,2% respecte al juliol, mes en el qual els preus van caure un 0,7%.
La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va caure dues dècimes a l'agost, fins l'1,2%, situant-se quatre dècimes per sota de la taxa general de l'IPC.