• Economia
  • Treballadors amb capacitat per fer empresa

Treballadors amb capacitat per fer empresa

Organitzacions d'èxit com Grup Sifu, La Fageda o Laboratori Dau contracten empleats discapacitats en una aposta per la integració del col·lectiu

Treballador del Grup Sifu
Treballador del Grup Sifu
Neus Navarro
20 de Febrer de 2014
Act. 04 de Desembre de 2015

Han apostat per la integració de treballadors discapacitats en els seus equips i els ha anat molt bé. Al 2013, Grup Sifu ha facturat 38 milions d'euros i ha creat 400 nous llocs de treball; La Fageda va tancar 2012 amb un total de 12 milions d'euros i Laboratori Dau també ha generat beneficis.

Les xifres recolzen el seu esforç perquè la capacitat del treballador no sigui qüestionable i l'empresa, d'èxit. Són els anomenats centres especials de treball, que poden ser amb o sense ànim de lucre, però que funcionen com una empresa i que, per definició, busquen bons resultats.

SIFU, de les finques al servei integral

"Els discapacitats poden fer la feina molt ben feta". Amb rotunditat s'expressa Cristian Rovira (@cristian_rovira) soci i vicepresident del Grup Sifu, centre especial de treball amb ànim de lucre especialitzat en la inserció laboral de persones amb discapacitat.

Ubicats a L'Hospitalet de Llobregat, el projecte va sorgir fa 20 anys, quan Albert Campabadal -el fundador- es va preguntar quina feina podria fer un familiar seu que patia una discapacitat intel·lectual. Arran aquest plantejament va nàixer Servicios Integrales de Fincas Urbanas (SIFU), dedicada a oferir facility services a comunitats de veïns.

El bon fer dels treballadors i la satisfacció dels clients va animar-los a fer un pas endavant, iniciant la seva expansió pel territori espanyol i ampliant serveis. Avui en dia tenen contractats més de 3.000 treballadors, 700 dels quals són de difícil inserció. "Volíem ser diferents entre els que es dedicaven a fer inserció de discapacitats, posar per davant la professionalitat abans que la discapacitat dels treballadors", explica Rovira.

Grup Sifu
ha aconseguit col·laborar amb grans empreses com Repsol, Media Markt, Boehringer Ingelheim,El Corte Inglés, Mango i Ikea, on els seus treballadors estan a les caixes venent les característiques bosses blaves de la firma sueca. Per contra, van renunciar al contracte amb Renfe per gestionar el servei Atendo (atenció a les persones amb discapacitat a les estacions) perquè els hauria obligat a acomiadar un bon nombre d'empleats. "Som una empresa integradora i ens agradaria ser un mirall per la resta d'empreses", apunta Rovira.

Laboratoris Dau, packaging farmacèutic rendible

"Fa més de 10 anys vam començar a buscar sortida a un grup d'esquizofrènics i se'ns va ocórrer muntar un laboratori farmacèutic. Quan anàvem a Madrid a demanar els permisos, ens deien que estàvem més bojos que una cabra". D'aquesta manera relata Ramón Vila, president de la Fundació Pimec, com va ser l'inici del Laboratori Dau, del que és director tècnic.

És un altre exemple de centre de treball especial, sense ànim de lucre, que es dedica al packacking farmacèutic, a la cosmètica i que està certificat per l'Agència Espanyola del Medicament. A Laboratori Dau treballen 46 persones amb discapacitat derivada de malaltia mental severa i altres 10 empleats com personal d'staff i d'oficina. "La filosofia d'aquest tipus d'empresa és superar les barreres que té el col·lectiu", explica Anna Cohí, la seva directora.

Amb seu a la Zona Franca de Barcelona, Laboratoris Dau ha tancat 2013 amb una facturació de 2,5 milions d'euros i un creixement positiu del 10%. En paraules de Vila, independentment de l'ètica personal, "l'empresa sempre ha de treballar per la comunitat".

La Fageda, compromís i productes d'alimentació
L'empresa fundada per Cristóbal Colón és altra de les que han apostat per la discapacitat com valor afegit al seu perfil d'empresa. Colón duia molts anys treballant amb malalts mentals. Va iniciar a Salt tallers de laborteràpia, fent manualitats amb malalts mental "en comptes de no fer res en tot el dia o estar tancats", explica Albert Riera, director de comunicació de La Fageda.

"La nostra política és donar-nos a conèixer per la qualitat del producte. Volem que els treballadors vegin que fem el millor treball del món per l'orgull sa de fer les coses bé és molt important", apunta Riera. La Fageda és una cooperativa sense ànim de lucre que produeix iogurts, melmelades i gelats en la seva fàbrica de la Fageda d'en Jordà (Garrotxa).