L'estiu deixa Trump en minoria

El president dels EUA torna de vacances en conflicte amb Corea del Nord, els 'dreamers' i el seu propi partit

El president dels EUA, Donald Trump, mira directament a l'eclipse solar d'aquest estiu
El president dels EUA, Donald Trump, mira directament a l'eclipse solar d'aquest estiu
Ivan Aguilar
Barcelona
08 de Setembre de 2017

Les vacances d'estiu han estat un malson per a Donald Trump i la seva popularitat segueix caient marcant un mínim històric darrere d'un altre. A més, lluny d'intentar resoldre els conflictes oberts - Obamacare, Corea del Nord, KremlinGate, Pressupost- durant les vacances se li han obert més fronts; i no pas temes menors. La mort d'un manifestant a Charlottesville ha obert en canal al sector Alt-Right de la Casa Blanca, que, al seu torn, ha obligat a nombrosos assessors del President a abandonar el Consell. Corea del Nord segueix escalant i, per rematar, la divisió dins el Partit Republicà ha arribat tan lluny que Donald Trump aquesta setmana ha fet equip amb els Demòcrates contra els Republicans. Si algú creia que l'estiu seria plàcid als EUA, estava profundament equivocat.

 

Es pot ser un assassí en sèrie caníbal però als EUA ser racista no és acceptable

Ser vist com a racista als EUA és el pitjor que li pot passar a un nord-americà. Un cas sonat es va produir quan Jeffrey Dahmer - que va assassinar, desmembrar i menjar disset joves (alguns negres i hispans entre ells)- va entrar en pànic per les acusacions de racisme que van caure sobre ell. Es pot ser un assassí en sèrie caníbal però als EUA ser racista no és acceptable. Cal entendre bé aquesta lògica per entendre l'acomiadament de Steve Bannon i Sebastian Gorka de la Casa Blanca amb motiu de les reaccions posteriors a l'assassinat de Charlotesville a mans de l'alt-right, és a dir, els nazis nord-americans. La negativa del President Trump a condemnar el racisme de l'alt-right va acabar amb l'acomiadament de la mateixa de la Casa Blanca, cosa gens sorprenent atès que el racisme és un tema que pot tombar un President en unes poques hores. La divisió oberta dins els Republicans per aquest tema ha estat monumental; fractura que és probable que aflori de tant en tant com aquesta mateixa setmana sense anar més lluny.

Si Corea del Nord ataca l'Illa de Guam, hi haurà resposta militar per part dels Estats Units

La política exterior segueix donant mal de cap -i ho seguirà fent amb tota probabilitat-. Corea del Nord ha ignorat tots els advertiments de Nacions Unides i segueix desenvolupant armament nuclear. Aquest desenvolupament consta de tres fases: ICBM, miniaturització i sistema de guiat. Els especialistes diuen que és poc probable que Pyongyang hagi acabat ni la primera fase però és obvi que aquest desenvolupament és incompatible amb el programa START de desarmament nuclear entre Rússia i els Estats Units que, entre d'altres, permet l'ús dels ICBM construïts durant la Guerra Freda per a ús científic i/o satèl·lits comercials emprant-los com a vectors per posar aquests satèl·lits en òrbita. El General Mattis ha explicat reiteradament que l'opció militar està sobre la taula -el que als EUA anomenen kinetic military action- i que si Corea del Nord ataca l'Illa de Guam -com aparentment va dir Pyongyang a mitjans d'agost- hi haurà resposta militar.

 

Trump vota amb els Demòcrates una una pròrroga pressupostària, cosa que ha molestat els Republicans

L'agenda interna ve marcada per dos temes: La DACA i el pressupost. La DACA és una llei d'immigració aprovada l'estiu del 2012 que protegeix els fills dels immigrants il·legals permetent que obtinguin els permisos per deixar de ser-ho i, per tant, evitar la deportació. Per aquest motiu als beneficiaris -uns 850.000- se'ls anomena Dreamers. Donald Trump ha iniciat els tràmits per derogar la llei i iniciar les corresponents deportacions però, de moment, 16 estats s'han revoltat i han anunciat que, en nom dels Drets Humans, desobeiran la legislació federal. A més, la negociació pressupostària ha donat un tomb inesperat. Els Republicans volien un acord superior a l'any que eviti el tancament del govern però tenint en compte la tensió existent (alt-right i KremlinGate) entre la Casa Blanca i els Republicans, el President Trump ha fet costat als Demòcrates i, en una maniobra surrealista, ha acordat una pròrroga pressupostària de tres mesos amb Nancy Pelosi, la cap dels Dems al Congrès, i Chuck Schumer. Trump ha renunciat al finançament del mur amb Mèxic, ha aconseguit elevar el sostre del deute i també finançament per ajudar les víctimes de l'huracà Harvey. Tot durant tres mesos, però l'acord per als Dems és boníssim, ja que esperen aturar la derogació de la DACA quan aquest acord pressupostari expiri.

Els Republicans s'han pres molt malament aquesta jugada del President, que ha acceptat tot el que els republicans no volien sota cap circumstància -estaven disposats a tancar el govern-. El resultat de tot plegat és que l'agenda política del Congrès dels EUA ha donat un cop de teatre radical. El 15 de desembre el govern tancarà si no hi ha pressupost i el Free Caucus, el sector més conservador dels Republicans, ha anunciat que en cap escenari votarà a favor del pressupost del President Trump. Els Demòcrates tampoc, així que ja podem dir oficialment que Donald Trump ha quedat en minoria.

Què està passant? Diuen diuen diuen que el Fiscal Especial Robert Mueller està a punt per moure fitxa. El mateix val per al Fiscal General de Nova York, Eric Schneiderman. El KremlinGate sembla que arribarà aviat al seu clímax i ningú sembla voler caminar a prop de Donald Trump.