El sector turístic i de viatges ha aconseguit un superàvit de 8.792 milions d’euros en el primer quadrimestre de l’any, el que suposa un augment del 8,8% respecte al mateix període de l’any anterior. Aquest resultat s’ha aconseguit gràcies a uns ingressos de 14.066 milions d’euros de gener a abril, un 12,1% més que el 2016, i a uns pagaments de 5.264 milions d’euros, amb un increment del 18,3%.
Al mes d’abril, el superàvit del sector turístic va arribar als 2.661 milions d’euros, amb un increment del 14,9% en comparació al mateix mes del 2016, segons dades provisionals de la balança de pagaments del Banc d’Espanya. Es tracta de l’increment més gran en el que va d’any, a causa, principalment, de la Setmana Santa. Durant el mes d’abril, es van aconseguir uns ingressos de 3.915 milions d’euros, mentre que els pagaments van créixer fins als 1.254 milions d’euros. Aquests ingressos reflecteixen les despeses dels turistes internacionals que reverteixen a Espanya i no inclou, però, la despesa realitzada a l’origen.
Increment de les pernoctacions
En el conjunt d’allotjaments –hotels, apartaments, càmpings, cases rurals i albergs- les pernoctacions s’han incrementat un 4,1% el mes de maig, gràcies a l’augment de l’1% de les pernoctacions realitzades per residents i de l’increment del 5,5% en les dels no residents.
Del total de pernoctacions, un 77% correspon a hotels i un 23%, a allotjaments turístics extrahotelers. L’estada mitjana se situa en 3,4 pernoctacions per viatger.
Les Illes Balears és el destí preferit, amb més de 8,7 milions de pernoctacions, seguit de les Illes Canàries, amb 7,5 milions, i de Catalunya, amb 7 milions.
Els turistes provenen principalment del Regne Unit, que suposen el 30,4% de les pernoctacions de no residents. Els segueixen els turistes alemanys (21,8%) i els francesos (8,3%).