• Economia
  • "Un banc no es molesta pels inversors de 10.000 euros"

"Un banc no es molesta pels inversors de 10.000 euros"

Les SICAV són una fórmula dirigida a inversors poc estesa a l'estat. Parlem amb la catalana Robust, que vol apropar-se a petits estalviadors

Sergio Soro i Luís Peralta, fundadors de Robust Sicav
Sergio Soro i Luís Peralta, fundadors de Robust Sicav
Victor Solvas
04 de Setembre de 2013
Act. 06 de Setembre de 2013
L'observació i l'experiència poden ser les bases sobre les que iniciar un projecte emprenedor. Així va ser en el cas dels tres fundadors de Robust Sicav, que després d'anys treballant en la banda de les finances de mercats i d'empreses van decidir posar els coneixements adquirits al servei d'un canal d'inversió borsàtil innovador, accessible per a qualsevol estalviador i amb consciència social. Sergio Soro és el conseller delegat i cofundador d'aquesta empresa creada el 2012.

Com definiria el concepte SICAV?
Una SICAV és una institució d'inversió col·lectiva. Es diferencia d'un fons d'inversió en la seva forma jurídica, que és la d'una S.A. que es constitueix amb capital social i que els hi permet ampliar capital de forma automàtica. El seu objectiu sempre és invertir els diners del seu fons en operacions que reverteixen beneficis als seus accionistes.

És un model conegut a l'estat?
Sí que és coneix, però és cert que és un model molt més habitual en el món anglosaxó i a Europa, on els petits estalviadors tenen molt més interioritzada la possibilitat d'invertir en accions.

Quin és el perfil dels inversors d'una SICAV?
En el nostre cas pot ser molt variat, ja que, al contrari de la majoria de SICAV, no demanem un mínim d'inversió per entrar. Es pot comprar una única acció a un preu d'1,21 euros. La nostra intenció és posar el servei a l'abast de tothom, però sí que és cert que hi ha un grup majoritari, que sol invertir-hi entre 50.000 i 100.000 euros.

Ja ho ha començat a dibuixar, però en què es diferencia Robust Sicav d'altres fórmules d'inversió?
Creiem que hi ha tres aspectes que ens diferencien de la resta: la transparència, l'aposta per la sostenibilitat i la independència. La transparència, perquè tenim un diàleg obert i constant amb els inversors a través del nostre blog, on informem de les operacions que duem a terme, de la nostra visió dels mercat i on publiquem la nostra cartera diària d'inversions. Sostenibilitat, perquè som selectius en les nostres inversions. I independents perquè, al contrari que la majoria de SICAV's de l'estat, no estem lligats a bancs o fons d'inversions.

Sobre el punt de la sostenibilitat, què vol dir que sou selectius en les inversions?
Hem definit un petit model per avaluar el bon govern, les polítiques ambientals, els materials utilitzats i l'àmbit social de les empreses en que invertim. No fem operacions amb empreses d'extracció de matèries primeres, d'armes ni de tabac, per exemple.

I per què aquesta aposta?
Creiem que és el moment de començar a fer bé les coses, perquè si no a aquest món li queden dos dies. L'estalviador té la capacitat de generar petits canvis amb les seves decisions, i així ho entenen també els nostres clients, que veuen amb bons ulls aquesta política.

També presumeixen de comunicació constant...
Això ens apropa molt als petits estalviadors. Abans necessitaves un cert nivell per saber què passava amb els teus calers. Si tenies 10.000 euros i anaves al banc per posar-los en borsa no parlaves ni amb el gestor, amb sort rebies una carta trimestral. Per aquestes quantitats, els bancs i els fons d'inversió no es molesten ni en donar-te explicacions. Nosaltres expliquem tot allò que ens agradaria rebre sobre les nostres inversions, i ho dividim en seccions en que argumentem les nostres decisions, fem un seguiment de les inversions i expliquem com ha anat cada mes.

Entenc que és una comunicació genèrica amb el gruix dels inversors.
En una SICAV, totes les inversions van als mateixos productes, de manera que aquesta comunicació general té sentit. Tot i això, si algun inversor té algun dubte es pot posar en contacte amb nosaltres, però tots entenen que la nostra cartera d'inversions va tota en el mateix camí.

Al seu web expliquen que el retorn històric de la renda variable americana està sobre el 10% de rendiment brut anual. És un compromís per part vostra amb els inversors?
És un objectiu, però mesurant el risc. Aquest 10% històric s'explica amb grans pujades i baixades de la borsa, i nosaltres volem evitar aquests sobresalts als inversors. Ara mateix estem sobre un retorn del 5% anual, però amb una volatilitat també del 5% en les nostres inversions, mentre que la mitjana a Europa està al 13%. En part, ho aconseguim perquè només fem el 50% de les nostres inversions en borsa, mentre que la resta del capital està a renda fixa.

Ens quins valors hauria de posar els meus estalvis si em decideixo a entrar en borsa?
Nosaltres estem apostant per les empreses. A Espanya, només en constructores del sector dels ferrocarrils, i la resta van a companyies d'Europa i els Estats Units. Tenim un 20% del capital en el sector tecnològic, un 8% en farmàcia, i la resta es divideix en el sector industrial, viatges i d'altres.