• Economia
  • Una de cada quatre dones treballadores està en risc de pobresa

Una de cada quatre dones treballadores està en risc de pobresa

La taxa d’atur de la població femenina és del 49% a Catalunya, enfront del 59,9% en el cas dels homes

Una de cada cinc dones té guanys inferiors o iguals al SMI
Una de cada cinc dones té guanys inferiors o iguals al SMI
Redacció VIA Empresa
Barcelona
23 de Novembre de 2017
Act. 23 de Novembre de 2017

Un 25,9% de les dones que tenen treball remunerat a Catalunya es troben en risc de pobresa. I aquesta xifra augmenta al 26,4% en els casos de llars on viu una dona sola. A més, les dones joves i les majors de 65 anys són els col·lectius de població que pateixen més privacions materials de Catalunya. En canvi, en el cas dels homes, aquesta xifra és del 14,9%.

Així ho han posat de manifest la professora de sociologia de l’Institut d’Estudis del Treball, Pilar Carrasquer, i la secretaria de les dones de CCOO de Catalunya, Alba Garcia, en una conferència organitzada per l’Associació Catalana de Sociologia i el Palau Macaya de l’Obra Social La Caixa.

“Existeix una persistència en una desigualtat de gènere a l’ocupació: una menor ocupació, més atur i inactivitat per treball de cura; increment del temps parcial, una segregació ocupacional i una major exposició a la pobresa, inclús per aquelles dones que tenen treball remunerat”, ha assegurat Carrasquer.

Més dones a l’atur

En el conjunt d’Europa, la taxa d’ocupació femenina assoleix un “màxim històric” del 64,5%, però molt per sota del 75,6% masculí, segons dades del darrer informe del Parlament Europeu del 2015, mentre que a Catalunya –segons dades del 2017-, la taxa d’ocupació femenina és del 49% i del 59,9%, la masculina. A més, de les dones que treballen, el 21,7% ho fa a temps parcial, representant un 73% del total de l’ocupació a temps parcial. Així mateix, a Catalunya hi ha una taxa d’atur femení del 13,5% enfront de l’11,7% dels homes.

D’altra banda, Garcia ha assegurat que “la divisió sexual persisteix gairebé a totes les categories laborals”, fent referència a dades on s’especifica que les dones estan sobrerepresentades a les ocupacions elementals, serveis de restauració i comerç, treballs de tipus administratiu i tècnics i professionals, mentre que els homes estan sobrerepresentats en treballs d’execució qualificats, treballs de maquinària i direcció.

Bretxa salarial

Labretxa salarial entre homes i dones segueix present i ha augmentat fins al 26%, l’índex més alt des del 2008, segons les dades del mes de febrer. Segons Garcia, aquesta bretxa es fa més evident en la part variable del salari (pagues extres, complements salarials i hores extraordinàries). A més, una de cada cinc dones té guanys inferiors o iguals al Salari Mínim Interprofessional (SMI), quan en el cas dels homes és un de cada dotze.

D’altra banda, també ha augmentat el nombre de dones que cobren pensions contributives, tot i que hi ha una bretxa del 38,8%, més gran que en els salaris.

És per això que tant Carrasquer com Garcia han posat de manifest la necessitat de revisar les polítiques actuals, que són insuficients i inadequades, per tal de definir polítiques “valentes i compromeses” amb la igualtat.