• Economia
  • Una quarentena d'empreses creen el clúster de la biomassa

Una quarentena d'empreses creen el clúster de la biomassa

L'objectiu del Govern és que en un futur proper aquesta entitat s'ampliï a tota la cadena de valor forestal

Foto de família dels representants de les empreses que formen part del nou clúster de la biomassa.
Foto de família dels representants de les empreses que formen part del nou clúster de la biomassa.
ACN
23 de Juliol de 2015
El clúster de la biomassa de Catalunya s'ha constituït formalment aquest dijous a Manresa amb l'adhesió de 38 empreses, que van des de les que treballen al bosc fins els fabricants de calderes o instal·ladors. L'objectiu del nou ens és cohesionar el sector i fer-lo créixer, segons ha explicant el flamant president del clúster, Joan Anton Fornieles. "Per fer un salt important de futur és important que la societat no ens percebi com un sector que acabarà arrasant els boscos", ha expressat Fornieles. El sector de la biomassa factura al voltant de 400 MEUR i dona feina a unes 6.000 o 7.000 persones. La intenció del Govern és que en un futur proper el clúster s'ampliï a tota la cadena de valor forestal.

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) ha estat l'impulsor del nou clúster de la biomassa amb el suport del Departament d'Agricultura i el d'Empresa i Ocupació. El director del CTFC, Denis Boglio, ha explicat que el clúster ha nascut d'una "necessitat" de les empreses del sector. Segons ell, "les empreses, d'una banda, volien tenir un interlocutor institucional i, de l'altra, és un sector que està en fort creixement i té unes necessitats tecnològiques importants". Pel director del CTFC, l'organització en un clúster ha d'ajudar el sector a "tirar endavant projectes, que d'altra manera una empresa sola no s'atreviria a fer perquè hi ha un risc financer i tecnològic".

De la seva banda, el flamant president del clúster, Joan Anton Fornieles, ha expressat que en aquests moments el sector de la biomassa és petit, però té un "gran potencial de creixement". Per això, creu Fornieles, "és important saber comunicar bé els beneficis que poden comportar les aplicacions bioenergètiques de la biomassa, com poden ser menys dependència als combustibles exteriors, l'ús de combustible local, la reducció de l'impacte dels incendis, entre d'altres". Segons ell, la població desconeix les propietats de la biomassa i, per això, considera que el clúster també ha de servir per "comunicar els beneficis de la biomassa a la societat".

De moment, un total de 38 empreses han signat el protocol d'adhesió al clúster, del total de 74 que hi ha registrades dins del sector de la biomassa. El president del clúster ha expressat que confien que en un futur proper la meitat de les empreses del sector s'hi afegeixin. A banda de la feina de comunicació, Fornieles ha explicat que el clúster també ha de potenciar la innovació dins del sector, ja que, segons ell, "durant molts anys no hi ha hagut cap mena d'innovació entre les empreses".

L'auge de la biomassa
La biomassa s'ha erigit com un sector en expansió en els darrers anys i, més enllà de la iniciativa privada, cada cop més administracions públiques hi aposten. De fet, la directora de l'Institut Català de l'Energia, Mercè Rius, ha destacat que la creació del clúster de la biomassa forma part de les accions que està impulsant el Govern des del febrer de l'any passat per impulsar aquest sector. Els programes que s'han dut a terme han permès, en el seu primer any de vida, incrementar un 35% la biomassa per usos tèrmics i s'han instal·lat més de 500 calderes per tot el país que ha comportat la creació de 220 llocs de treball.

Segons l'opinió de Denis Boglio, hi ha una necessitat energètica a nivell global i de país de "substituir les energies fòssils per altres energies més verdes com la biomassa". Per Boglio, els beneficis que representa l'ús de la biomassa van des de la creació de llocs de treball al territori fins a la prevenció d'incendis. Per Antoni Trasobares, és molt important crear un vincle entre la cadena de valor del conjunt del sector forestal per "gestionar els nostres boscos i que l'activitat forestal sigui viable per si mateixa".

De fet, el director general de Medi Natural ha avançat que la creació del clúster també ha d'ajudar a assolir el repte que s'ha marcat el Govern de gestionar un 50% de la superfície forestal del país de cara el 2020 -en aquests moments es gestiona el 28%-. Per aconseguir-ho, ha dit Trasobares, "necessitem un treball coordinat entre els actors del sector forestal". A més, el director de Medi Natural creu que el clúster de la biomassa ha d'evolucionar en un un futur i ampliar-se al conjunt de la cadena de valor forestal perquè "tots els productes del bosc tinguin una sortida industrial i de mercat".